KW-2 Napisano 7 Maja 2016 Share Napisano 7 Maja 2016 (edytowane) Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski Specjalna 4 - Najlepszy warsztat/model młodego modelarza (do lat 15-tu) Witam serdecznie! Postanowiłem, że wystartuję w konkursie:) Chcę wykonać armatę przeciwpancerną kalibru 37 mm "BOFORS" wzór 36 w skali 1:35. Model z firmy Mirage Hobby. Działo zwaloryzuję dedykowanym do tego zestawem blaszek fototrawionych od ABER. Pewne części będę dorabiał we własnym zakresie (z drutu itp.) Model będzie stał na podstawce (ale nie na takiej dioramie z ziemią itp.). Będzie to coś o wiele bardziej oryginalnego i ciekawszego A teraz po krótkim wstępie czas na szczegółowy In-Box Całość (na zdjęciu nie ma instrukcji): Ramka (wypraska) z częściami: Elementy fototrawione (tzw. blachy) ********************************************************************************* Dodatkowo użyję również kulki ołowiane BGA (0,50mm) , druciki, oraz imitację śrub (1mm) Zdjęcia tych elementów niedługo, bo jeszcze nie wszystko doszło. hehe Moje powiązanie z latem to Kampania Wrześniowa (początek IIWŚ, zaskoczenie dla Polaków) z której pochodzi (brało w niej udział) owe działo. Wrzesień to miesiąc kończący lato, stąd można by nadać tej pracy tytuł "Przełomowa końcówka lata" Teraz czas na fotkę naszego BOFORSA oraz krótką notatkę historyczną na jej temat 37 mm Bofors L/45/M – szwedzka armata przeciwpancerna z okresu międzywojennego. Konstruktorem działa była firma Bofors. Produkowana w Polsce na licencji jako 37 mm armata przeciwpancerna wz.36 ********************************************************************************* Mam nadzieję, że uda mi się zrobić wreszcie ładny i estetyczny model. Równo co do Maja udało mi się skompletować warsztat, który możecie zobaczyć tu: viewtopic.php?f=40&t=52699 ********************************************************************************* Liczę na komentarze z waszej strony! Pierwsze relacje już niedługo! Pozdrawiam KW-2!!! Edytowane 7 Maja 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 7 Maja 2016 Share Napisano 7 Maja 2016 http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=40&t=52699 Poprawiłem Ci link na aktywny:) A poza tym to ciekawie się zapowiada Widzę, że zmieniłeś tło, bardzo fajnie wygląda pierwsze zdjęcie, normalnie jak z in-boxa sklepowego . Będę kibicować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Maja 2016 Share Napisano 7 Maja 2016 Działaj. Ciekawe czym zaskoczysz z tą podstawką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Maja 2016 Share Napisano 7 Maja 2016 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=40&t=52699Poprawiłem Ci link na aktywny:) A poza tym to ciekawie się zapowiada Widzę, że zmieniłeś tło, bardzo fajnie wygląda pierwsze zdjęcie, normalnie jak z in-boxa sklepowego . Będę kibicować! Dzięki! JA tobie też kibicuję! Dziękuje za wszystkie komentarze! Podstawka to niespodzianka:) Edytowane 8 Maja 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 Zestaw odlewem i szczegółami nie powala! Naprawdę jest ubogo. Blachy fototrawione jak na ABER'a nie za dobrze. Dużo trzeba dorabiać samemu. Pracę podzieliłem na etapy: I etap Koła zestawowe prezentują się nie za dobrze Możecie zobaczyć ich zdjęcia w In-Box (kilka postów wyżej) Tak wyglądają po mojej obróbce i waloryzacji o nowe elementy (dodałem imitację śrub z jednej i z drugiej strony, poprawiłem lekko wygląd opony i bieżnika itp. Położyłem podkład (jeszcze muszę trochę poszlifować, bo jest parę kleksów z kleju ) II etap Skończyłem już całkiem "ogony armaty" Kilka blaszek nie pasowało więc robiłem je od podstaw. Dodałem też kilka innych elementów (np. parę kulek BGA, uchwyty z drutu itd.) Kilka części czeka na oszlifowanie: In-Box reszty rzeczy o których wspominałem w pierwszym poście: Pozdrawiam! Proszę o wyrozumiałość, bo cały czas się uczę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 I oto dlaczego warto inwestować w młodych i czasem im zufać... Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Przeszlifuj trochę koła, a poza tym fajnie Ci idzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 I oto dlaczego warto inwestować w młodych i czasem im zufać... Trzymam kciuki. Dziękuje Przeszlifuj trochę koła, a poza tym fajnie Ci idzie . Wiem, przeszlifuje:) Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Oj jakoś przeoczyłem wcześniej Trzymam kciuki - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Jak już tak inwestujesz w dodatki to wymień zestawową lufę na toczoną o taką z Jadar Hobby, koszt nie duży a look o 200%: http://www.jadarhobby.pl/armo-35731-lufa-37mm-bofors-wz37-do-7tp-135-p-23417.html To działko od razu będzie lepiej wyglądać.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 Oj jakoś przeoczyłem wcześniej Trzymam kciuki - powodzenia Dziękuje! Pozdro! Jak już tak inwestujesz w dodatki to wymień zestawową lufę na toczoną o taką z Jadar Hobby, koszt nie duży a look o 200%:http://www.jadarhobby.pl/armo-35731-lufa-37mm-bofors-wz37-do-7tp-135-p-23417.html To działko od razu będzie lepiej wyglądać.Pozdrawiam M1A1(HA) Dzięki szukałem takiej lufy na mojehobby ale nie było. Wiem, że z taką lufą efekt jest o niebo lepszy! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Pamiętam Twoje modele z zimowego konkursu i obawiam się ( czytaj bardzo się cieszę ) iż letnie Twoje poczynania będą dużo dużo lepszeeee . Oby tak dalej. Pozdrawiam i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 30 Maja 2016 Autor Share Napisano 30 Maja 2016 Pamiętam Twoje modele z zimowego konkursu i obawiam się ( czytaj bardzo się cieszę ) iż letnie Twoje poczynania będą dużo dużo lepszeeee . Oby tak dalej. Pozdrawiam i kibicuję Staram się jak mogę! Jedziemy dalej! III etap to nadwozie. Dosyć pracochłonne, w szczególności wahacze Kilka zdjęć moich poczynań (2 ostatnie to zdjęcia całości tzn. ogony armaty i nadwozie) Pozdrawiam! C.D.N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Jak na młodego modelarza to ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 30 Maja 2016 Autor Share Napisano 30 Maja 2016 Jak na młodego modelarza to ładnie Dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 KW-2 - widać duży postęp w stosunku do twoich wcześniejszych prac a to najwazniejsze - tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Dobrze Ci idzie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 31 Maja 2016 Autor Share Napisano 31 Maja 2016 KW-2 - widać duży postęp w stosunku do twoich wcześniejszych prac a to najwazniejsze - tak trzymaj Staram się poprawiać swoje błędy. Dobrze Ci idzie :-) No bez przesady, ale dziękuje za słowa pochwały! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 dajesz radę! jeszcze wrzuć jakieś maskotki i będzie zabawa! Ostatnim razem były klocki lego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaśko2002 Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Zapowiada się ciekawie! Kibicuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 Zapowiada się ciekawie! Kibicuje i pozdrawiam Dzięki! Na razie mała przerwa od modelu, ale w wakacje biorę się za nie go ostro Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi