mandrivecs Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 Witam Poszukuję zdjęć środka rosomaka oss, na necie prawie nic nie ma(znalazłem tylko 2 zdjęcia), może ktoś ma i się podzieli OSS-D z Afganu czy OSS-M z Czadu..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nazgul_1 Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 Jedne i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 Mam tylko to co z google... A zdjęć jest całkiem sporo; pisz wszystkie hasła bliskoznaczne: KTO Rosomak, Rosomak PKW Afganistan, PKW Czad, OSS-M turret, Oss-D turret, Rosomak turret, Rosomak in Africa itd. Zobaczysz, że czasami trafią się perełki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 Na angielskojęzycznej stronie defence24 .. Czy to jest polski pancerz, czy koszerny ?? Wprawdzie chyba to na poligonie w w Polsce, ale i "żółty" i pudełkowy i bez siatki !? Jest też Autor zdjęcia. http://www.defence24.com/125660,poland-will-acquire-rosomak-apc-simulators Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 Na angielskojęzycznej stronie defence24 .. Czy to jest polski pancerz, czy koszerny ?? Wprawdzie chyba to na poligonie w w Polsce, ale i "żółty" i pudełkowy i bez siatki !?Jest też Autor zdjęcia. http://www.defence24.com/125660,poland-will-acquire-rosomak-apc-simulators Pancerz nasz krajowy, rosiek z 11 DKPanc. Jest fajna seria 4 zdjęć w zimowym plenerze, takiego samego piaskowego rośka z nr rej: UB 02414, bez osłon i pojemników z 11 DKPanc. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 Kolejny motyw do monografii. Seria "dostępna" ? Aż się prosi album, nie musi być planów. Nasi byli na misji, zrobili milion zdjęć... Z czasem te zdjęcia "się rozpłyną", skasują, zeżre wirus itd... Kiedyś może "ktoś" wypuści "Honkera", też będzie problem z dokumentacją, jak teraz jest problem z czasami misji na Golan albo Synaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 (edytowane) Seria "dostępna" ?. Tak KTO Rosomak, 11 DKPanc. I drugi, nr rej: UB 02408 Zdjęcia pochodzą ze strony http://11ldkpanc.wp.mil.pl/pl/1.html Przy okazji, Ground Power (No.228) Pozdrawiam Jacek Edytowane 3 Listopada 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 Bardzo dziękuję, i doceniam, myślę, że "inni" też będą bardzo zadowoleni. Mając oba zestawy można kilka "krzyżówek" zrobić. Coś czuję, że ostatni zestaw to będzie "siedem w jednym" Pierwsza "krzyżówka" kadłub z "The Green Devil" + wieża oss-m. Ze zdjęć wynika, że może być i z siatką i bez ?! Druga "krzyżówka" kadłub z "oss-m" + wieża z zielonego diabła z poprawionym pancerzem ?! Ile to już wersji - 5 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 4 Listopada 2016 Share Napisano 4 Listopada 2016 (edytowane) Jacek - to co wrzuciłeś to wozy z pancerzem Rafaela - rozumiem..? Chorąży - wersji możesz mieć kilkanaście... Tak dla przykładu: 1) Żółty z siatkami i pancerzem HSW - model z pudełka 2) Żółty z pancerzem HSW - model z pudełka 3) Zielony z CSWL z pancerzem HSW - model z pudełka 4) Zielony (wieża i góra pancerza w kamo) z nowymi siatkami i pancerzem HSW oraz śrubami (wyżej wrzucałem zdjęcie) - model z pudełka 5) Zielony z wieżą OSS-M i krajowym pancerzem z PKW Czad - model z pudełka 6) Zielony z wieżą OSS-D, pancerzem Rafaela i siatkami - model + blachy Andrzeja + wieża z TORO MODEL 7) Zielony z Afganistanu z pancerzem Rafaela - model + blachy Andrzeja 8) Zielony z Afganistanu z pancerzem Rafaela i Siatkami - model + blachy Andrzeja 9) Żółty z Afganistanu z pancerzem Rafaela - model + blachy Andrzeja 10) Żółty z Afganistanu z pancerzem Rafaela i siatkami - model + blachy Andrzeja 11) Żółty krajowy z 11 BKpanc - model z pudełka 12) Zielony z pancerzem Rafaela z CSWL - model + blachy Andrzeja 13) Zielony z pancerzem krajowym z Afganistanu - zapowiadany model 14) Krajowy w 3 kamo - zapowiadany model 15) Krajowy w 3 kamo (z piaskowym) - zapowiadany model 16) Krajowy - biały UN - zapowiadany model 17) Rosomak bazowy - zapowiadany model 18) WEM zielony - zapowiadany model 19) WEM piaskowy - zapowiadany model 20) WEM piaskowy z siatkami - zapowiadany model... Tyle wymyśliłem na szybko... Edytowane 4 Listopada 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 4 Listopada 2016 Share Napisano 4 Listopada 2016 Jacek - to co wrzuciłeś to wozy z pancerzem Rafaela - rozumiem..? Zdjęcia Jacka to pancerz HSW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 4 Listopada 2016 Share Napisano 4 Listopada 2016 Jacek - to co wrzuciłeś to wozy z pancerzem Rafaela - rozumiem..? Zdjęcia Jacka to pancerz HSW. Fuck - dobra - znowu się walnąłem... Przypomniały mi się jeszcze kolejne egzemplarze do listy: 21) Zielony z opancerzeniem Rafaela i improwizowaną osłoną z rur (zdjęcie Krzyśka z postów wyżej) 22) Zielony z opancerzeniem Rafaela i improwizowaną osłoną ze skrzynek amunicyjnych i siatek ogrodzeniowych 23) Zielony z opancerzeniem Rafaela, żółtymi siatkami i żółtą wieżą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 4 Listopada 2016 Share Napisano 4 Listopada 2016 Nareszcie wykaz i zaczynamy systematyzować Jeszce jedna prośba - uzupełnijcie do których wersji jakie dodatki potrzeba ( które blachy, bo koła i kamerki, pomińmy ) Może kiedyś dodatkowo linki do dokumentacji (podstawowych zdjęć) ? Dlaczego o to proszę , ano forum to czytają też "pudełkowcy" czy młodzież, a nie każdy chce, lub obawia się krytyki czy kpin za pytania ... Ostatnio "ktoś" pytał o mocowanie rur pancerza dodatkowego jak na zdjęciu wcześniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 4 Listopada 2016 Share Napisano 4 Listopada 2016 Nareszcie wykaz i zaczynamy systematyzować Jeszce jedna prośba - uzupełnijcie do których wersji jakie dodatki potrzeba ( które blachy, bo koła i kamerki, pomińmy ) Może kiedyś dodatkowo linki do dokumentacji (podstawowych zdjęć) ? Dlaczego o to proszę , ano forum to czytają też "pudełkowcy" czy młodzież, a nie każdy chce, lub obawia się krytyki czy kpin za pytania ... Ostatnio "ktoś" pytał o mocowanie rur pancerza dodatkowego jak na zdjęciu wcześniej ... Spokojnie z tym wykazem... Tyle przyszło mi do głowy, a wiedzę mam ubogą - bo sam zacząłem ją zgłębiać dopiero po zakupie pierwszego modelu... Zdjęcia może się znajdą pod wymienione warianty... A jestem pewien, że parę kolejnych dalej by wymyślił (choćby WILK) itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 4 Listopada 2016 Share Napisano 4 Listopada 2016 9) Żółty z Afganistanu z pancerzem Rafaela - model + blachy Andrzeja 10) Żółty z Afganistanu z pancerzem Rafaela i siatkami - model + blachy Andrzeja Jak zobaczę zdjęcia, że coś takiego istniało, to dopiero uwierzę że coś takiego było. 22) Zielony z opancerzeniem Rafaela i improwizowaną osłoną ze skrzynek amunicyjnych i siatek ogrodzeniowych W większości były to pospawane pręty zbrojeniowe, choć tak jak napisałeś, były i siatki ogrodzeniowe. 23) Zielony z opancerzeniem Rafaela, żółtymi siatkami i żółtą wieżą... Z czarnym numerem 16 na wieży. Ogólnie bardzo ciekawa "hybryda". Jacek - to co wrzuciłeś to wozy z pancerzem Rafaela - rozumiem..? Zdjęcia Jacka to pancerz HSW. Fuck - dobra - znowu się walnąłem... Jak odróżnić pancerz Rafaela od HSW. Na tym zdjęciu Rosomak z dopancerzeniem Rafaela. Tylna/ostatnia boczna płyta dopancerzenia, jeżeli jest wycięcie pod odblaskiem, to jest Rafael. Teraz nasz krajowy HSW. Tak samo ostatnia płyta bocznego pancerza Nie ma wycięcia pod odblaskiem. To wtedy jest nasz krajowy pancerz HSW. Ponadto można rozpoznać po liczbie paneli: Rafael ma - 7 paneli Krajowy HSW - 12 paneli Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 4 Listopada 2016 Share Napisano 4 Listopada 2016 Tak jak Izraelska monografia achzarita + tego drugiego na podwoziu centuriona. Zdjęcia, dużo zdjęć + ewentualne szkice. Zdjęcia głównie z bliskiego wschodu, bo ich brakuje. Wydaj album masz świetne zdjęcia, w ciemno jestem pierwszym kupcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 4 Listopada 2016 Share Napisano 4 Listopada 2016 Jak zobaczę zdjęcia, że coś takiego istniało, to dopiero uwierzę że coś takiego było. Bardzo proszę Banda łysego (jedna z wielu) zanim zastała bandą i jak już została Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 4 Listopada 2016 Share Napisano 4 Listopada 2016 O tego drugiego zdjęcia nie znałem. Widać wycięcie pod odblaskiem. Dzięki Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 To do kolekcji, jeszcze dwa zdjęcia piaskowego rafaela Chyba czas, żebym się zabrał za porządne posortowanie swoich zdjęć rosomaków z afganu które mam na dysku. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 17) Rosomak bazowy - zapowiadany model Przez kogo zapowiadany? - IBG (póki co) nie ma go w planach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Ale ma w planach nasz krajowy w kamo. Zdejmujesz wieżę, przerabiasz górę nadwozia i masz bazowego. Oznaczenia są w kalkach toromodel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Ale ma w planach nasz krajowy w kamo. Zdejmujesz wieżę, przerabiasz górę nadwozia i masz bazowego. Ale to nie będzie "zapowiadany model" tylko przeróbka/konwersja. Którą zresztą można wykonać od razu, z czadyjskiego (tego ze stanowiskiem OSS-M), nie czekając na krajowego z wieżą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Ale ma w planach nasz krajowy w kamo. Zdejmujesz wieżę, przerabiasz górę nadwozia i masz bazowego. Ale to nie będzie "zapowiadany model" tylko przeróbka/konwersja. Którą zresztą można wykonać od razu, z czadyjskiego (tego ze stanowiskiem OSS-M), nie czekając na krajowego z wieżą... Przez zapowiadany model miałem na myśli polską wersję do przeróbki. Masz rację - z "czadowego" też można..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Znalazłem jeszcze dwa zdjęcia piaskowego "Rafaela". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Świetne zdjęcia... Ostatnia fotka powala... Temat marzenie na dioramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Mam pytanie... Na zdjęciach da się zauważyć, że większość zielonych Rosomaków z opancerzeniem krajowym i później z opancerzeniem Rafaela mają zamontowane dodatkowe zasobniki w miejscu śrub napędowych. Natomiast większość piaskowych M1M z opancerzeniem HSW i siatkami ma te zasobniki zdemontowane, czasami np. 1 zielony po którejś stronie... Możecie wytłumaczyć, dlaczego przy piaskowych M1M zasobniki były demontowane..? Nawet wyremontowane i pomalowane na piaskowo Rafaele z dodanymi siatkami też już występują bez zasobników... Z czym to ma związek..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi