Czołgista.pl Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Witam. Mam problem ze swoim aerografem (Fengda BD-130). Podczas próbnego pryskania wodą wszystko ładnie maluje. Zaś gdy wlewam farbę (Akryl tamiya) aerograf tryska samym powietrzem a farba wcale nie jest pobierana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milczacy Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Rozcienczasz farbe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czołgista.pl Posted March 11, 2016 Author Share Posted March 11, 2016 Tak w proporcjach 1:1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czołgista.pl Posted March 11, 2016 Author Share Posted March 11, 2016 Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czołgista.pl Posted March 12, 2016 Author Share Posted March 12, 2016 Niestety nie. Jedynie podczas ruszania spustem co jakiś czas wypluwa odrobinę farby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milczacy Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 Wyczysc dokladnie dysze :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czołgista.pl Posted March 12, 2016 Author Share Posted March 12, 2016 Ok. Spróbuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 Niestety nie. Jedynie podczas ruszania spustem co jakiś czas wypluwa odrobinę farby. Z własnego krótkiego w aerografach doświadczenia - zatkana dysza. Wykręć, wrzuć do pojemniczka z rozpuszczalnikiem, niech "odmoknie", wyczyść od środka sztywnym pędzlem lub ostrożnie (niebezpieczeństwo rozkalibrowania dyszy) cienkim drucikiem. Niedowiary ile syfu potrafi być w pozornie dokładnie wymytej zaraz po malowaniu dyszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrykvel Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Kup sobie czysty aceton. Rewelacyjnie rozpuszcza farby Tamiya oraz Gunze. Dyszy bym nie wykręcał, bo w tych aero strasznie łatwo ukręcić gwint. Dodatkowo czym rozcieńczasz farby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czołgista.pl Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 Ok dysza się czyści, zobaczymy co z tego będzie. A farby rozcieńczam wódką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czołgista.pl Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 Problem rozwiązany, odetkałem dyszę i maluje pięknie. Jeszcze raz dzięki za rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milczacy Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 super, że działa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 ... A farby rozcieńczam wódką. No właśnie. Taki jest efekt słuchania tych wszystkich pseudorad. Jeśli masz 18 lat to wiesz do czego służy wódka. Jeśli nie masz 18 lat oddaj wódkę ojcu. Kup sobie dedykowany rozcieńczalnik. Może też być rozcieńczalnik Gunze. A wódkę teorytycznie możesz używać np. do Pactry. Teoretycznie, bo w praktyce ja nie widziałem żadnej różnicy między wodą a wódką. Za to jest kolosalna różnica między wodą a rozcieńczalnikiem (błękitnym) Gunze. Do mycia kolega zalecał aceton. Nie chcę napisać, że jest zły, ale wydaje mi się, że lepiej myje zaschnietą farbę "Plyn do mycia pędzli i narzędzi malarskich". Jest w każdym markecie budowlanym i sklepach z farbami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
destroyer Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Mój problem z Aero to w trakcie malowania pulsuje!!Opiszę problem jak najszczegółowiej .Wlewam do zbiorniczka jakikolwiek płyn i po naciśnięciu spustu płyn wylatuje z dyszy pulsacyjnie. W zbiorniczku- a jest na górze-płyn,farba,rozcieńczalnik,woda itd .bąbelkuje ! Wstawiłem nowa(nie używaną) dyszę i igłę i nadal to samo.Pracuję na tym aero jakieś trzy lata i zawsze był perfect ! Mam parę aero różnych firm, najwięcej BADGER i wszystkie działają jak należy.Nigdy nie miałem problemów z aero a tu taka niespodzianka.Może ktoś mi wyjaśnić i pomóc co jest nie tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Sprawdź kompresor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Skoro bąbelkuje, to raczej problem z aerografem, jest jakoś przytkany prawdopodobnie. Może dysza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielodziem Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Aero można myć Cleanlux-em.to jest zmywacz do sidoluxu.Działa bez problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
destroyer Posted May 28, 2016 Share Posted May 28, 2016 Kompresor jest na pewno ok.Reszta aerografów działa jak należy.Moczyłem go całą dobę w TRI ,wyczyściłem wszelakimi narzędziami i płynami,wymieniłem wszystko oprócz korpusu i nadal robi to co opisałem w pierwszym poście.Widzę,że to zagadka wyjątkowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted May 28, 2016 Share Posted May 28, 2016 Zobacz czy dysza za bardzo nie wystaje albo za bardzo cofnięta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted May 28, 2016 Share Posted May 28, 2016 Kompresor jest na pewno ok.Reszta aerografów działa jak należy.Moczyłem go całą dobę w TRI ,wyczyściłem wszelakimi narzędziami i płynami,wymieniłem wszystko oprócz korpusu i nadal robi to co opisałem w pierwszym poście.Widzę,że to zagadka wyjątkowa. Sam sobie rozwiazales zagadke. W korpusie masz tylko uszczelki, ktore uszkodzone moga dawac taki efekt. Pytasz jak wiesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
destroyer Posted May 28, 2016 Share Posted May 28, 2016 Eureka!Powodem była nieszczelność między końcówką a głowicą!Obłęd bo okazało się,że po wstawieniu tej nieszczelnej do innego aero działało!Człowiek ciągle się uczy.Najważniejsze,że wszystko ok.Tak dla ścisłości dałem miedzy te dwa elementy cieniutki pasek taśmy uszczelniającej teflonowej i poskutkowało.Dzięki wszystkim za za angażowanie i myślę,że każdy zainteresowany coś na tym skorzystał.Pozdrawiam !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Teraz ja. Jak człowiek sobie chce polepszyć to zawsze coś spieprzy. Ponieważ ponownie zaczął mi się lekko zawieszać spust - nie zamykał powietrza - to postanowiłem go sobie przeczyścić. Nie wiem co mnie podkusiło ( ) żeby przeczyścić również zawór no i podczas składania ściołem poprzez niewłaściwe ułożenie dwie uszczelki między korpusem zaworu a gniazdem spustu. Uszczelki miały ok. 4 mm (mniejsza) i 4,5 mm (większa) średnicy. Aero to AD 7790. Czy i gdzie mogę takie o-ringi dokupić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 pewnie gdzieś jeszcze znajdziesz. Po dwóch minutach znalazłem to: http://slupeks.pl/adler-49-mar-zestaw-oringow-i-uszczelek-do-sl190ad7790-p-4870.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted July 18, 2016 Share Posted July 18, 2016 Panowie "wielozadaniowcy" pytanko: Czy smar do uszczelek do ASG jak na zdjęciu można zastosować do aerografów? Chodzi o to, żeby znowu ich nie załatwić przy ponownym montażu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts