Kerm Napisano 2 Listopada 2015 Autor Share Napisano 2 Listopada 2015 Maluję akrylami Tamiyi. Ja z kolei czytałem, że woda to też nie jest dobry pomysł ale oczywiście spróbuję przy kolejnym malowaniu, dzięki. Jestem nowicjuszem więc ciężko mi odróżnić kto ma rację kiedy jeden mówi tak, a drugi inaczej. ;) To jak zmyć te moje poczynania? Czy jakiś zmywacz sobie poradzi miejscowo? Czy już cały element muszę wrzucać do cleanluxa? :/ Rozcieńczałem 3:1 ale może rzeczywiście to kwestia ciśnienia, już ustawione 1,9 bara. Jutro (jeśli zmyję) próba #2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Zmywacz do akryli wamodu http://www.mojehobby.pl/products/Zmywacz-do-farb-akrylowych.html - zmywa wszystko i ma dobrą cenę (tylko śmierdzi potwornie). Zawsze zistawiam odrobinę w aerografie (już po umyciu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 5 Listopada 2015 Autor Share Napisano 5 Listopada 2015 Bardzo nie podobała mi się lufa. Siadłem więc i nadałem hamulcowi bardziej odpowiedni kształt. Dziś kolejne podejście do malowania. Edycja: Blaszki na km-ach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 6 Listopada 2015 Autor Share Napisano 6 Listopada 2015 Kolejne podejście do aero, już bardziej świadome. Nie ukrywam, wreszcie zaczyna mi to wyglądać na pracę modelarską i... coraz bardziej zaczyna mi się podobać. Na zdjęciach kadłub i wieża, a wanna moczy się w Cleanluxie. Dodam jedynie, że na żywo przejścia nie są tak ostre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 Przejścia faktycznie wyglądają na bardzo ostre. W mojej ocenie powinny być dużo bardziej płynne. Nie do końca przemawia do mnie dzielenie wieży na pół. Jeżeli to ma być preshading to przyciemniamy krawędzie aby uzyskać podkreślenie/rozświetlenie płaszczyzn. Jeśli modulacja to dzieliłbym mniej więcej 3 - dół ciemny środek neutralny a góra rozjaśniona. Nie jestem pewien jak to pod farbą wyjdzie. Mam też wrażenie, że malujesz "na grubo" zamiast powoli budować kolor. Preshading (mój nieudolny) - robiony na podkładzie (pod właściwym kolorem) Modulacja (zrobiona wzorcowo - generalnie na 3 kolory (zdjęcie porwane z internetu)) - robiona już na kolorze docelowym (na wierzchu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 Sorki, że kontynuuję offtopa, ale powiedzcie mi proszę, gdzie kupujecie Cleanlux? Przeszukałem już kilka marketów i nigdzie tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 6 Listopada 2015 Autor Share Napisano 6 Listopada 2015 Sorki, że kontynuuję offtopa, ale powiedzcie mi proszę, gdzie kupujecie Cleanlux? Przeszukałem już kilka marketów i nigdzie tego nie ma. Miałem ten sam problem ale znalazłem wreszcie w sklepie firmowym Dekoralu z farbami i akcesoriami do malowania. Może też spróbuj poszukać takiego sklepu, lub jakiegoś chemicznego. Już dziś chciałem dzwonić do producenta gdzie w Lublinie dostanę ten specyfik, ale się udało. A'propos Heli - wyszedł mi piękny SCC15, za to tych ostrych, ani w ogóle żadnych przejść.. nie widać. :( Będzie trzeba robić modulację na bazowym. Zdjęcia jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 7 Listopada 2015 Autor Share Napisano 7 Listopada 2015 Obiecane fotki, najbardziej zbliżone do tego co widzę. Jutro malowana będzie wanna, dziś wyciągam ją z Cleanluxu i wrzucam do wody z płynem. Kiedy wszystko będzie już pomalowane, biorę się za próby modulacji "na". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 No i teraz ok. Sam jestem na początku drogi i wiem, że troszku schodzi zanim się ogarnie aerograf i o co chodzi w ewentualnej modulacji, której się pewnie będę uczył całe modelarskie życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 Każdy z nas się ciągle uczy (na tym polega ta zabawa) Teraz jest ok. Kerm - modulację przećwicz sobie najpierw na jakimś przedmiocie (np zatyczce od dezodorantu) jak uzyskasz zadowalający efekt to maluj model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 10 Listopada 2015 Autor Share Napisano 10 Listopada 2015 Dziś pomalowane zostały koła i wreszcie wanna. Tym samym całość jest już w kolorze bazowym. Skleiłem także gąsienice i założyłem na model. Powoli zmierzamy w kierunku modulacji i weatheringu. Zdjęć niestety nie wrzucam bo nie mam dobrego światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 16 Listopada 2015 Autor Share Napisano 16 Listopada 2015 Drodzy Państwo, moja nieudolna modulacja na zdjęciach poniżej. Wszelkie sugestie oczywiście mile widziane. ;) Jutro lub jeszcze dziś na całość pójdzie sidolux. Potem kalki, detale i brudzing. Coraz bliżej końca, emocje rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 16 Listopada 2015 Share Napisano 16 Listopada 2015 Dlaczego nieudolna? Wygląda bardzo OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Listopada 2015 Share Napisano 16 Listopada 2015 Po sido całkiem modulacja w takiej gradacji zaniknie, ale dobre to na początek. Lepiej mniej, niż spierniczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 16 Listopada 2015 Autor Share Napisano 16 Listopada 2015 Czyli powinna być mocniejsza? Szczerze mówiąc to nie chcę przedobrzyć, tak jak napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 17 Listopada 2015 Share Napisano 17 Listopada 2015 Powiem tak, ja zawsze do modulacji używam 4 - 5 kolorów. U ciebie wygląda to tak jakby były tylko dwa. Zdecydowanie użyłbym jeszcze jaśniejszego na samych końcach rozjaśniania paneli by wzmocnić gradient. Nie zapomnij też o najjaśniejszym kolorze na drobnicy i nitach by wyciągnąć detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 17 Listopada 2015 Autor Share Napisano 17 Listopada 2015 Człowiek uczy się przez całe życie. W związku z tym następnym razem użyję conajmniej 3 kolorów przy modulacji. Na model położyłem 2 warstwy sidoluxu i o dziwo nic nie znikło, a wręcz przeciwnie - cieniowanie zostało podkreślone i wygląda bardziej okazale. Później czas na kalki i kolejną warstwę sido. Btw, podkreślenie detali - pędzelkiem? Bo chyba nie aero? edit: Właśnie stoczyłem nierówną walkę z kalkomanią. Nie jestem bardzo zadowolony.. ale wierzę, że wraz z kolejnymi modelami będzie lepiej. Hela zabezpieczona kolejną warstwą sidoluxu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 18 Listopada 2015 Autor Share Napisano 18 Listopada 2015 Cleanlux poszedł w ruch i zmywam żałosne malowanie narzędzi. Jak coś robić, to dobrze. Przynajmniej na tyle, na ile talent (w tym przypadku jego brak) pozwala. Na tapecie przymiarki do wykonania/zamontowania światła, liny holowniczej, a także liny dookoła wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 27 Listopada 2015 Autor Share Napisano 27 Listopada 2015 W ostatnim czasie przyszedł green stuff, którym zamierzam wykonać podkowę, przyszły też linki holownicze bo zestawowe bardzo mi się nie podobały. Narzędzia zmyte ale nie zdążyłem ich pomalować na nowo, a szkoda bo przez mój pobyt w szpitalu olej ładnie by zasechł.. Warsztat niestety znów zamknięty na ok. miesiąc. :( Żałuję, że nie udało mi się skończyć Heli ale z drugiej strony to nie wyścigi. Już powoli myślę nad kolejnym modelem i tutaj pytanie do Was, jakie konkretnie (żebym nie kupił szrotu :( ) polecacie modele z pancerki 1:35 ze współczesnych? Interesują mnie pojazdy z Iraku, Afganistanu, Syrii (czekam na Rosomaka, ale to jeszcze jakieś 2-3 miesiące przecież, propozycje jak Abramsy, Bradleye, Merkavy jak najbardziej by mnie ucieszyły, tak samo pojazdy czy transportery opancerzone). I żadnych Niemców bo coś mi wewnętrznie nie pozwala. (wyjątkiem Leopard z wiadomych względów). No i nie ukrywam, wiem, że co nie kupię z Menga będzie super, ale jednak chciałbym dobry model ale za cenę przystępną... pomóżcie co? Lotnictwo 1:48 też mnie ciągnie ale to chyba za wcześnie dla mnie, za wysokie progi. Choć może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 1 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2015 Rozumiem, że mój temat to nie jest ani jakiś super model ani nie pokazuję super techniki ponieważ całą nauka przede mną ale szkoda, że nikt nie dał choćby jednej propozycji kolejnej maszyny. ;) Pewnie kupię jakiegoś gniota i nie starczy mi cierpliwości na jego dokończenie. Bo przykład: Abrams z Tamiyi za 70 a Abrams z Menga za 250 (strzelam) i nie potrafię obiektywnie ocenić czy jest aż taka różnica klas. Albo wręcz przeciwnie wydam dużo kasy na model, który nie jest wart dużych pieniędzy a wystarczyło tańszy i waloryzować. No ale wszystko przede mną, a człowiek uczy się na błędach. A może zadaję masę pytań w nieodpowiednich miejscach? Sam nie wiem. Wszyscy tu skupieni są na warsztatach, galeriach i nowościach/ dodatkach, ale każdy w tym już siedzi okopany po uszy. Hermetycznie. A z perspektywy świeżaka czasem bardzo trudno znaleźć choćby szczegóły dot. malowań, technik, żargonu modelarskiego, produktów. Taka dygresja. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Grudnia 2015 Share Napisano 1 Grudnia 2015 Drogi Kermie. Tak to już tu jest - raz lepiej, raz gorzej Jesteśmy obaj na początku drogi (ja mój pierwszy model po ponad 20-tu latach przerwy kleję od kwietnia) i nie zawsze chce się weteranom odpowiadać na pytania świeżaków. Tym bardziej, że to nie ten dział na takie pytanie. Co do modelu współczesnego to nie moja działka ale jeżeli mogę Ci coś doradzić to weź do nauki jakiś tańszy, samoskładalny model (tu Tamiya jest bezkonkurencyjna) i popróbuj na nim blaszki fototrawione i ogniwkowe gąsiennice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 1 Grudnia 2015 Share Napisano 1 Grudnia 2015 Ja też niestety wróciłem dopiero do hobby (po 15 latach), więc ciężko mi się wypowiadać. Zawsze przed zakupem modelu sprawdzam go na https://www.scalemates.com/ Kerm jeśli jesteś na początku to nie ma sensu inwestować 250-300 PLN w model. Ja sam kupuję jak to żartobliwie nazywam modele "ćwiczebne" <120PLN żeby wytrenowac różne techniki, podejścia itd. Jeżeli chodzi o Desert Storm - to mam na warsztacie M60a1 with reactive armor od TAMIYi i z całego serca go niepolecam (lepiej wziąć Academy - który jest tym samym modelem po waloryzacji (nie ma dziur w dnie wanny i ma usunięte uproszczenia pod napęd elektryczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 1 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2015 Z jednej strony zrozumiałe. Dzięki za odzew. Za jakieś 3 tygodnie wracam do Cromka i już powinienem go skończyć. Potem jak się nic nie zmieni to Merkava, T90 albo Abrams. A ten Twój pierwszy model świetnie Ci idzie, i jest to tym bardziej budujące dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 1 Grudnia 2015 Share Napisano 1 Grudnia 2015 T-90 wszyscy polecają MENGa - ja kupiłem ZVEZDę za 90PLN ponoć składalny https://www.scalemates.com/kits/102994-zvezda-3573-t-90 http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=7322 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 Zvezda z tego co słyszałem ma skopany zawieszenie - za wysokie. Ale jak komuś nie przeszkadza (mnie nie i sobie kupiłem) to jest ok. Ale na współczesnych się nie znam, wiec nie doradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi