Jump to content

BRDM-2B Żbik Karbala - City Hall

Jarekk
 Share

Recommended Posts

Zapewne sporo osób obejrzało film "Karbala", może ktoś nawet przeczytał książkę.

Bardzo ważną rolę o obronie odegrały nasze dwa Żbiki - "Zajączek" i "Iwonka".

Poszukuję numery rejestracyjnego jaki miał "Zajączek". Oczywiście w celach kalkomaniowych.

To jeden z następujących numerów:

UB-01033,

UB-01008,

UB-01010,

UB-01031,

UB-01031.

Z góry dzięki za wszelkie informacje.

Podłączam się, jestem po lekturze jednej z dwóch książek pt. "Karbala" - autorstwa ppłk. Kaliciaka. Drugą (autorzy Piotr Głuchowski i Marcin Górka) właśnie kończę. Film na DVD leży w kolejce do obejrzenia, tylko czasu brak. Coś ze zdjęć naszych BRDM-ów z Karbali jest w broszurze z serii "Zwycięskie bitwy Polaków" - przeglądałem w empiku ale nie kpiłem, z pamięci nie powiem czy numery rejestracyjne na nich widać.

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
  • 2 weeks later...

Propozycja zacna, ale myślę, że jak zwykle będą problemy z detalami.

Nie każdemu będzie się chciało (będzie potrafił) wykonać samodzielnie wieżę Żbika. Opony też chyba nie są prawidłowe w dostępnych modelach BRDM-2. No i kalki. Bez dostępu do tych elementów będzie raczej problem z frekwencją. :(

Witam,

Pomysł z projektem, zacny jest.

Myślę że i nawet pokusił bym się o udział w projekcie, chodzi mi po głowie BRDM-2B o nazwie "Zajączek".

Choć mam pewne obawy że mogą wystąpić problemy o których pisał Jarekk.

Trzeba zrobić całą wieże od nowa, kalkomanie to nie problem.

Sensownym rozwiązaniem było by, zrobienie przez jedną osobę ładnej wieży do Żbika i następnie odlanie jej z żywicy dla uczestników projektu.

I na deser, zostaje kwestia kół, koła jezdne z "naszymi oponami" robi tylko Hussar.

http://www.hussarproductions.com/hsr35037-1.html

http://www.airconnection.on.ca/HUSSAR/airconnection_HUSSAR_35123.htm

20 CAD+wysyłka do PL.

Pozdrawiam

Jacek

Co do pozyskiwania detali, to do wieży jest potrzebny żywiczny wkm NSW lub jakiś z odzysku od T-72.

Przy okazji jest jeszcze inna kwestia majsterkowicza. "Opancerzony" Honker.

Czy są jakieś model pik-up-ów, same koła, do pozyskanie aby dało się wystrugać podwozie Honkera?

Przypomnę, że były to Kojot, Szakal, Oliwia, Zajączek i Iwonka. Jest jeszcze Tweety ale nie mam na razie numeru oraz chyba ze dwa inne.

Jabol, Świstak, Lisso.

Witam ,

JABOL sklejony pomalowany czekam tylko na kalki .

Adam

quote="Jarekk"]Co do pozyskiwania detali, to do wieży jest potrzebny żywiczny wkm NSW lub jakiś z odzysku od T-72.

Przy okazji jest jeszcze inna kwestia majsterkowicza. "Opancerzony" Honker.

Czy są jakieś model pik-up-ów, same koła, do pozyskanie aby dało się wystrugać podwozie Honkera?

Przypomnę, że były to Kojot, Szakal, Oliwia, Zajączek i Iwonka. Jest jeszcze Tweety ale nie mam na razie numeru oraz chyba ze dwa inne.

Jabol, Świstak, Lisso.

Rysunek wieży jest całkiem poprawny. Kosz z góry na zły kształt. Za duże ścięcia, powinien mieć skośny spód.

No i pierścień pod wieżą na błąd z tyłu. Ma przekrój stożka ściętego. Z góry to widać na rysunku, lecz z boku ktoś zapomniał narysować skos z tyłu.

Koła /były/ są również z ARMO (Jadar) - Nr. 35555