Stojkovic Napisano 24 Lutego 2016 Autor Share Napisano 24 Lutego 2016 Hej, Tak jak pisałem 24 h dotycza kalek które potrzebuję być potraktowane micro solem żeby ten płyn powciskał je w zakamarki (jak na wieży mojego Panzer IV w tym wątku) fotki były robione zaraz po nałożeniu sola, więc w weekend zrobię update - będą wyglądały inaczej. Chodzi o ten zestaw: Używam go od 5 lat nieprzerwanie do wszystkich kalek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Lutego 2016 Autor Share Napisano 27 Lutego 2016 Witam, Sprawdziłem kalki i micro sol zrobił co do niego należało. Oplutł kalki wokół osłon wizjerów na wieży. Model pokryty satyną, więc wygląda mniej atrakcyjnie niż gdy się błyszczał. Teraz przygotowania do nałożenia farby pisakowej. Pytanie do was o to, czy palmy ze swastyką DAK były nanoszone na panzergrey czy już na pisakowy? Chyba że nie było reguły? otwór do wystrzeliwania rakiet sygnalizacyjnych już ogarnięty - przypomniałem sobie już po zrobieniu tych fotek. Ale jest jak trzeba teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Palemki były nanoszone na Panzer Grey ,później dawano je na piaskowy ale bez reguły.Co by tu nie mądrzyć oznaczenia te czy inne nakładano na powłokę trwałą.Te pierwsze IV ,jak głosi legenda malowano "błotem".Co do kół napędowych mogę mieć ale w okolicach połowy marca ,o ile celny mi paczki nie przetrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Lutego 2016 Autor Share Napisano 27 Lutego 2016 Drogi Krzychu, Dzięki za info odnośnie palemek. Co do kół, to sam widzisz, jak zawrotne tempo ma mój warsztat, więc pewnie przed majem nie skończę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Jeśli będziesz chciał to no problemo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Friulmodel AW03(1/35) Pz.Kpfw.IV Ausf.A-D dostaniesz je za 24 zł. tu: http://www.toratoratora.com.pl/pl,friulmodel-aw03-1-35-pz-kpfw-iv-ausf-a-d,3,267,273,347,29991.html#.VtIN8fnJyM8 W Twoim wozie "palma" malowana na RAL 7021 Schwarzgrau. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 5 Marca 2016 Autor Share Napisano 5 Marca 2016 Witam znowu w afrykańskim wątku. Poszedłem na ryzyko i naniosłem na Worn Effects warstwę RAL 8020 Gelbbraun. Miałem dylemat bo pod ręką był jeszcze RAL 7020 Sandgrau (choć mogłem coś z tymi numerami pomylić). Dość mocno go styrałem, zgodnie z instrukcją która pokazywała jeszcze mocniejsze ubytki farby na bazowym. Zastanawiam się, czy jednak nie zmniejszyć tych zadrapań nanosząc warstwę gdzieniegdzie tego RAL 8020. Wykonywałem uszkodzenia powłoki w zasadzie wszędzie tam, gdzie załoga mogła coś przewozić lub po prostu poruszać się po pancerzu. Da dachu wieży chcę zrobić rdzawe zacieki po przewożonych gąsienicach. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 5 Marca 2016 Share Napisano 5 Marca 2016 Podziwiam twoje warsztaty. … Na dachu wieży chcę zrobić rdzawe zacieki po przewożonych gąsienicach. Co o tym myślicie?Wedle mojej wiedzy na pustyni rdzewienie zachodzi dość wolno, a opady są zbyt skąpe aby zapewnić zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Marca 2016 Share Napisano 5 Marca 2016 Trzeba było czwóreczkę zostawić w panzer grau, teraz słabo to wygląda. Ale działaj i ratuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 5 Marca 2016 Share Napisano 5 Marca 2016 Szkoda że zdjęcia są w tak małej rozdzielczości i nie widać tu zbyt wiele, podobnie jak i przy Panterze. Poprzednie modele jak Grille i JagdPzIV wydają mi się znacznie lepiej zrobione. Może to wina słabych zdjęć... w sumie już same kolory wyglądają dziwnie :s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 5 Marca 2016 Autor Share Napisano 5 Marca 2016 Panowie, dzięki za komentarze. Model przeszlifuję i wykonam raz jeszcze ale w kolorze RAL 7020 - myślę, że będzie lepszy. Wszelkie zadrapania wykonam z pędzla i dużo lżej podejdę do złuszczeń farby. Na szczęście kalki zabezpieczyłem taśmą tamiya i nie będzie z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Dobra decyzja. Teraz te zadrapania słabo wyglądają. Może i na prawdziwym tak wyglądają. Ale na dużo mniejszym modelu zaciera się jego kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Zgodnie z zamierzeniem, podziałałem papierem ściernym tam gdzie się dało (by nie urwać blaszek etc) i na nowo poszedł kolor panzergrey, na to satyna, potem bezpośrednio nowy kolor RAL 8000 zamiast tak jak poprzednio RAL 8020 który był bardzo jasny. Zadrapania wykonane na rozpuszczalnik. Z nowości, wyszło, że jedna kalka do poprawy czyli z pędzla trzeba będzie podmalować brakujące linie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Moze tych kilka zdjec pomoze ci w dobraniu koloru i dalszej pracy,mialem go wlasnie tak malowac created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Witam, Po kilku perypetiach z malowaniem model jako tako wyprowadzam na prostą. Obecnie prezentuje się następująco. Model jeszcze będzie sukcesywnie poprawiany ale większych przetarć już nie planuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 No wlasnie,najpierw idzie panzergrau z numerami taktycznymi i dopiero piaskowy ale i tak wyglada bardzo dobrze,idziesz w dobrym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 ... , że założenie było takie, iż model z Europy dostaje tylko na wierzch barwy pustynne i do boju. Pierwszy wariant tak zakładał - czysta wersja ausf.D z "Czarnego lądu".Jeśli dobrze pamiętam. Potem kłopoty z kołem napędowym do wersji ausf.D. Wyszedł No.4, a to była już wersja ausf.E (powinno być dopancerzenie i inne). Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Niestety jak już pisałem było sporo perypetii z malowaniem. Aerograf zapluł mi cały model, potem kalki się lekko przybrudziły. Generalnie wolałem przemalować raz jeszcze. Obecnie mając świadomośc że wybieram niezgodny merytorycznie model brnę w oznaczenia dla wersji E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 ... brnę w oznaczenia dla wersji E. Szkoda naprawdę szkoda że tak wyszło. Cóż karawana idzie dalej. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Mam naukę na kolejne przygody z pojazdami DAK, by najpierw malować bazę, a potem łaty z panzergray i wówczas kalki. Dzięki temu nie będzie potrzeby maskowania i kombinowania... Z drugiej strony nie znoszę nieskończonych projektów więc wolę iść do końca z tym co mi zostało niż odstawiać model na nigdy-nieskończenie... Kibicujcie dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 … Kibicujcie dalej!Jawohl herr ober! Odnośniki do twoich kolejnych warsztatów zapisuję sobie jako wzorce, a nie wypowiadam się bo poziom mnie przewyższa i nic mądrego nie dodam. Czyli masz we mnie cichego wielbiciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Kibicujcie dalej! U mnie Masz to jak w banku. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 Witam, Walczę dalej z Panzerem. Zacząłem proces kurzenia. Model mocno zwashowałem, żeby wyciągnąć jak najwięcej detalu. Powoli zmierzam do zamontowania kół i gęsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Nabiera wygladu,idziesz w dobrym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Maja 2016 Autor Share Napisano 21 Maja 2016 Kompani moi, Pojawił się w trakcie prac nad modelem mega problem. Dragon w pudełku dał DS-y. Okazuje się, że są za krótkie! Nie ma mowy o założeniu ich na koło napinające i napędowe jednocześnie. Sprawdzałem i ten drążek na którym jest napinające w kształcie litery "Z" jest na maxa wysunięte w stronę napędowego, więc to nie błąd przy wklejaniu. To są jakieś jaja normalnie. Muszę skołować jakieś DS-y lub Friule bo nie ma rady. Co za żenada. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi