FAZZY_bez_humoru Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 (...) Ja też nie wiem kim jest Atlis - poza tym że jednym z użytkowników tego forum, a przytoczyłem tę wypowiedź by pokazać co dla różnych osób może być klasyfikowane jako diorama. Rozmowa (wg mnie bezsensowna) mająca zdefiniować dioramę pod względem ilości pojazdów, budynków i psów już była. Najlepszym sposobem na zweryfikowanie czy coś do tej kategorii pasuje czy nie powinna być decyzja poważnych/doświadczonych organizatorów, zdrowy rozsądek startujących i wreszcie ocena sędziów. No ok, w takim razie jako, że jestem niepoważny, niedoświadczony, z brakiem rozsądku i nigdzie nigdy nie sędziowałem - zamykam się i kończę bezsensowną dyskusję nie mój cyrk - nie moje maupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 30 Lipca 2016 Share Napisano 30 Lipca 2016 Jak tam prace? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 30 Lipca 2016 Autor Share Napisano 30 Lipca 2016 Dodałem drewutnię, kupę desek i gałęzi, dosiałem trawę i zrobiłem podpis, więc niedługo galeria! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 Dodałem drewutnię, kupę desek i gałęzi, dosiałem trawę i zrobiłem podpis, więc niedługo galeria! O, spory progres! Pozdrawiam Kuba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 Może pokaż, zawsze coś warto poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 31 Lipca 2016 Autor Share Napisano 31 Lipca 2016 Dobrze, dzisiaj postaram się zrobić przedgaleryjne zdjecia;) EDIT: No i nie zrobiłem zdjęć, pogoda się popsuła i nie mogłem zrobić porządnych (chyba, że w świetle błyskawic ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 1 Sierpnia 2016 Share Napisano 1 Sierpnia 2016 Dobrze, dzisiaj postaram się zrobić przedgaleryjne zdjecia;)EDIT: No i nie zrobiłem zdjęć, pogoda się popsuła i nie mogłem zrobić porządnych (chyba, że w świetle błyskawic ) Szkoda Ale może dzisiaj zrobisz (chociaż nie wiem jak u ciebie z pogodą bo u mnie od rana pada a też fotki miałem robić ) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 1 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2016 U mnie teraz przestało, lecz nie przejaśnia się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 2 Sierpnia 2016 Share Napisano 2 Sierpnia 2016 Jak tam sytuacja pogodowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 2 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2016 Słoneczko świeci, lecę robić fotki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 2 Sierpnia 2016 Share Napisano 2 Sierpnia 2016 Słoneczko świeci, lecę robić fotki! Biegiem, bo się już nie mogę doczekać! Jak na razie jesteś moim faworytem w kategorii Dioramy:) PS. U mnie dziś też słoneczko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 2 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2016 Dzięki . No to wreszcie porobiłem zdjęcia Pierwsze były robione w pełnym słońcu, a reszta za zasłoniętą roletą żeby nie było cieniów (zdjęcia w słońcu pokazują właściwe kolory, reszta jest jakby zamglona, ale obiecuję , że galeria będzie z ładnymi zdjęciami, także w plenerze na tle wzgórza i lasu:) Idąc za radami Fazziego, które mi wysłał na pw (dzięki!) dorobiłem starą, spróchniałą szopę krytą papą (z przegniłymi belkami stropowymi), kupę zgniłych desek przywalonych jakąś plandeką, ułożoną kupę pociętych pniaków na opał, trochę świeżej wysokiej trawy 12mm oraz dwa pniaki wrzucone na skrzynię ładunkową. Co do napisu, to doszedłem do wniosku, że grawer na złotej blaszce za bardzo będzie się rzucał w oczy, natomiast napis na deseczce imitującej drewno naklejony na 2mm balsę chyba bardziej pasuje do całości: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 2 Sierpnia 2016 Share Napisano 2 Sierpnia 2016 Super!!! Ta tabliczka o niebo lepsza od grawerowanej, ta oddaje klimat tej scence! Pozdrawiam i czekam na galerie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 2 Sierpnia 2016 Share Napisano 2 Sierpnia 2016 faaaaajjjjowwwwyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 2 Sierpnia 2016 Share Napisano 2 Sierpnia 2016 To już koniec? Pojazd przydałoby się jeszcze "postarzyć". I może chociaż jakiś wash na kabinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 2 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2016 Próbowałem różnych efektów na testowym kawałku plastiku, jednak efekty nie były zadowalające, bałem się popsuć model. Widać moje doświadczenie jest jeszcze za małe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 2 Sierpnia 2016 Share Napisano 2 Sierpnia 2016 Jak na taką skalę to całość wyszła bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 2 Sierpnia 2016 Share Napisano 2 Sierpnia 2016 Próbowałem różnych efektów na testowym kawałku plastiku, jednak efekty nie były zadowalające, bałem się popsuć model. Widać moje doświadczenie jest jeszcze za małe... Szkoda bo mogło być dużo lepiej. Decydując się na budowę modelu w takiej konwencji miałeś okazję bardziej poeksperymentować i czegoś się nauczyć. A tak pojazd (a zwłaszcza szoferka) bez żadnego washa i dalszych zabiegów wygląda jak plastikowa zabawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Sierpnia 2016 Share Napisano 2 Sierpnia 2016 Przyłączam się do zdania przedmówcy. Przydało by się podziałać, zwłaszcza pod błotnikami i we szopie. Reszta super, tabliczka też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 A może on był niedawno malowany ? Tak jak ten: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 A może on był niedawno malowany ? Twój model, Twoja wizja - rób jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 A może on był niedawno malowany ? Tak jak ten: To życzę Ci, żeby kiedyś wyglądał jak ten. Bo teraz niestety mało go przypomina. Zobacz jak wizualnie odcinają się drzwi szoferki, klamki zawiasy i blachy maski silnika - u Ciebie to się wszystko zlewa w jedną masę. Wash nie służy do "brudzenia" tylko do wyciągnięcia detali poprzez sugerowania światłocienia w zagłębieniach. Pojazd naprawdę ma potencjał, ale pozostaje on raczej niewykorzystany. Kompozycyjnie w całej scence brakuje mi bardzo sterty bali na pace. Rzucenie 2 kłód ot tak luzem bez specjalnego planu, czemu tak a nie inaczej, jakoś do mnie nie przemawia. Kierowca wrzuca dopiero te kłody na pakę (ręcznie?) czy je zrzuca, za bardzo nie wiadomo. Lepiej chyba jakby wóz stał już cały załadowany to każdy mógłby interpretować to jak chce, bez wielkiego filozofowania co i jak się odbyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Diorama prima sort! Ale posłuchaj rad kolegów i na następnym modelu zapuść linie imitujące podział blach, drzwi i inne zakamarki jakimś specyfikiem, będzie jeszcze lepiej. Tabliczka z grawerem baaardzo z Bieszczad, gdzie nadal często widuję takie potwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Net sailor- tak jak pisałem, naprawdę próbowałem łosza ( nawet na modelu) jednak wyszedł obrzydliwie więc go zamalowałem. Lipstein- dziękuję;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi