Dumo Napisano 4 Września 2016 Autor Share Napisano 4 Września 2016 Jarku stara zvezda ma tragiczny plastik, ciężki do jakiejkolwiek obróbki (nie znoszę tej firmy), myślę że sama szpachla powinna wystarczyć aby zrobić fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 4 Września 2016 Share Napisano 4 Września 2016 Zgadza się, ten plastik jest jakiś różnorodny. W miejscach bardziej połyskliwych, jakby bardziej wygrzanych nitro go prawie nie bierze. Pewnie, tak jak piszesz, zrobię fakturę tylko szpachlą. Poczytałem troszkę o samym nitro na forach chemiczno/malarskich. Może tu też jest rozwiązanie problemu, bo ludzie piszą, że producentów "rozpuszczalników nitro" jest teraz cała masa. Niestety, większośc z ich produktów to tylko popłuczyny rozpuszczlnika nitro ( podają jako przykład m. in. też ten, który i ja stosuję ). Polecają, by w pierwszej kolejności kupowac rozpuszczalnik nitro oznaczony symbolem RC-01. Z nich najbardziej zachwalane jest nitro z Dębicy. Z ciekawości zakupię sobie i potestuję . Jeśli pozwolisz, to podzielę się efektami działania tego nitro . I oczywiście, czekam na relację z malowania Twojego IS-ka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 5 Września 2016 Autor Share Napisano 5 Września 2016 Ja użyłem tzw. birolu, mocne to jak cholera trzeba uważać Moje pierwsze kolorki od tamiyi, bardzo dobre farby do aerografu, do bazowego malowania są wręcz idealne. Całą resztę będę malować jak zwykle valejkami. Baza gotowa, jutro biorę się za malowanie osprzętu i kalkomanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 6 Września 2016 Autor Share Napisano 6 Września 2016 Plan malowania: Bitwa o Kołobrzeg marzec 1945 Małe postępy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Masz przerwy choćby ja. Działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 8 Września 2016 Autor Share Napisano 8 Września 2016 Działam! Malowanie gąsienic: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 Wygląda bardzo fajnie. Tylko (przepraszam ze dopiero teraz) wypychacze po wewnętrznej stronie włazów zostawiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 Nie zapomnij po wewnętrznej stronie gąsienic zrobić wytarć gdzie koła jeździły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 8 Września 2016 Autor Share Napisano 8 Września 2016 Wygląda bardzo fajnie. Tylko (przepraszam ze dopiero teraz) wypychacze po wewnętrznej stronie włazów zostawiłeś. Szlag by to... dzięki za Twoje bystre oko, w niedziele pójdą poprawki. Nie zapomnij po wewnętrznej stronie gąsienic zrobić wytarć gdzie koła jeździły. To już jest wykonane, oznaczenia już także naniosłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Września 2016 Autor Share Napisano 11 Września 2016 Aparat coś nie chce współpracować, mam problemy z ostrością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 tak..... zabawkowo wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 Spokojnie, Dumo go należycie sponiewiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Wytarte szlaczki na gąsienicy mogły być szersze niż koła jezdne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Szlaczki mają być nieco szersze, bo koło napędowe jest szerzej też wyciera gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Napewno? @edit Jako, że wróciłem do domu, to mam większe możliwości niż telefon, więc zanim dostanę etykietę złośliwego, zaplutego karła, wkleję to: Mam nadzieję, że nikomu krzywdy nie zrobiłem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Lipa, tylko, że zapodałeś akurat fotkę koła napinającego ( w isowatych są one identyczne z kołami jezdnymi ). Tylne koło napędowe wchodzi zębami w "okienka" widoczne także na Twoim zdjęciu. Ja tam jestem pewien, że Dumo tak to wszystko wyfiltruje, złoszuje i itd., że efekt końcowy będzie świetny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Jarek, ale jak zerkniesz na zdjęcie Lipy to zobaczysz że przy otworach w ogniwach jest wytarcie - widać rdzę. Tam był styk koła napędowego z gazienicą. Tak samo jak w miejscu gdzie jest styk koła napinającego, tam też jest rdza. A pomiędzy tymi dwoma śladami jest nietknięty fragment. Koło napędowe nie zachodzi tak głęboko na ogniwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Krzysztof, oczywiście masz rację. Ja też o tym napisałem, jestem pewien, że Dumo "przykamufluje" troszkę metalizer na gąskach i będzie tak jak trzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Jarek, ale jak zerkniesz na zdjęcie Lipy to zobaczysz że przy otworach w ogniwach jest wytarcie - widać rdzę. Tam był styk koła napędowego z gazienicą. Tak samo jak w miejscu gdzie jest styk koła napinającego, tam też jest rdza. A pomiędzy tymi dwoma śladami jest nietknięty fragment. Koło napędowe nie zachodzi tak głęboko na ogniwo. Dokładnie o to mi chodziło. Do tego jeszcze brzegi kół są też obtarte... nie wiadomo od czego. Wiem, że ciężko pomalować koła metalizerem by nie wyjechać, bo sam to przerabiałem przy kw, ale można pędzelkiem zieloną poprawić... Do metalizera nic nie mam tylko, chodzi mi o niechlujne nim malowanie. Prace kolegi Dumo znam dlatego zareagowałem widząc takie coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Lipa, ja się tylko zasugerowałem, że piszesz o kole napędowym a wklejasz zdjęcie koła napinającego, mój bład . Natomiast za mało dokładnie napisałem o tym, co sprecyzował Krzysztof, czyli o śladzie po kole napędowy, dobrze widocznym na Twoim zdjęciu . Zrozumiałem, że Tobie o ten ślad właśnie chodziło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 15 Września 2016 Share Napisano 15 Września 2016 Najlepiej te wytarcia się robi patyczkiem do uszu. Opiera się o zęby i pociągniesz kreskę równą (srebrny podkład), na to pionowo miękki ołówek, nadający właściwy metaliczny kolor. Gruby ołówek na końcu płasko zestrugany (szerokość wytarcia na gąsienicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 18 Września 2016 Autor Share Napisano 18 Września 2016 Panowie nie bójcie się, wyjdę z tego metalizerka. Zawsze używam tego samego w każdym modelu i nigdy nie było problemów W następnym tygodniu zrobie apdejcik tematu, Niestety w tym tygodniu nie miałem kompletnie czasu na szperanie przy modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 1 Listopada 2016 Autor Share Napisano 1 Listopada 2016 Kołobrzeski "isik" dostał trochę kolorku, standardowo lakier do włosów i biel Vallejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Listopada 2016 Share Napisano 1 Listopada 2016 Może by mu warto trochę białą mgiełką po całości polecieć? No chyba że masz inne plany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 2 Listopada 2016 Autor Share Napisano 2 Listopada 2016 Może by mu warto trochę białą mgiełką po całości polecieć? No chyba że masz inne plany. Wypłowie to za pomocą biedronki Jutro olejowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi