Skocz do zawartości

A6M2B Zero Zeke - Tamyia 1/72

greg77

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki panowie, podpowiedzcie jakie kolory byly tych swiatelek (wydaje mi sie, ze tak jak pozycyjne na naroznikach skrzydel czerwony i zielony??)...przetarcia sa celowe, ale nie wiedzialem, ze to swiatla pozycyjne.

Co do koloru bazowego to faktycznie jest to "szary" - XF14 J.A.Grey, zbiornik musze jeszcze pociagnac washem, jakis zaciek z pod korka i bedzie gotowy (na jednym zdjeciu widac nawet zbiornik wcisniety na sucho)...

A tak przy okazji to odradzam kalek z tego zestawu, sa bardzo grube i te czerwone linie na skrzydlach lapaly washa, wygladalo strasznie, musialem wymywac washa bo sie nie dalo zetrzec...jezeli jeszcze kiedys bede mial okazje robic ten zestaw to z pewnoscia kalki kupie innej firmy (nie posluchalem co mowil ten kolo

).

Może następne ,,Zeke" w taki deseń? http://www.warbirdphotographs.com/NavyBWZeros/A6M3-209.jpg

No tak, mysle intensywnie o takim zielonym, widzialem rozne opcje, aluminium pod wytarciami, szary pod wytarciemi itp.

Problem taki, ze malo jest fajnie zrobionych takich skrobancow...kiedys zrobie.

Wiele zdjęć umożliwiających wyrobienie sobie poglądu na wygląd tego samolotu można obejrzeć pod tym linkiem: http://www.ijnafphotos.com/

Dzieki, ekstra baza zdjec.

Swiatla pozycyjne poszly prostacko zielen i czerwien, cleara mam tylko zielonego a wczesniej zawsze wiercilem otworek i dawalem krople koloru w "szklane" elementy, tutaj nie pomyslalem o tym podczas slejania.

Co do lakieru to mam zamiar siknac satyna lub matem oslone silnika a caly samolot raczej polysk, ale zastanawiam sie nad satyna.

Brudzilem dzis olejami i pastelami, oczywiscie namieszalem i musialem czesc samolotu malowac raz jeszcze...dostanie teraz lakier to bedzie wygladalo lepiej.

1.

DSC_0521-copy.jpg

2.

DSC_0523-copy.jpg

3.

DSC_0524-copy.jpg

4.

DSC_0525-copy.jpg

5.

DSC_0528-copy.jpg

Zdjecia sa bezlitosne i brud wyglada gorzej niz na zywo, skala jest taka, ze to nie jest tak wyrazne jak na zdjeciach, ale przyjme krytyke i nauke z przyjemnoscia.

A na poprawe humoru - swieta 2015, tesciowa wrecza mi prezent a tam poza klasyczna koszula, czy pidzama ---> MODEL!

IMG_3144-copy.jpg

Moja reakcja byla klasyczna a najlepiej opisuje ja Abelard Giza w tym filmiku

Nie narzekaj, taki niespodziewany model to wspaniała okazja do wyjścia ze swojej strefy komfortu, spróbowania nowych technik... użerania się tygodniami z niepasującymi częściami, szpachlowania po 10 razy, rycia linii paneli, cięcia i dłubania. Okazja do dostania nerwicy, znienawidzenia życia, wyjazdu do lasu żeby ukoić skołatane nerwy, oraz do poszukania nowego hobby.

Może faktycznie wywal to dziadostwo ;).

PS. Albo możesz zrobić dioramkę w takim stylu:

f8870fc5a3a71f72fe08dafb00dc73d2.jpg

Myslalem o moim sasiedzie, chlop z pakistanu jest i ma dwoch chlopcow, moze by chcieli rodzimy samolot

Takie modele najczesciej robie na szybko i wydaje dzieciakom.

Dodam, ze tesciowie racza mnie czesto modelami, ale zanim cos zakupia to konsultuja to z moja zona a ona ze mna...tym razem byla to niespodzianka

A na poprawe humoru - swieta 2015, tesciowa wrecza mi prezent a tam poza klasyczna koszula, czy pidzama ---> MODEL!

IMG_3144-copy.jpg

Mam tą F6, zakupiony jako złom modelarski do trenowania. Spasowanie kadłuba ala genu valgum ;) Łączenia ramek odlane wraz z elementem - zostają po odcięciu, trzeba je mozolnie odcinać. Owiewki tego nie ominęło, więc dzisiaj sobie ja polerowałem na testach. Detal - cudowny, kokpit a w szczególności fotel wywołał większa salwę śmiechu niż Twoj filmik z Abelardem ;) Jesteś pewien, że to nie po złości i bez premedytacji ? ;P

P.s poproszę o warsztat, czegoś się nauczę ^^

Jeśli dasz radę, to domaluj pasy na stateczniku, tak żeby się zeszły na krawędzi natarcia. Na całość satyna i będzie cacy.

Mozesz troche bardziej obrazowo poprosze...?!

Mam tą F6, zakupiony jako złom modelarski do trenowania. Spasowanie kadłuba ala genu valgum ;) Łączenia ramek odlane wraz z elementem - zostają po odcięciu, trzeba je mozolnie odcinać. Owiewki tego nie ominęło, więc dzisiaj sobie ja polerowałem na testach. Detal - cudowny, kokpit a w szczególności fotel wywołał większa salwę śmiechu niż Twoj filmik z Abelardem ;) Jesteś pewien, że to nie po złości i bez premedytacji ? ;P

P.s poproszę o warsztat, czegoś się nauczę ^^

Bueheheheh...warsztatu nie bedzie, pewnie zginie smiercia naturalna w rekach jakiegos pieciolatka, sklejony na szybko bez kokpitu i kolek.

Na stateczniku pionowym masz dwa żółte pasy oznaczeń funkcyjnych. Popatrz na zdjęcia nr. 1, 3 i 4. Zauważ, że między końcami pasów a krawędzią natarcia statecznika masz przerwę. Jeśli udało by Ci się je domalować znacznie polepszyło by to odbiór. Ale i tak moim skromnym zdaniem ogólne wykonanie jest bardzo dobre.

Na stateczniku pionowym masz dwa żółte pasy oznaczeń funkcyjnych. Popatrz na zdjęcia nr. 1, 3 i 4. Zauważ, że między końcami pasów a krawędzią natarcia statecznika masz przerwę. Jeśli udało by Ci się je domalować znacznie polepszyło by to odbiór. Ale i tak moim skromnym zdaniem ogólne wykonanie jest bardzo dobre.

Aaaa no zauwazylem to na zdjeciach...podmaluje je lekko.

Tak wiec skonczylem, za slaby jestem zeby chwalic sie w galerii i zdjecia tez pewnie niezbyt glowe urywaja...ale pokaze co wydlubalem tutaj:)

1.

DSC_0532-copy.jpg

2.

DSC_0560-copy.jpg

3.

DSC_0555-copy.jpg

4.

DSC_0557-copy.jpg

5.

DSC_0558-copy.jpg

6.

DSC_0559-copy.jpg

Bardzo ładne wykonanie, ale jeśli mogę:

1. Światła(o) pozycyjne w złym kolorze i pomalowane odwrotnie, powinno być na lewym skrzydle-czerwone, na prawym-niebieskie.

2. Światła do lotu w szyku wg tego samego schematu, ale zapomniałeś o dodatkowych "lampkach" znajdujących się w tych wydzielonych obszarach zaznaczonych czerwonymi liniami na każdym ze skrzydeł.

3. Brak (chyba?) imitacji światła pozycyjnego na ogonie, w 1/48 Tamki jest to przezroczysta cześć. Może jakiś srebrny, albo biały byłby lepszy niż nic?

Proste tematy do korekty i na pewno dodadzą uroku temu naprawdę fajnie wykonanemu modelowi.

Dziekuje za pozytywne slowa jak i dobre rady.

Poprawie kwestie swiatel, to pozycyjne na ogonie to chodzi o swiatlo na tym ostrym zakonczeniu ogona? Bo widzialem takie na zdjeciach.

Musze jeszcze troszke przydymienia poprawic, wiec pewniepo poprawkach cos wrzuce.