odimichal 0 Posted August 26, 2017 Share Posted August 26, 2017 A tak swoja droga to te pierwsze afgańskie rosomaki po jakim czasie zostały wzbogacone o pancerz Rafaela? Zdążyły wcześniej pojeździć i postrzelać? Przyznaje ze slaby jestem z Afganistanu a zależy mi na modelu który brał udział w działaniach bojowych, a doprowadzenie modelu do wersji rafaelowej raczej mnie przerasta. Quote Link to post Share on other sites
bigmodel 4 Posted August 27, 2017 Share Posted August 27, 2017 Trochę czasu upłynęło, za nim zamontowali na nich dopancerzenie Rafaela. Zdążyły się nie raz zakurzyć i trochę postrzelać Co do przeróbki na wersje Rafaelową, to naprawdę nic trudnego. Trzeba zeszlifować śruby na kadłubie (kadłub w wersji misyjnej M1M) i nakleić panele. Tak jak to zrobił autor dopancerzenia Rafaelowego u siebie http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=54775&start=60 Nawet jak Ci wyjdzie szpara, to się nie przejmuj, tam były szpary i nie równości. Sprawdzone organoleptyczne Pozdrawiam Jacek Quote Link to post Share on other sites
n_lukasz 0 Posted October 29, 2017 Share Posted October 29, 2017 Pomoże ktoś zidentyfikować tego Rośka? Jest to (był) Rosiek z 17WBZ z misji w Afganistanie. Jeśli się nie mylę posiada opancerzenie Rafaela , antenę BFT (lub podstawa anteny), na wieży, tylnych drzwiach ma namalowanego szczura z podpisem RATS. Co do opon nie jestem pewien. Zdj zapożyczone z książki "Dziennik Dowódcy Rosomaka" - Jacka Dutkiewicza Quote Link to post Share on other sites
bigmodel 4 Posted October 31, 2017 Share Posted October 31, 2017 Tak, to pojazd z pancerzem Rafaela. Co do kół, to chyba ma mix, po rozjaśnieniu zdjęcia wychodzi, że koła: 1 i 2 to raczej Nokiany, 3-cie Michelin i ostatnie Nokian ?. Pozdrawiam Jacek Quote Link to post Share on other sites
n_lukasz 0 Posted October 31, 2017 Share Posted October 31, 2017 Dzięki za odzew,wcale nie ułatwiłeś mi zadania. Będę musiał zakupić micheliny do zestawu. Quote Link to post Share on other sites
bigmodel 4 Posted November 1, 2017 Share Posted November 1, 2017 Dzięki za odzew,wcale nie ułatwiłeś mi zadania. Będę musiał zakupić micheliny do zestawu. Myślę że spokojnie możesz zrobić go na Nokianach. Opony na Rosomakach w Afganistanie były bardzo często wymieniane. Dla przykładu, Rosomak o nazwie własnej "The Witcher". Można go zrobić na dwa sposoby, na Nokianach jak i na Michelinach. I obie wersje będą poprawne. Po za tym, nie mam 100% pewności, że ta jedna opona to Michelin. Ciekawe czy to ten sam Rosomak ? Pozdrawiam Jacek Quote Link to post Share on other sites
n_lukasz 0 Posted November 1, 2017 Share Posted November 1, 2017 Wygląda na ten sam. Szczur na wieży oraz tylnych drzwiach.Numery rej zasłonięte(zamalowane) oraz znak priorytetu drogowego.Opony wszystkie jednakowe. Quote Link to post Share on other sites
chorąży 39 Posted August 24, 2019 Share Posted August 24, 2019 Rosomaki w barwach ONZ przygotowywane do wyjazdu do Libanu. Za def24 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts