lesio-69 Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 Przejrzyj tą pozycję. To jednostka zbliżona. Masz dużo rysunków. Olinowanie też. To NA PEWNO Ci pomoże https://yadi.sk/d/EFI0ZyZIrqxF7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 19 Listopada 2016 Autor Share Napisano 19 Listopada 2016 nono dziękuje za odzew postudiuje i coś z tego powyciągam dziś na warsztacie poszły "linki" do dział i właśnie schnie nowy maszt wraz z bomem bezana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 20 Listopada 2016 Autor Share Napisano 20 Listopada 2016 no dobra postęp jest może nie tak wielki jak planowałem ale zawsze coś gotowy maszt wraz z reją - tutaj zeszlifowałem zestawowe plastikowe owijki i dodałem z nici dodałem także "ucho" na fał gotowe do montażu także są już bloczki a no i dodałem słoneczka z lin do armat czekają mnie jeszcze buchty przy burtach (zresztą nie tylko tu) i tu powstaje pytanie ! Drogie forum może dasz mi odpowiedz od do bardziej doświadczonych - czy ktoś ma jakiś fajny prosty ale skuteczny sposób robienia bucht z nici - co robię to mi sie to rozchodzi. Pamiętajmy że ja muszę mieć takie straszne mikrusy tak na 3 mm maks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 20 Listopada 2016 Share Napisano 20 Listopada 2016 Nie wiem czy oto Ci chodzi, ale jeśli tak to mówisz i masz Tutaj masz bardzo bliźniaczy okręt i dobre zdjecia: http://www.konradus.com/forum/read.php?f=20&i=681&t=681&phorum_auth=hator%3A5295f9674cc105ea9f269c41da902881&filtr=0&page=8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Listopada 2016 Share Napisano 20 Listopada 2016 Hmm, o ile to dobry patent, to nie jestem pewien, czy tutaj się sprawdzi... Te buchty muszą być 3x mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 20 Listopada 2016 Autor Share Napisano 20 Listopada 2016 nono koncept nie jest zły choć faktycznie moje użądzenie musi być znacząco mniejsze - ale popróbować nie zaszkodzi - wydaje się to poręczniejsze niż te moje igły wbijane w coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 20 Listopada 2016 Share Napisano 20 Listopada 2016 To może weź drut 1mm2 (zwykły kabel miedziany) wbij w coś 3 kawałki obok siebie, dostaniesz długość 3mm. Skręć nitką tyle razy ile potrzebujesz poczym wyciągnij środkowy i zwiąż pośrodku. Wymiar powinien się zgadzać ;) W sumie idea podobna do powyższej tylko inna skala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lilliadg44 Napisano 21 Listopada 2016 Share Napisano 21 Listopada 2016 Dokładnie, najprostszy sposób przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 21 Listopada 2016 Autor Share Napisano 21 Listopada 2016 to jest bardzo dobra koncepcja - drut za miękki po próbach wychodzi iż końcówki sie schodzą ku sobie, nawet jak z obu stron mocujesz=> wówczas srodek nie wytrzymuje i sie rotuje względem siebie. Stosowałem także metodę na 3 elementy po długości fakt ze jadę z drutem 0,67 ale wychodzi mi iż takie buchty czyli ok 2 mm były by najleprze , muszę pokombinować nad czymś bardziej sztywnym ... :0 jak już zrobię narzędzie to wracam ze zdjęciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 26 Listopada 2016 Autor Share Napisano 26 Listopada 2016 no dobrze poszukując cały czas rozwiązania - jak wykonać mikro narzędzie do bucht, postanowiłem naprawić ostatecznie co sknociłem na rozgrzewkę poszedł szmata bezana dodałem liny jako że jakoś muszę przeprowadzić szot - z trudem ale z sukcesem udało mi się zrobić ucho , pobawiłem sie także ołowkiem tak wiec ... przeszycia na żaglu już są mam nadzieje iż pod warstwą farby będą dawać fajny cień potem zamontowałem na nowym maszcie bezana 3 bloki do want i fału dokleiłem także wytyk a na nim bloczek do szotów bezana na zakończenie zmonitowałem wanty i tym sposobem kolejny wikopomny krok został dokonany pomimo wikolu nie ustrzegłem sie mechacenia nici ... niestety a na koniec, dla zainteresowanych znalazłem fantastyczne forum http://www.timberships.fora.pl/pytania-odpowiedzi-polemiki,18/obsluga-zagli-skosnych,152.html gdzie jest wywrotka info na temat żaglowców. Znajduje sie tam lonkowany artykuł a tam takaż o to ciekawa grafika i tym sposobem wiem już jak te bomy montować pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 27 Listopada 2016 Autor Share Napisano 27 Listopada 2016 no i koncowa weekendowa aktualizacja stocznia postanowiła dokończyć bezan i z pomocą takich o to materiałów a także washem miga "wood" wyszło cos takiego by ostatecznie przybrać taką postać nie wiem czy jestem zadowolony choć czuję iż z tego czegoś wiele się już nie wyciśnie- zastanawiam się nad jakimś ciemnym washem co by wyszły cienie ... ale sie boje postanowiłem także podnieść reję i testowo ułozyć żagiel no i wychodzi tak, aha jak widać idzie także przymiarka załoganta aaaa miałem problem z wytykiem okazało sie iż jest za wysoko dlatego też poszedł pod "koszem rufowym było i obecnie jest tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Listopada 2016 Share Napisano 27 Listopada 2016 WIem że trochę późno, ale jak na żagiel to te fałdy chyba nie bardzo pasują. Dalej sobie obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 27 Listopada 2016 Share Napisano 27 Listopada 2016 WIem że trochę późno, ale jak na żagiel to te fałdy chyba nie bardzo pasują Ciężko sie nie zgodzić "Na leżąco" to tak się w oczy nie rzucało. Jak na nadmuchany żagiel to te marszczenia wyszły mało naturalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 28 Listopada 2016 Autor Share Napisano 28 Listopada 2016 taktak wiem, na żywo tego tak nie widać ale i tak jest słabo - zastanawiałem się czy to nie proces zwijania i jakoś poustawiać gości przy linach ale ... tak wiec wracamy do tematu żagli , i zaczynam kombinować na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Listopada 2016 Share Napisano 29 Listopada 2016 A może warto pomyśleć o tym batyście. Ja wprawdzie na szkutnictwie się nie znam, ale w warsztatach czytałem że dość popularne to jest na żagle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 29 Listopada 2016 Autor Share Napisano 29 Listopada 2016 no wiem ale na poważnie przeszukałem net i poszły zapytania dot batystu a może ktoś ma jakieś sprawdzone źródło pozyskiwania ? problem jaki mam to to iż (wydaje mi się) że w tej skali najdelikatniejszy materiał będzie wyglądał nienaturalnie stąd pomysł z chusteczkami cały czas kombinuje jeszcze nad tą techniką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 30 Listopada 2016 Share Napisano 30 Listopada 2016 no wiem ale na poważnie przeszukałem net i poszły zapytania dot batystu a może ktoś ma jakieś sprawdzone źródło pozyskiwania ? problem jaki mam to to iż (wydaje mi się) że w tej skali najdelikatniejszy materiał będzie wyglądał nienaturalnie stąd pomysł z chusteczkami cały czas kombinuje jeszcze nad tą techniką Batyst kupisz w każdej pasmanterii. Na temat wykonywania żagli z batystu możesz poczytać w mojej relacji z budowy La Reale de France od strony 7 do końca relacji viewtopic.php?f=89&t=45958&start=90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 30 Listopada 2016 Share Napisano 30 Listopada 2016 Panowie, zapominacie o jednym. Ten model to kilku centymetrowa łupinka, batyst będzie wyglądał jak z betonu... Moim zdaniem, trop z chusteczkami jest dobry, trzeba tylko dopracować wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 A może papier typu kalka? Cieniutkie toto, fakture ma chyba całkiem zadowalającą, kolor łapie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 zmarszczki na wypełnionym wiatrem żaglu, jesli w ogóle sa , to wygladaja inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 1 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2016 oglądałem batyst i w weekend zrobę test z lakierem - co by strukturę trochę zniwelować, papier kalkowy dobry pomysł muszę przyjrzeć się. Zmarszczek w ogóle nie winno być - może tylko takie podłużne przy szotach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Hmm, aż się cofnąłem do tego, jak produkujesz te żagle. Może zamiast pędzla spróbuj nakładać tę mieszankę herbaciano-klejową jakimś natryskiem? Wtedy, zamiast ugniatać chustki na żaglu, będą opadały pod własnym ciężarem, co powinno skutkować brakiem zmarszczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 1 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2016 pomysł dobry ból polega na tym iż kopytem jest plastik vacu wiec tylko wikol (bo inne mi przykleją chustkę do kopyta ) hmhm musze poszukać pusta butle po jakim spreju do szyb to jest myśl dzięki za koncept Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Jeśli ten wikol jest bardzo rozwodniony, to może spryskiwacz do szyb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 A może spróbuj najpierw plastikowy żagiel owinąć folią spożywczą - powinna się potem dać oderwać od chusteczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi