bartek33365 Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2016 To jedziemy. Dla przypomnienia tak wygląda zestawowe światło, które mi nie odpowiada. Najpierw wnętrze lampy, które zostało pomalowane na srebrno. Do wykonania żarówki podebrałem element pochodzący z rakiety Aim-9 od Edaurda w 1/48. Element żywiczny odciąłem i przykleiłem na swoje miejsce. Teraz zaczyna się większa zabawa. Do klosza będzie potrzebna twarda, ale nie gruba przeźroczysta folia. Następnie trzeba ją przetrasować używając linijki i tępej strony skalpela zachowując niewielki odstęp. Oczywiście nie mogą to być ani za płytkie, ani za głębokie linie. Należy to robić z wyczuciem. Teraz trzeba wykonać kopyto. Z pomocą przyjdzie zestawowy klosz i fragment prostej, długiej wypraski. Następnie osadzamy kopyto w imadełku dla wygodniejszej pracy. Teraz trochę teorii na sucho gdyż ciężko by było zrobić dobre zdjęcia, a nie miał kto pomóc. Przetrasowaną liniami do dołu folię ogrzewamy nad płomieniem świecy. Należy robić to z uwagą tak by nie zjarać półproduktu. Następnie obiema rękami naciągamy na kopyto. Oczywiście robimy to z wczuciem. Nie możemy robić tego za szybko, ani za wolno gdyż możemy uszkodzić folię. I tak ja napisałem. Linie muszą być odpowiedniej grubości. Jak widać jedną zrobiłem za głęboko i o to efekt. Na szczęście nie na środku klosza. Tak wygląda element przed obróbką skalpelem. I po obróbce. Zostało umieszczenie klosza w oprawie i przyklejenie go. Ja używałem do tego celu Tamiya Extra Thin. I gotowa lampka na swoim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 17 Czerwca 2016 Share Napisano 17 Czerwca 2016 Ale patent. Fajne ! Daję lajka .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Czerwca 2016 Share Napisano 18 Czerwca 2016 Hmm, czy z tyłu na wieży nie powinien być reflektor z numerami? Nie wiem na jakim pojeździe dokładnie się wzorujesz i w sumie też nie wiem czy nasze T-55 miały owe reflektory, ale trochę zamętu musi być zostawiam do analizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 18 Czerwca 2016 Share Napisano 18 Czerwca 2016 Jeżeli chodzi o Polskie T-55 AM to posiadały tylko dwie latarnie światła widzialnego(FG-125),które znajdują się po prawej stronie włazu kierowcy.A przewody jakie wykorzystywano do oświetlenia zewnętrznego miały 1.5mm² , patent z kloszami zajefajny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 To znaczy, że czas zacząć zbierać plastikowe opakowania po drobnej elektronice. Piękna sprawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Patent pierwsza klasa! Pewnie wykorzystam... jak się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Super! Dzięki za tutka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 18 Lipca 2016 Autor Share Napisano 18 Lipca 2016 F-16 skończony to wracam do Teciaka. Doklejone trochę plastiku i blach oraz złożone friule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 30 Lipca 2016 Autor Share Napisano 30 Lipca 2016 Kolejne części i układ paliwowy, który może być nie do końca merytorycznie wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 1 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2016 Większość jest już praktycznie gotowa do nakładania podkładu. Zostało kilka drobnostek do dorobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 6 Sierpnia 2016 Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Zgrabnie ci to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Zabieram się pomału do malowania lecz mam problem z doborem koloru. Zastanawiam się między drugim, czwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 8 Sierpnia 2016 Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Ja bym brał drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Teciak dostał podkład i preshading. I pomalowałem bandaże kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Co do kolorków, dwója też do mnie przemawia bardziej. Czwórka jakaś taka podejrzana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Jak na tank to jak dla mnie bardziej będzie kolor 2-gi ,co to za kolor nr 4 Swojego czasu w mojej kompanii dwa UAZ-y były pomalowane czymś podobnym (może ciut jaśniejszym). Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Pomalowałem kolorem nr 2 i później porozjaśniałem w kilku miejscach. Dodatkowo pomalowałem parę detali i trochę popracowałem nad miechem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Wyszedl super kolorek, moge zapytac o nr farbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Dzięki. Jasne Jest to A.MIG-083 pochodząca z zestawu Russian Greens 1956. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Sido, kalki, sido. Filtry Washe Zdjęcia robione na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Bardzo ładny Te-ciak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 On taki ciemny był i po filtrach tak kolor zmienił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Teciak gotowy Zacząłem kombinować nad podstawką. I zastanawiam się nad płytami betonowymi. Wyglądało by to mniej więcej tak. Oczywiście trzeba dokupić jeszcze jeden komplet płyt i obudować styrodur. Pytanie do znawców. Czy wgl coś takiego miało miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Modelik wyszedl naprawde udany, gratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Czym go filtrowałeś bo fajny efekt dało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi