Przemek Przybulewski Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 Dłubiąc MiGa-23 (akurat schnie lakier błyszczący pod kalki) planowałem dokończyć albo Type-90 albo Kraza-6446 w naczepą i Tunguską na niej, niestety pojawienie się Tornada pokrzyżowało plany. Nie mogłem się oprzeć i spakowałem Kraza z powrotem do pudełka i zacząłem rozpakowywać Smerch. Wielkie pudełko o wymiarach 49 cm x 32 cm x 11 cm jest podzielone na trzy części: W najmniejszej są 2 blaszki, kalkomanie, 8 opon i torebka z drobnymi elementami: W drugiej, większej części są elementy wyrzutni (dokładne zdjęcia na końcu): W trzeciej największej części jest mnóstwo wyprasek, przy czym są one różnej wielkości i dosyć ciasno upakowane, po wyjęciu już nie udało mi się ich bezproblemowo włożyć z powrotem. Ale po kolei. Wypraska A / 4 sztuki / 29 elementów na każdej / łącznie 116 elementów: Wypraska B / 1 sztuka / 35 elementów / 151 el. do tej pory: Wypraski C / 2 sztuki / 56 elementów na każdej / łącznie 112 elementów / 263 el. do tej pory: Wypraska D / 1 sztuka / 47 elementów / 310 el. do tej pory: Wypraska E / 1 sztuka / 52 elementów / 362 el. do tej pory: Wypraska F / 1 sztuka / 44 elementów / 406 el. do tej pory: Wypraska G / 1 sztuka / 49 elementów / 455 el. do tej pory: Wypraski H / 2 sztuki / 53 elementów na każdej / łącznie 106 elementów / 561 el. do tej pory: Wypraska J / 1 sztuka / 53 elementów / 614 el. do tej pory: Wypraska K / 1 sztuka / 27 elementów / 641 el. do tej pory: Wypraska L / 1 sztuka / 59 elementów / 700 el. do tej pory: Wypraska M / 1 sztuka / 61 elementów / 761 el. do tej pory: Wypraska N / 1 sztuka / 42 elementów / 803 el. do tej pory: Wypraska P / 1 sztuka / 16 elementów / 819 el. do tej pory: Wypraski Q / 4 sztuki / 39 elementów na każdej / łącznie 156 elementów / 975 el. do tej pory: Wypraski R / 3 sztuki / 40 elementów na każdej / łącznie 120 elementów / 1095 el. do tej pory: Wypraska S - przeźroczysta / 1 sztuka / 25 elementów / 1120 el. do tej pory: Wypraska T - winylowa / 1 sztuka / 45 elementów / 1165 el. do tej pory: Do tego dochodzą el. fototrawione / koła / polycaps etc. Model ma około 1300 części w tym sporo naprawdę drobnych elementów. Przeglądając instrukcję budowa nie jest prosta, dużo malowania w międzyczasie. Meng budowę podzielił na 64 kroki na 31 stronach (w niektórych krokach jest niezłe zagęszczenie): Już na początku składania Meng sugeruje wybrać wersję malowania bo niektóre elementy są uzależnione od budowanej wersji. A jest z czego wybierać bo jest 6 schematów malowania: Najciekawsze jest drugie i trzecie malowanie i skłaniam się ku temu zimowemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 Fajnie że dali tyle opcji malowania, jest z czego wybierać. Jakbym widział wcześniej to by się można na ZKM z tym zimowym było wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 model jest imponujący! Dla mnie najfajniejsze malowanie drugie, czyli zimowe, które i Tobie się podoba. Czekam na postępy prac bo zachęcająco zrobiłeś inboxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 Piękna bestia do chirurgicznych uderzeń czyli pokażcie mi kwadrat na mapie i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 Narzędzie do rekultywacji terenów industrialnych. Będzie niezły smok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 Przemek- patrząc na Twoje poczynania z pojazdami kołowymi zapowiada się niezła zabawa dla oglądających. Model jest rzeczywiście imponujący. Z wielka przyjemoscią będę śledził Twoje poczynania. Zastanawiałeś sie nad malowaniem pustynnym? Mozna ciekawie wyciągnąć tę masę detali. Ps. Z pozostałych zdecydowanie zimowa wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 7 Listopada 2015 Autor Share Napisano 7 Listopada 2015 Fajnie że dali tyle opcji malowania, jest z czego wybierać.Jakbym widział wcześniej to by się można na ZKM z tym zimowym było wybrać. Tak, to prawda, każdy znajdzie coś dla siebie. A na konkurs to ciężko byłoby zdążyć. Model nie jest prosty w budowie. model jest imponujący! Dla mnie najfajniejsze malowanie drugie, czyli zimowe, które i Tobie się podoba.Czekam na postępy prac bo zachęcająco zrobiłeś inboxa Dziękuję. Piękna bestia do chirurgicznych uderzeń czyli pokażcie mi kwadrat na mapie i po sprawie No właśnie coś jest w tym pojeździe - niby brzydki ale ciężko od niego wzrok oderwać. Narzędzie do rekultywacji terenów industrialnych. Będzie niezły smok.Model jest dosyć spory. Rama ma ponad 30cm długości: Przemek- patrząc na Twoje poczynania z pojazdami kołowymi zapowiada się niezła zabawa dla oglądających. Model jest rzeczywiście imponujący. Z wielka przyjemoscią będę śledził Twoje poczynania. Zastanawiałeś sie nad malowaniem pustynnym? Mozna ciekawie wyciągnąć tę masę detali. Ps. Z pozostałych zdecydowanie zimowa wersja. Dziękiuję bardzo. Myślałem nad pustynnym ale na razie przeważa zimowe. Chodzi mi po głowie pomysł na podstawkę i ta bestia idealnie by się tam wpasowywała. Na razie dłubię ramę. Jak już wspomniałem jest długa na ponad 30 cm całość pewnie będzie miała około 36cm. Zastanawiam się czy już jej nie pomalować. Po złożeniu połówek jest dosyć ciasno bo raptem 1,5 - 2 cm a do tego dojdzie jeszcze masa osprzętu: Na razie jakość części stoi na wysokim poziomie, trochę śladów łączenia form ale zdarzają się takie kwiatki: Dłubię też takie pierdółki - jakieś mosty, skrzynki rozdzielcze itp: I 51 części poszło na elementy poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 10 Listopada 2015 Share Napisano 10 Listopada 2015 Jako fan nowoczesnych pojazdów zasiadam z popkornem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 10 Listopada 2015 Autor Share Napisano 10 Listopada 2015 Jako fan nowoczesnych pojazdów zasiadam z popkornem.Zapraszam serdecznie. Skleiłem silnik i układ przeniesienia napędu. Całkiem rozbudowana konstrukcja ale wszystko ładnie do siebie pasuje: Krok 11 w instrukcji to zawieszenie kół składające się z 96 części. Nie ma tu resorów tylko każde koło jest niezależnie zawieszone. I choć elementy wyglądają podobnie to każdy z nich jest inny i trzeba uważać aby dobrze wszystko skleić: Tu po raz pierwszy użyłem szpachli na jednym ze zbiorników powietrza: Pomalowałem i skleiłem też ramę: Więcej drobnicy na ramę: I podstawa wyrzutni. Sama wyrzutnia może się obracać i podnosić: Pomalowałem i przykleiłem silnik razem z osprzętem: Może jeszcze tam dodam trochę zacieków olejowych. A to już jest ponad 500 części i jeszcze nie wyszedłem za ramę. A gdzie kabiny? Wyrzutnie? Na razie model składa się znakomicie. Dawno nie miałem takiej frajdy przy klejeniu. Wszystko pięknie pasuje, szpachli użyłem dwa razy przy czy raz pewnie niepotrzebnie bo chciałem zamaskować ślady po wypychaczach a na razie wszystkie ślady znikają pod innymi częściami. Samo podzielenie modelu/elementów na drobniejsze części jest super przemyślane, logiczne i ułatwiające pracę mimo, że elementów jest więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 10 Listopada 2015 Share Napisano 10 Listopada 2015 Przemek, To moze kolejny będzie ten? http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=240991&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 10 Listopada 2015 Autor Share Napisano 10 Listopada 2015 Przemek,To moze kolejny będzie ten? http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=240991&page=1 Hehe, bardzo chętnie - tylko akurat jestem pod kreską. Smerch to nagroda więc cieszy podwójnie a Patriot to dosyć kosztowny zestaw. A u mnie pod choinkę nie praktykuje się modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 14 Listopada 2015 Autor Share Napisano 14 Listopada 2015 Posklejałem co mogłem bo na razie nie maluję bo nie mam powietrza w butli i z wielkiego pudła części zrobiło się to: Elementy kabin: I na same rury wyrzutni poszło około 240 części: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Listopada 2015 Share Napisano 14 Listopada 2015 Co to za czerń na ramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 22 Listopada 2015 Autor Share Napisano 22 Listopada 2015 Co to za czerń na ramie?Czerń to XF-69 Nato Black. Rama praktycznie zmontowana wraz ze wszystkimi akcesoriami. Dodałem gdzieniegdzie plamy oleju i na razie tyle z brudzenia. Założyłem też na chwilę felgi żeby nie szorować spodem i nie niszczyć go: Pomalowałem zbiorniki paliwa na szaro-czarno a te dwa zbiorniki obok na biało bo tak wskazuje instrukcja: Widok z drugiej strony (Nawierciłem też głębiej wydechy bo miały raptem 1mm głębokości): Widok od spodu przed założeniem osłony silnika: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 23 Listopada 2015 Autor Share Napisano 23 Listopada 2015 W międzyczasie malując/sklejając ramę dłubałem przy rurach wyrzutni. Meng dał nam mozliwość umieszczenia "pocisków" w wyrzutni gdzie przez pociski należy rozumieć ich czubki/stożki. Niestety po wklejeniu ich w połówki rury nie ma miejsca żeby coś przeszlifować czy dobrze pomalować: Postanowiłem więc zrobić trochę inaczej i najpierw odciąłem kawałem stożka (tą część która mocuje stożek w rurze) i skleiłem rurę wklejając odcięty pierścień. Dzięki temu mam możliwość zaszpachlowania i wyszlifowania rury. W pozostały kawałek stożka wklejam ucięty kawałek drewnianego kołka fi5. Dzięki temu mam od razu trzymak do malowania. Po pomalowaniu rury i stożka mogę go wsunąć we wklejony pierścień i umocować z drugiej strony. Tak to wygląda w trakcie: I po zrobieniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 Świetnie wycieniowanie ramy. Podoba ma się potworek. Która wersje malowania wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 26 Listopada 2015 Autor Share Napisano 26 Listopada 2015 Świetnie wycieniowanie ramy. Podoba ma się potworek. Która wersje malowania wybrałeś? Dziękuję bardzo. Wybrałem zimowe biało-zielone malowanie. Podstawkę chciałbym błotno-śniegową zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 26 Listopada 2015 Share Napisano 26 Listopada 2015 Też ym to malowanie wybrał. Swoją drogą, jeżeli ten model to nagroda, to gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 27 Listopada 2015 Autor Share Napisano 27 Listopada 2015 Też ym to malowanie wybrał. Swoją drogą, jeżeli ten model to nagroda, to gratulacje Oprócz pustynnego to zimowe chyba najfajniejsze. Nagroda, a raczej jeden z trzech modeli które mogłem wybrać, wziałem więc D9R Doobi, Smerch i Cougara 6x6. Znalazłem błąd w instrukcji który każe element P2 przykleił w złej pozycji (powinien być odwrócony o 180 stopni): Pomalowałem pociski: I coś z chłodnicą oleju i akumulatorami: Tym to będzie przykryte, więc czeka na malowanie: I przymierzone na sucho (pasuje w otwory idealnie): Zaczałem też sklejać wyrzutnię: I malować jej podstawę: Podstawę pomalowałem na początku z błotnikami ale nie zauważyłem, że jeszcze jeden element tam powinien być i odkleiłem je i maluję odzielnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Listopada 2015 Autor Share Napisano 30 Listopada 2015 Pomalowałem podest z drabinką. Podest ruchomy-składany, podobnie jak drabinka. Bardzo fajnie pomyślany sposób montażu: Zbiornik oleju, filtr powietrza wraz z osłoną (to wszystko jeszcze będzie schowane pod dodatkową klapą) i maską silnika: I przymiarka z grillem, kaminą kierowcy i osłoną akumulatorów: Pomalowałem też pozostałe błotniki: Meng oferuje dwie opcje jeżeli chodzi o rakiety. Albo są albo ich nie ma. Dobrze jest się na coś zdecydować za wczasu dlatego, że dysze pocisków wystają z wyrzutni i abo je się wkleja albo końcówki wyrzutni zamyka się specjalnymi zaślepkami (są w zestawie). Ja zrobiłem błąd bo za wcześnie wkleiłem dysze i żeby przykleić później elementy wyrzutni musiałem najpierw te dysze pomalować, zamaskować maskolem i dopiero wszystko wklejać. Tu już wszystko sklejone: Doklejone środkowe części i już jest duże i ciężkie: I wszysko poskładane na ślinę i plaster: Przedział operatorów wyrzutni może mieć różne kolory od zielonkawego aż po szary. Zdecydowaleś się zaszaleć i przedział kierowcy zrobić zielony a operatorów szary: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 30 Listopada 2015 Share Napisano 30 Listopada 2015 Siadam i kibicuje - świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Listopada 2015 Autor Share Napisano 30 Listopada 2015 Siadam i kibicuje - świetna robota Dziękuję i serdecznie zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 30 Listopada 2015 Share Napisano 30 Listopada 2015 Super relacja. Podziwiam Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Listopada 2015 Autor Share Napisano 30 Listopada 2015 Super relacja. PodziwiamBardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 1 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2015 Dzisiejszy urobek. Pomalowana na zielono kabina kierowcy i cała reszta akcesoriów w odpowiednich kolorach. Do tego położone kalki w kabinkach i wklejone szybki. Chyba można sklejać już razem i malować na zewnątrz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi