Skocz do zawartości

"Zimny śledź" F-104 Strafighter Revell 1/144

Messer

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce

Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Witajcie,

Kiedyś zakupiłem złom modelarski, w którym prócz modeli samochodów był w/w model - nowy, zafoliowany. Długo zastanawiałem się co z nim zrobić, aż w końcu natknąłem się w sieci na ciekawe zdjęcia, ale o tym poniżej.

Dlaczego "zimny śledź"? Otóż ów samolot ( z czasów zimnej wojny na dodatek ) nazywany był "owdawiaczem" lub "śledziem" z racji trudności przy lądowaniu ( wysoka prędkość lądowania ). Określenie śledzia odnosiło się do jego tendencji wbijania się w ziemię, niczym śledź od namiotu.

Tyle tytułem wstępu.

In box:

f104.jpg

f104%201.jpg

Inspiracja:

Rzecz jasna model i okolica będzie pokryta śniegiem

wzoacuter.jpg

Części z nodelu nie są duże, wszystkie mi potrzebne mieszczą się w malutkim pojemniczku po sosie z KFC.

f104%202.jpg

Pierwsze prace, jakie wykonałem to przeróbka fotela pilota. To co daje producent jest ciekawe jak na tą skale, ale ja robię maszynę lekko zdewastowaną, więc musiałem ogołocić co się da z kabiny.

Fotel oryginał:

fotel.jpg

I moje wypociny - jeszcze dojdą pasy i kilka rurek.

f104%205.jpg

f104%204.jpg

f104%203.jpg

Zdaję sobie sprawę, że szału nie ma, ale też i szkło kabiny ( w moim wariancie zamknięte ) jest dość grube, więc i tak za wiele widać nie będzie.

Pozdrawiam

Messer

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W tej skali polistyren 0,25 jest jak płyta pancerna, więc zdecydowałem się na folie od kwiatków ( 0,15mm).

Malowanie niemieckie, gdyż innego producent nie przewiduje, a i oryginał na którym się zwozuje nosi takie barwy ( zdjęcie w kolejnych aktualizacjach ).

Dzięki za doping

Pozdrawiam

Messer

Będzie jeszcze kilka rzeczy do dorobienia z tej folii to postaram się zrobić zdjęcia " krok po kroku", choć wielkiej filozofii w tym nie ma - linijka i skalpel

Z tak cienkim polistyrenem się jeszcze nie spotkałem - gdzie można takowy znaleźć?

Pozdrawiam

Messer

Dlaczego "zimny śledź"? Otóż ów samolot ( z czasów zimnej wojny na dodatek ) nazywany był "owdawiaczem" lub "śledziem" z racji trudności przy lądowaniu ( wysoka prędkość lądowania ). Określenie śledzia odnosiło się do jego tendencji wbijania się w ziemię, niczym śledź od namiotu.

No 170 węzłów z klapami i 240 bez klap przy przyziemieniu dawało mały margines błędu

Fajny brzdąc i niezły pomysł na scenkę.

Dzięki Panowie

Tymczasem zabrałem się za kokpit. Przerobiłem wanienkę dodając jej kilka kabelków, zdjęte panele, ogołoconą deskę kontrolną ( czy jak to się zwie ). Fotel też dostał kilka detali Tak wyglądało przed malowaniem:

cockpit%201.jpg

cockpit%202.jpg

A tak po pomalowaniu:

cockpit%203.jpg

cockpit%205.jpg

cockpit%206.jpg

Pozdrawiam

Messer

Dzięki Panowie

Tymczasem zabrałem się za nos - nos modelu oczywiście Dodałem stelaż do mocowania radaru ( chyba, na samolotach niestety się nie znam ). Muszę jeszcze tu i tam zdjąć nadmiar kleju, który pokazał się na powiększonych zdjęciach - ach to macro...

IMG_4264.jpg

IMG_4267.jpg

IMG_4265.jpg

Pozdrawiam

Messer

Waryat!

Że dopiero teraz ten warsztat zauważyłem...no ale teraz trza będzie śledzić uważnie . To zgrabny modelik, ale ty nadajesz mu zupełnie nową jakość. W życiu bym nie wpadł na podobny pomysł...a nawet gdybym wpadł, odrzuciłbym jako niemożliwy do zrealizowania :/

Cóż to za druciki cieniuchne stosujesz?

Dziękuje

Odpowiadając na poprzednie pytanie - druciki w kokpicie są z kabli komputerowych ( z wiązki z szerokim złączem do płyty głównej ), a te przy stelażu radaru - z jakiejś cewki. Nazbierało mi się różnych drucików,cewek, kabli przez lata

Tymczasem zabrałem się za złączenie "śledzia" w całość. Nie obeszło się bez szpachlowania, a to jeszcze nie koniec ( muszę łączenie kokpitu ze skrzydłami poszpachlować ).

Zmieniłem też pokrywy luków na koła. Zestaw startowy tj blaszka alu, drucik i plastikowa część jako kopyto.

IMG_4275.jpg

Tak wygląda zamontowane na swoim miejscu:

IMG_4276.jpg

IMG_4277.jpg

IMG_4278.jpg

Oraz całokształt:

IMG_4279.jpg

IMG_4280.jpg

Pozdrawiam

Messer

Dosyć długi jak na 1/144.

W ogóle dość długi był jak na latacza o takich skrzydłach

Messerze, nie za wcześnie podpiłowałeś opony? Przecież jeszcze pasowanie do podstawki cię czeka....Roślinność , panie, i takie tam ...I dzięki za info o kablach, tera wiem, czemu mi poprzedni laptop padł Modelarze -serwisanci ;)

PS- nie zrobiłes waćpan za dużo tych foteli? może jakieś prototypy odstąpisz? Albo wyprodukujesz seryjnie?

Dzięki Panowie

Lordzie, jak zobaczysz w pierwszym poście, na zdjęciu oryginału, widać, że sam samolot stoi na płytach betonowych, natomiast roślinność je tylko dookoła obrasta

Pozdrawiam

Messer

Przednie klapy są wklejone na chwile - są tak delikatne, że każde obracanie samolotu powoduje ich urywanie, więc trochę oberwały, co słusznie zauważyłeś na zdjęciach Na sam koniec, tj po malowaniu, wkleję je na stałe - proste i trzymające kształt ;)

Pozdrawiam

Messer