Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do tego celu używam dwóch specyfików:

- płyn hamulocowy ( DOT -3/4 ) - do lak. samochodowych

- kret - do farba modelarskich

Zasada działania jest w oby dwóch przypadkach taka sama. Do szklanego pojemnika wlewamy jeden z w/w środków. Po pewnym czasie (minimum dla DOT-3/4 ok. 12 h i dla Kreta 1h, jesli bedzie potrzeba można zostawic na dłuzej) Następnie płuczemy daną część pod bierzącą wodą. UWAGA!!! Kret jest substancja żrącą i w kontakcie z ludzkim ciałem powoduje oparzenia, dlatgo trzeba stosować gumowe rękawiczki, przydałyby sie również okulary UWAGA!!!

Po umyciu pod bierzącą wodą należy odtłuścić cześć i jesteśmy gotowi do ponownego malowania.

Kret nie rozpuszcza plastiku, jedynie moze zeżreć cyjanopan, wieć nie dziewcie się jesli po wyciągnięciu z Kreta Wasza kabina bedzie w cześciach..

Pozdr.

przod.jpg

przoddd.jpg

• Odpowiedzi 167
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jakiego używasz Kreta bo ja zastosowałem Kreta w granulkach w plastikowym opoakowaniu, moczyłem pomalowane elementy kilka godzin i farba jak była, tak została nietknięta

Napisano

Mój kret jest w płynie, niebieska butelka z czerowna nakretką. Jedynie mam problem z czesciami malowanymi spreyem. Narazie moczy sie 24h i powoli zaczyna puszczać farba...

Pozdr.

Napisano

To ja kilka pytan mam:

W plynie, czy w zelu

Czy "Kret" to jest nazwa handlowa tego specyfiku, czy to jest cos kretopodobne

Rozcienczasz to jakos, czy moczysz tak prosto z opakowania

Napisano

Ja korzystałem z granulatu. Nazywa się to Koncentrat do udrażniania i dezynfekcji ... (coś tam, cos tam) i farbka po nocnym leżakowaniu zlazła z modelu. Model malowany był kilka miesięcy przed zmywaniem farby różnymi farbkami, nie pamiętam nawet jakimi. Jakiś Humbroll, jakiś samochodowy w aerozolu i chyba troche Pactry też było.

Napisano

Kiedyś udało mi sie kupić w Rossmanie Kreta granulowanego w saszetkach, był super , farba już po pół godzinie zeszła cała a granulat w plastiku, to totalna porażka.

Napisano

Ja używam płynu Chart (kreto podobny do rur i innych kanalizacji) i wszystko złazi elegancko po godzinie, w zależności ile naleję tego specyfiku. Jest w postaci żelu i rozcieńczam wodą.

Lukas

• 2 weeks later...
Napisano

No bo jak sie miesz kreta w granulkach, to podczas uwadniania lugu zachodzi reakcja egzotermiczna i wszystko sie nagrzewa... Dobrze gadam?

Napisano

Nie radze stosowac zadnych rozpuszczalnikow do farb olejnych kupowanych w sklepach z materialami budowlanymi raz tak zrobilem i niestety zaczelo mi topic plastik, krotko mowiac wyprodukowalbym sobie z moich oslon na kola od PANZER IV klej. Jak juz musze usunac farbe to korzystam z rozcienczalnika Humbrola.

Patenta z Kretem jeszcze nie probowalem ale na pewno stetstuje

• 3 months later...
Napisano

Sory za odkop, ale mam pytanie co robicie z tym płynem hamulcowym po uzyciu do czyszcze nia bo normalnie to idzie do utyluzacji a jak ma go w domy wylanego to co z nim zrobic?

Napisano
Sory za odkop, ale mam pytanie co robicie z tym płynem hamulcowym po uzyciu do czyszcze nia bo normalnie to idzie do utyluzacji a jak ma go w domy wylanego to co z nim zrobic?

Płynu nie wylewam, natomiast od czasu do czasu po kilku moczeniach cedzę go przez gazę i ponownie używam.

• 1 year later...
Napisano

Mam pomalowaną nieudolnie niestety przeze mnie budę Ferrarki 360 Spider Tamiyi. Malowana była lakierem w puszcze Humbrola; tyle tylko wiem bo puszkę gdzieś zapodziałem Wiem że lakieru można pozbyć się za pomocą Dot'a i Krecika Ale czy te specyfiki nie zniszczą mi budy, bo model kosztował jednak trochę dużo jak na moje warunki i mam pewne obawy Prosiłbym o wytłumaczenie jak to prawidłowo zrobić i czy te metody nie zniszczą mi budy

Napisano

Jeszcze Cleanlux jest spoko. Nic nie robi plastikowi, a szybki to nawet regeneruje

Napisano

Ok dzięki wam

Jak to już było, to moża zamknąć, jeśli ktoś uważa to za konieczne

Napisano

Ja tam używam DOT-3, lub DOT-4 jest spoko( płyn hamulcowy ) ,dostaniesz prawie na każdej stacji bęzynowej.

• 3 months later...
Napisano

witam chcę usunąć farbę z modelu farba to model master wiem że do tego celu uzywa sie kreta ale nic wiecej czy po wymoczeniu takiego modelu farba sama otchodzi czy trzeba ją wyszorować?

Napisano

Ja do usuwania farby (nieważne czy akrylowej czy olejnej) używam cleanluxa (zmywacz do sidoluxu) - działa szybko (efekty daje już kilkunastominutowa kąpiel), i co ważne nie oddziaływuje w żaden sposób na model czy ręce.