laskonogi Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2016 Krótka mechanika: żagiel jest trójkątem, którego zielony bok jest stały.... bardzo dziękuje za ten mega sprawny opis techniczny Wydaje mi się, że ten żagiel jest za bardzo "przeźroczysty". Czy bryty nie są przypadkiem za szerokie? Wg. mnie wszystkie krawędzie żagla (tzw. liki) powinny być wzmocnione bantami. Ty masz wzmocniony tylko lik górny. kierując sie sugestiami Jacocapone próbuje wybrać najlepsze - "wygięcie" żagla, dopiero po ustaleniu tego dodam wszystkie banty (nie wiedziałem ze to się tak nazywa;)) lików bocznych. Dot kolor - tak jest za przezroczysty i kombinuje co by z tym fantem zrobić, czyli jak to to malować co by nie zniszczyć , czy tryskać aero, czy namoczyć w czymś, czy tez zastosować laserunek suchego pędzla .... nie wiem myślę .... dot szerokości brytów hm to zapewne masz rację ale boje się robić węższe - teraz mają 8/9 mm .... - bo boje się iż nie dam rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Dot kolor - tak jest za przezroczysty i kombinuje co by z tym fantem zrobić, czyli jak to to malować co by nie zniszczyć , czy tryskać aero, czy namoczyć w czymś, czy tez zastosować laserunek suchego pędzla .... nie wiem myślę .... Gunze ma w swojej ofercie taki kolorek H85 - sail color http://www.mojehobby.pl/products/85-Sail-Color-Flat.html Nawet mam ten kolor, próbowałem go kiedyś na wypraskach vacu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2016 gunze - nigdy nimi nie malowałem - czy to jest akryl ? generalnie opieram sie na palecie Vallejo jak twoje testy wyszły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 gunze - nigdy nimi nie malowałem - czy to jest akryl ? generalnie opieram sie na palecie Vallejojak twoje testy wyszły ? H85 to farba akrylowa. Ja to robiłem bardziej z ciekawości, bo i tak wiedziałem, że będę robił żagle z batystu. Wieczorem zobaczę, czy mam gdzieś zdjęcia z tego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 11 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2016 no dobra a wiec chwila wstępu na początek sorry że znowu o żaglach po zeszłej sesji przeszedłem pewną drogę polecam program do projektowania żagli - można zaprojektować z krzywizną pogadałem także z krawcową ktora dała mi kilka wskazówek w temacie no i wraz z waszymi uwagami powstał żagiel nr 7 najpierw cieńsze bryty - 5 mm każdy, po jednej krawędzi pociągnięty beżową kredką następnie po wyschnięciu sfiltrowane rozwodnioną białą vallejo efekt wstępnie okazał sie obiecujący wiec po wy trymowaniu brzegów po przymiarce wyszło tak zbudowany tym faktem dokonałem - za pomocą skalpela lekko dociskając do żagla który wcześniej zwilżyłem - fałdów do rogu szotowego i całość pociągnąłem szarym flitrem następnie dokleiłem nić jako lik na wszystkie brzegi oraz dodałem reflinki Ostatecznie tak to wygląda i reprezentuje docelowy bezan - więcej nie robię - oczekuje łagodnej krytyki - aha oczywiście reflinki będą krótsze i skierowane w odpowiednią stronę jak już ustalę kurs statku po wodzie hawg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 11 Grudnia 2016 Share Napisano 11 Grudnia 2016 Jasny gwint, ale to malutkie, podziwiam Prawdziwy z Ciebie żaglomistrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 11 Grudnia 2016 Share Napisano 11 Grudnia 2016 Moje gratulacje Wyszła świetna ściąga dla innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2016 Jasny gwint, ale to malutkie, podziwiam Prawdziwy z Ciebie żaglomistrz no bez przesady były momenty że nie musiałem urzywać lupy a na poważnie to żagle w /350 to będzie czad mam takie w planie Wyszła świetna ściąga dla innych jak sie komuś przyda to fajnie - korzystać do woli dla mnie najważniejsze iż całość fajnie się komponuje i żagielek wygląda bardzo, jak na mój gust, spójnie z pływadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Tak przeglądałem sobie zdjęcia i zauważyłem pewien błąd. Na odwrót montujesz bloczki. Na przykładzie tego masztu co już masz - dziurka w bloczku powinna być u góry. W bloczku normalnie jest rolka i lina po niej sie kręci. Jak zamontujesz bloczek dziurkę w górę to będzie bardziej naturalnie to wyglądało mimo że nie ma rolki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2017 o rzesz ty .... masz świętą racje DZIĘKUJE - bosman poszedł do karceru i wstrzymałem mu grok . No i całe olinowanie do wymiany eh .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 Tu masz link jak można zrobić żagle z papieru http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=177&t=11038&st=0&sk=t&sd=a&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Pomimo błędu na który zwrócił uwagę jacocapone, pięknie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi