Jarekk Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Zapewne sporo osób obejrzało film "Karbala", może ktoś nawet przeczytał książkę. Bardzo ważną rolę o obronie odegrały nasze dwa Żbiki - "Zajączek" i "Iwonka". Poszukuję numery rejestracyjnego jaki miał "Zajączek". Oczywiście w celach kalkomaniowych. To jeden z następujących numerów: UB-01033, UB-01008, UB-01010, UB-01031, UB-01031. Z góry dzięki za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Podłączam się, jestem po lekturze jednej z dwóch książek pt. "Karbala" - autorstwa ppłk. Kaliciaka. Drugą (autorzy Piotr Głuchowski i Marcin Górka) właśnie kończę. Film na DVD leży w kolejce do obejrzenia, tylko czasu brak. Coś ze zdjęć naszych BRDM-ów z Karbali jest w broszurze z serii "Zwycięskie bitwy Polaków" - przeglądałem w empiku ale nie kpiłem, z pamięci nie powiem czy numery rejestracyjne na nich widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Akurat w tym wydawnictwie jest najwięcej zdjęć i jest zdjęcie "Zajączka" z boku. Ale numery nie widać. :( Wątek BRDM-ów w filmie został całkowicie pominięty. Może ktoś informatora w Międzyrzeczu znajdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 A ja się podłączę z pytaniem o numer "Iwonki" Znalazłem coś takiego http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,114871,18792668.html?i=0 ale raczej wiele nie wniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Lutego 2016 Autor Share Napisano 23 Lutego 2016 "Iwonka" to UB-01034. UB-01033 to jeden z typów. Ale pewności jeszcze nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 (edytowane) Skasowano Edytowane 18 Lutego 2019 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 (edytowane) Skasowano Edytowane 18 Lutego 2019 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) Skasowano Edytowane 18 Lutego 2019 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Listopada 2017 Autor Share Napisano 12 Listopada 2017 Świetna wiadomość. Oby udało się jeszcze odnaleźć zdjęcie prawej strony wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 14 Listopada 2017 Share Napisano 14 Listopada 2017 (edytowane) Skasowano Edytowane 18 Lutego 2019 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Listopada 2017 Autor Share Napisano 14 Listopada 2017 Propozycja zacna, ale myślę, że jak zwykle będą problemy z detalami. Nie każdemu będzie się chciało (będzie potrafił) wykonać samodzielnie wieżę Żbika. Opony też chyba nie są prawidłowe w dostępnych modelach BRDM-2. No i kalki. Bez dostępu do tych elementów będzie raczej problem z frekwencją. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 15 Listopada 2017 Share Napisano 15 Listopada 2017 (edytowane) Skasowano Edytowane 18 Lutego 2019 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 15 Listopada 2017 Share Napisano 15 Listopada 2017 Opony też chyba nie są prawidłowe w dostępnych modelach BRDM-2. No i kalki. Drogie i średnio dostępne, ale są: https://www.modernarmies-in-miniatures.de/brdm-polish-tread-wheels-1-35_hussar-productions_hsr35037.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 15 Listopada 2017 Share Napisano 15 Listopada 2017 Witam, Pomysł z projektem, zacny jest. Myślę że i nawet pokusił bym się o udział w projekcie, chodzi mi po głowie BRDM-2B o nazwie "Zajączek". Choć mam pewne obawy że mogą wystąpić problemy o których pisał Jarekk. Trzeba zrobić całą wieże od nowa, kalkomanie to nie problem. Sensownym rozwiązaniem było by, zrobienie przez jedną osobę ładnej wieży do Żbika i następnie odlanie jej z żywicy dla uczestników projektu. I na deser, zostaje kwestia kół, koła jezdne z "naszymi oponami" robi tylko Hussar. http://www.hussarproductions.com/hsr35037-1.html http://www.airconnection.on.ca/HUSSAR/airconnection_HUSSAR_35123.htm 20 CAD+wysyłka do PL. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 15 Listopada 2017 Share Napisano 15 Listopada 2017 Ja bym na wieżę był chętny nawet bez brania udziału w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 15 Listopada 2017 Share Napisano 15 Listopada 2017 (edytowane) Skasowano Edytowane 18 Lutego 2019 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Listopada 2017 Autor Share Napisano 15 Listopada 2017 Co do pozyskiwania detali, to do wieży jest potrzebny żywiczny wkm NSW lub jakiś z odzysku od T-72. Przy okazji jest jeszcze inna kwestia majsterkowicza. "Opancerzony" Honker. Czy są jakieś model pik-up-ów, same koła, do pozyskanie aby dało się wystrugać podwozie Honkera? Przypomnę, że były to Kojot, Szakal, Oliwia, Zajączek i Iwonka. Jest jeszcze Tweety ale nie mam na razie numeru oraz chyba ze dwa inne. Jabol, Świstak, Lisso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adzio45 Napisano 15 Listopada 2017 Share Napisano 15 Listopada 2017 Witam , JABOL sklejony pomalowany czekam tylko na kalki . Adam quote="Jarekk"]Co do pozyskiwania detali, to do wieży jest potrzebny żywiczny wkm NSW lub jakiś z odzysku od T-72. Przy okazji jest jeszcze inna kwestia majsterkowicza. "Opancerzony" Honker. Czy są jakieś model pik-up-ów, same koła, do pozyskanie aby dało się wystrugać podwozie Honkera? Przypomnę, że były to Kojot, Szakal, Oliwia, Zajączek i Iwonka. Jest jeszcze Tweety ale nie mam na razie numeru oraz chyba ze dwa inne. Jabol, Świstak, Lisso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 15 Listopada 2017 Share Napisano 15 Listopada 2017 Daj zdjęcia tego sklejonego... Jeśli będzie możliwość wspólnego pozyskania dodatków i niezbędnych waloryzacji to wchodzę w to. Sam nie dam rady pozbierać kół, wieży itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 16 Listopada 2017 Share Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Skasowano Edytowane 18 Lutego 2019 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 16 Listopada 2017 Share Napisano 16 Listopada 2017 Panowie piszę się na to ale w 72, trochę będzie rezania plastiku i kola będą nie orginalne pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 16 Listopada 2017 Share Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Skasowano Edytowane 18 Lutego 2019 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Listopada 2017 Autor Share Napisano 16 Listopada 2017 Rysunek wieży jest całkiem poprawny. Kosz z góry na zły kształt. Za duże ścięcia, powinien mieć skośny spód. No i pierścień pod wieżą na błąd z tyłu. Ma przekrój stożka ściętego. Z góry to widać na rysunku, lecz z boku ktoś zapomniał narysować skos z tyłu. Koła /były/ są również z ARMO (Jadar) - Nr. 35555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi