MichalZ Napisano 22 Lutego 2016 Share Napisano 22 Lutego 2016 Witam wszystkich, w kolejnym projekcie ruszę temat często prze ze mnie omijany mianowicie II Korpusu Polskiego we Włoszech, jakoż iż przyzwyczaiłem do pokazywania pojazdów 1.Dywizji Pancernej tym razem odskocznia. M19 Diamond -niezbyt popularny holownik w modelarstwie , skuszony zestawem firmy Merit zakupiłem wpierw model. Po otwarciu ukazuje się nam morze elementów , instrukcja ,schemat malowania + czarne pudełko Zrzut na ramki oraz detale W sprawie czarnego pudełeczka... Po otworzeniu , ukazują się następujące elementy :Kabina kierowcy,gumowe opony dla całego zestawu , szybki, dwie wystarczające blaszki, część zasadnicza lawety Do ciągnika dokupiłem również kalkomanie firmy "Star Decals" Co do kwestii Shermana, to w większości mam już zbudowanego, model powstał na bazie zestawu Eduard-a (TASCA) oraz Tamiy-a , zasadnicza różnica polegała na tym że Sherman "ACROMA" posiadał wersje wierzy "high bustle" ,czyli późną , Sherman-owi brakuje jeszcze kilku szczegółów , ale z czasem one dojdą, wyposażenie na bokach dałem specjalnie ;) Do Sherman-a dokupiłem metalową lufe od Aber-a oraz kalkomanie od Armo I zarys historyczny ... Pracy jest sporo , na 17 ramkach rozłożono elementy (nie licząc opon gumowych,metali..) , co razem daje 757 elementów (nie licząc Sherman-a). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 No roboty rzeczywiście sporo. Ale jakiej przyjemnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 25 Lutego 2016 Autor Share Napisano 25 Lutego 2016 Punkt 1/24 Silnik 1/2 Prace nad modelem rozpoczynam od silnika "Hercules" , podzielono go w instrukcji na dwa dosyć obszerne punkt, mimo nie mistrzowskiego spasowania momentami, silnik jest bardzo szczegółowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 Będę oglądał warsztat z ciekawością bo mam ten ciągnik w wersji z miękkim dachem. Opony będziesz dawał gumowe albo kupisz żywiczne? Ciekawi mnie jak to jest z tymi gumowymi bo kilka razy słyszałem że później wchodzą w reakcje chemiczną z farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 25 Lutego 2016 Autor Share Napisano 25 Lutego 2016 Punkt 2/24 Silnik 2/2 Dziś zakończyłem prace nad silnikiem, będę go jeszcze dopieszczał ,łatał po mniejsze dziury i usuwał nadlewki, jak widać ,firma Merit bardzo dobrze odwzorowała ten podzespół , od drobnicy po większe elementy wszystko trzyma bardzo wysoki poziom detalu, jak na razie skleja się dosyć przyjemnie. Będę oglądał warsztat z ciekawością bo mam ten ciągnik w wersji z miękkim dachem. Opony będziesz dawał gumowe albo kupisz żywiczne? Ciekawi mnie jak to jest z tymi gumowymi bo kilka razy słyszałem że później wchodzą w reakcje chemiczną z farbą. Opony dam zestawowe, guma jest matowa a mam sztuczki na takie tworzywo, proces ich wykańczania postaram się dokładnie pokazać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lutego 2016 Share Napisano 26 Lutego 2016 Dzięki. Silnik faktycznie ładnie wygląda. Będziesz go jakoś eksponował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 26 Lutego 2016 Autor Share Napisano 26 Lutego 2016 Dzięki. Silnik faktycznie ładnie wygląda. Będziesz go jakoś eksponował? Tak,zamierzam podnieść jedną z połówek maski silnika . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Lutego 2016 Share Napisano 26 Lutego 2016 Powodzenia z tym ciągnikiem, ja dłubię wersję ciężarową (500 części). Zrób okablowanie silnika, w sieci znajdziesz zdjęcia tej wersji i dorobisz nawet "na oko". Nie pokazałeś zdjęć ramy - z ilu części się składa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 27 Lutego 2016 Autor Share Napisano 27 Lutego 2016 Punkt 3/24 Podwozie oraz chłodnica 1/6 Następne w budowie jest podwozie które dziś rozpocząłem, oraz chłodnica.Składa się to tak sobie, rame podzielono na dwie części co niestety skutkuje lekkim zwichrowaniem, ogólne spasowanie tych elementów to takie 3+. Powodzenia z tym ciągnikiem, ja dłubię wersję ciężarową (500 części). Zrób okablowanie silnika, w sieci znajdziesz zdjęcia tej wersji i dorobisz nawet "na oko". Nie pokazałeś zdjęć ramy - z ilu części się składa? Dzięki sądzę że naprawdę się przyda , nie wiem z ilu części składa się rama ale jest tego sporo, wszystko będzie pokazane na zdjęciach. Punkt 4/24 Podwozie 2/6 Kolejne tym razem drobniejsze elementy podwozia . Niestety co jakiś czas zdarzają się babole (za długie elementy, naprężenia ) itp:. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Punkt 5/24 Podwozie,elementy zawieszenia 3/6 Kolejny dzień zmagań nad Diamond-em, dziś poszły elementy zawieszenia , postaram się przynajmniej jeszcze jeden punkt dziś ukończyć . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Poproszę o schemat nakładania kalkomanii wewnątrz kabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Punkt 6/24 Podwozie,zawieszenie 4/6 Udało się ukończyć zawieszenie, mówiąc szczerze,producent naprawdę się nie popisał , elementy średnio pasują, sporo trzeba kombinować samemu nie mówiąc już o nie których rozwiązania ,mimo wszystko , zbliżam się ku końcowi podwozia. Poproszę o schemat nakładania kalkomanii wewnątrz kabiny Prosze ;) Punkt 7/24 Podwozie, koła 5/6 Przed ostatni punkt w podwoziu, budowa oraz mocowanie kół, mimo bardzo wahliwego zawieszenia koła naprawdę sztywno się trzymają, tylną ośkę idzie delikatnie ustawić co pozwala na wyrównanie niektórych różnic, koła nie przyklejone gumy też nie ,będą zdjęte do malowania . Punkt 8/24 Elementy podwozia + błotniki 6/6 Tak na koniec dnia udało się jeszcze ukończyć podwozie, błotniki (chwała producentowi) wykonane są tak że trzymają się na wcisk, więc dostęp do silnika będzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 Punkt 9/24 Nadwozie, zbiorniki. 1/6 Następny,nie za duży punkt, polegający na złożeniu zbiorników na paliwo oraz podestów, należy pochwalić producenta gdyż pomimo pewnych nie ścisłości wcześniej,wszystko na tym punkcie pasuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Świetnie wygląda. Czy ty się uczysz lub pracujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 Świetnie wygląda. Czy ty się uczysz lub pracujesz? Uczę się i pracuje, niczego nie zaniedbując wykonuje modele Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 Punkt 10/24 Nadwozie, wciągarka 2/6 Ostatni juz punkt na dziś,udało mi się zbudować wciągarkę , miała trochę elementów, ale wszystko ładnie pasowało, w sumie.., teraz zostało najlepsze, skrzynia załadunkowa oraz szoferka i maska . Skrzynią postaram się zająć jutro . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 1 Marca 2016 Share Napisano 1 Marca 2016 Ale masz tempo Dobrze wszystko wygląda jak na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 1 Marca 2016 Autor Share Napisano 1 Marca 2016 Punkt 11/24 Nadwozie,skrzynia załadunkowa 3/6 Dziś rano zlepiłem skrzynie , nie jest jeszcze kompletna ale wieczorem do kleje brakujące szczegóły, 12 elementów . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Marca 2016 Share Napisano 1 Marca 2016 Ale masz tempo . Dlatego właśnie pytałem o zajęcia pozamodelarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 1 Marca 2016 Autor Share Napisano 1 Marca 2016 Punkt 12/24 Nadwozie,skrzynia załadunkowa 4/6 Dokleiłem brakujące szczegóły,skrzynia kompletna , jutro zabieram się za kabinę kierowcy . Ale masz tempo . Dlatego właśnie pytałem o zajęcia pozamodelarskie. Ogólnie założenie mam takie by dziennie ten jeden punkt złożyć,nie raz uda się więcej, prace mam tak ułożoną że przed i po spokojnie mogę coś podłubać przy plastiku, szkoła raz na dwa tygodnie w weekendy, sporo takiej obrotności daje to że spory czas wykonuje po za swoimi modelami modele na zlecenia, skromnie mówiąc : wszystkie Shermany od TAM lub DRA jestem w stanie zbudować z pamięci ,tak samo jeśli chodzi o Tygrysy Dragona czy Sd.Kfz-ety od AFV , przy Diamond-zie dodatkowo ciekawość dodaje tempa gdyż nigdy jeszcze tej ciężarówki nie składałem. ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 No no piękny warsztat. Zasiadam i podglądam a temat trafił już do zakładek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 4 Marca 2016 Autor Share Napisano 4 Marca 2016 Punkt 13/24 Nadwozie, kabina kierowcy 5/6 Po małej przerwie prac ciąg dalszy, rozpocząłem budowę kabiny, wszystko ładnie pasuje, a rozwiązanie zaproponowane przez firmę pozwala na bez problemowe umalowanie wnętrza.Mam taki zamiar by w weekend najpóźniej ukończyć samą ciężarówkę. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 5 Marca 2016 Autor Share Napisano 5 Marca 2016 Punkt 14/24 Nadwozie , elementy kabiny ,drzwi 6/6 Przed ostatni punkt samego ciągnika opierał się na sklejeniu drzwi oraz lusterek wszystko było bardzo dobrze spasowane. Punkt 15/24 Nadwozie ,łączenie kabiny oraz maski. Ostatni punkt to budowa maski, jak widać na zdjęciach elementów nie jest zbyt dużo ale wszystko dobrze pasuje, maske przykleiłem do kabiny zaś nie do chłodnicy dzięki temu wszystko mogę podnieść i umalować, błotniki są nie przyklejone również tak samo jak i podłoga kabiny. Model będę wykonywał w takim ustawieniu jak i teraz jest,więc z jednej strony drzwi otwarte zaś z drugiej uchylona lewa część maski, również do Shermana planuje dokupić wnętrze by naprawdę sporo otworzyć na tym zestawie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 wygląda to obłędnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Marca 2016 Share Napisano 7 Marca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi