milczacy Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Antek 2 w tej skali to dopiero będzie. Trzymam kciuki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 O rany, będziesz robił wnętrze kabiny pasażerskiej ?. Jeśli tak to szacun . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 To i ja zabiorę głos i może coś się rozjaśni Maszyna SP-FLZ to wersja An-2R czyli tzw. golas w środku, ale Aerogryf mógł wnętrze ucywilizować do lotów widokowych i dać fotele miękkie zamiast blaszanych. Maszyna SP-FLY to dawny sanitarny SP-UXA czyli typowy cywil z fotelikami pasażerskimi. Obie maszyny latały nad Morzem na lotach widokowych więc mocno prawdopodobne że miały fotele wersji pasażerskiej. Mam w swoich zasobach zdjęcia obu, ale w tej chwili babram się w remont i nie mam możliwości kombinowania bo fotki mam na pamięciach zewnętrznych które "gdzieś są" a komp jest w konfiguracji minimalnej Obecnie mogę jedynie podlinkować fotki z sieci: http://lotnictwo.net/foto.php?id=108206 http://esstre.pl/planespotting/pics.php?u=18/72&t=Szczecin-D%EAbie,%2026.02.2005.%20%20PZL%20An2R%20%28SP-FLZ%29.%20Aeroklub%20Szczeci%F1ski. http://esstre.pl/planespotting/pics.php?u=18/73&t=Szczecin-D%EAbie,%2026.02.2005.%20%20PZL%20An2R%20%28SP-FLZ%29.%20Aeroklub%20Szczeci%F1ski. http://skrzydla.org/photo-PZL-An-2-36922 Niebawem opublikuję galerię mojej niedawno ukończonej Milki w 1/72 z Trumpetera i będzie z czego podpatrzeć Trzymam kciuki za mini Milkę i będę zaglądać jak idą postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 Artek82 Wielkie dzięki za informację i świeże zdjęcia. Istnieje szansa że w swoich zasobach są zdjęcia wnętrza? Dzisiaj dzwoniłem do Aerogryfu, niestety nie są już w posiadaniu ani SP-FLY ani SP-FLZ, jednak pani z którą rozmawiałem obiecała że podpyta mechaników o to jak było w środku SP-FLZ - mam nadzieję był goły, bo na takie wnętrze się napaliłem Tym czasem kulturalnie otworzyłem drzwi, wycieniłem ściany kadłuba, zacząłem montować przedział pasażerski, a kokpit praktycznie już skończony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Jak na takie malutkie to nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Obawiam się że fotek wnętrza nie mam, ale mocno wydaje mi sie że SP-FLZ przed odstawieniem w kąt hangaru był w konfiguracji pasażerskiej i miał jednak tapicerowane wnętrze tzn. podobne do tego niebieskiego kilka postów wcześniej. Obecnie SP-FLZ stoi bez silnika w hangarze na lotnisku Dąbie, nie jest już własnością Aerogryfu i ponoć czeka na sprzedaż niestety Obecnie Aerogryf posiada SP-FIF, SP-FMN i SP-FMR. Na stronie Aeroklubu Szczecińskiego znalazłem takie foto: http://www.aeroklub-szczecinski.pl/image/tid/23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 5 Maja 2016 Autor Share Napisano 5 Maja 2016 To jest dość świeża informacja? W takim razie w Szczecinie można by zobaczyć jego wnętrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 Myślę że jeszcze tam jest bo na początku 2016 jeszcze stał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 łooo matko ale mikrus Te naciągi to chyba pod mikroskopem będziesz robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 7 Maja 2016 Autor Share Napisano 7 Maja 2016 łooo matko ale mikrus Te naciągi to chyba pod mikroskopem będziesz robił wbrew pozorom nie jest on taki malutki... a na naciągi mam już w głowie patent , ale o tym później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 7 Maja 2016 Autor Share Napisano 7 Maja 2016 Cóż to za cudo? planowałem użyć żyłki wędkarskiej albo drutu miedzianego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 7 Maja 2016 Autor Share Napisano 7 Maja 2016 dzięki! jeśli żyłka się nie sprawdzi będę kombinował z Rig That Thing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziki888 Napisano 7 Maja 2016 Share Napisano 7 Maja 2016 To jest całkiem spoko: http://swiatkoralikow2.pl/nc021-nici-mono-poliamidowe-transparentne-0-10mm,3,77724,76824 wklejasz na klej cyjanoakrylowy naciągasz lutownicą. Żyłka wędkarska przynajmniej w moim użyciu nie dawała rady... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Jeśli mam to samo, a wygląda tak samo, to to jest taka gumowata żyłka, jak np w skarpetach masz ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Dziękuję wszystkim za rady, wykorzystanie sprężystego włókna przemawia za mną więc coś na pewno wykorzystam. Tym czasem w poniedziałek będę dzwonił do szczecina czy SP-FLZ rzeczywiście stoi w hangarze i można dotrzeć do jego wnętrza, dlatego dłubanie w środku modelu muszę odroczyć... rozpocząłem zatem pracę nad skrzydłami i statecznikami. I tutaj niestety jawi się pierwszy przykład gównianowości Amodelu. Na drugim zdjęciu możecie poszukać 10 różnic między prawym i lewym skrzydłem, niestety sporo będę musiał się napracować żeby uzyskać symetryczność w ATRze walczyłem z tym bardzo długo i myślałem że tym razem mnie to ominie, ale jednak nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Jak czas i cierpliwość znajdziesz to pomiędzy żebrami możesz odtworzyć wklęsłości na płóciennym poszyciu skrzydeł i usterzenia. Poważnie do rzeźbiarstwa podszedłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Jak czas i cierpliwość znajdziesz to pomiędzy żebrami możesz odtworzyć wklęsłości na płóciennym poszyciu skrzydeł i usterzenia. Poważnie do rzeźbiarstwa podszedłeś mam to w planie, obecnie nacinam skrzydło w miejscu żeber, następnie planuje wklejać drut, który będzie stanowił żebro, jednocześnie utrzymując swoją wysokość podczas szlifowania wklęsłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 krowa stoi w hangarze w Szczecinie od 12 lat i niszczeje. Rozmawiałem z dyrektorem aeroklubu i zgodził się na obfotografowanie. Teraz mam uprzejmą prośbę do forumowiczów. Czy znalazłby się życzliwy człowiek ze Szczecina lub okolic, który zrobiłby kilka fotek? Chętnych zapraszam na priv i podam dokładne instrukcje. Oczywiście się odwdzięczeę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 to z materiałem zdjęciowym pójdziesz jak burza ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Od siebie dodam jeszcze fotki w malowaniu jak przybył z byłego ZSRRu i jedną z MLP na którym ewidentnie widać przez okna oparcia foteli pasażerskich http://lotnictwo.net/foto.php?id=102635 http://lotnictwo.net/foto.php?id=124088 Podeślij kolego maila na priv to odeślę wszystko co zgromadziłem, wszak wnętrza nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Zastanawiam się czemu państwowe muzeum lotnictwa w Krakowie, pokrywa zdjęcia takim gównem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Fajny ten samolocik - fajnie ze malowanie nie konwencjonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 Na lepsze spanie zabrałem się za użebrowanie skrzydeł. Drut 0,2mm. Im dalej w las tym termin ukończenia wydaje mi się coraz odleglejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 13 Maja 2016 Share Napisano 13 Maja 2016 WOW, jestem pod wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi