dzidas71 Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Tak jak w tytule, dorosłem do tego zestawu (Mirage). Mam ogromne obawy, ale co tam. Posiadam - wspomniany zestaw - jednowieżowy - lufa metalowa działka - zestaw Abera - zawieszenie Armo - gąsienice Mpm, ale masakryczna obróbka, dlatego dokupię Friule. Napiszcie proszę, na co jeszcze zwrócić uwagę , co zmienić , co ewent. dokupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Są na forum baardzo dobre warsztaty na ten temat. Wyjścia są dwa: - albo robisz na sztukę - albo idziesz w minimum poprawność i zaczyna się... im dalej w las tym więcej drzew. Sam będę 7TP sklejał ale chyba jeszcze nie teraz bo przy moim podejściu to będzie drogi i praco/czaso chłonny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Na pewno nie będzie to model "na sztukę". A szukam dobrego warsztatu i nijak znalezć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Choćby ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Ok, warsztat interesujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 W świetle tego co dokupiłeś (i niewielkich poprawek związanych z wadami tychże) największym problemem będą nity (o ile robisz bez wnętrza) lub zabudowa wnętrza (jeśli ccesz zrobić nafaszerowanego), a drugie w kolejce obróbka plastiku (pocienianie/wykrajanie/ trasowanie linii). Plastik miraża jest niezły w obróbce ale często bywa ardzo cropowaty. Mam tę polską wersję T-26 (niektórzy mitomani do pz III nawet go porównują) w 35, ale ukończyłem właśnie budowę 7tp FTF w 72 i jestem na tyle satysfakcjonowany, że chya jej nie zrobie (chyba że dla rozrywki). Miłej walki z trudną materią i nie zarzuć projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Wnętrza nie będzie, ale nity czy tam śruby właściwie, to duże wyzwanie chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 7TP od Mirage to nie jest prosta sprawa. Ale przy odrobinie samozaparcia i kilku dodatkach można wystrugać niezły model. Polecam śruby z MasterClubu i koniecznie ogniwa friulmodel. Przy samym modelu jest dużo dłubania można wiec sobie oszczedzić roboty z gasienicami RPM. Kolega cooper69 podal link do mojego warsztatu gdzie znajdziesz wiele cennych pporad kolegow obeznanych w polskiej broni pancernej. Zasiadam więc i kibicuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Dzięki, Twój warsztat znam i na pewno skorzystam. Tak jak pisałem, gąski metalowe będą na pewno, a w międzyczasie pojawiła się żywiczna wieża Armo, którą na pewno zakupię, bo widziałem ,że tam było dużo zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Poczekać na polskiego Vickers 6-ton z firmy CAM i zabrać z niego wszystko co się da. Ale poczekać i zobaczyć czy przypadkiem firma ta nie wypuści 7TP. http://www.militarymodelling.com/news/article/vickers-6-ton-in-1-35/22819 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Wygląda imponująco, a dużo da się zaszczepić do 7Tp ? No i kiedy się ukaże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Poczekać na polskiego Vickers 6-ton z firmy CAM i zabrać z niego wszystko co się da. Ale poczekać i zobaczyć czy przypadkiem firma ta nie wypuści 7TP. http://www.militarymodelling.com/news/article/vickers-6-ton-in-1-35/22819 ten model miał już być za chwileczkę, za momencik w listopadzie zeszłego roku :( Też czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2016 No poczekamy, ale żeby nie lata. Póki co , skoro miałbym wieże , gąski i zawieszenie no i jakieś te blaszki od Abera, moze jednak udałoby sie poskładać tego Mirage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Września 2016 Share Napisano 4 Września 2016 dzidas71 - metalowa lufa i gąsienice, układ jezdny, częściowe chociaż uzupełnienie blaszkami i troszkę samoróbki, jak np. masz anteny, siatki nad przedziałem silnika to chyba, niestety, minimum jeśli chcesz coś wykrzesać z tego modelu. Jeśli chodzi o sam układ jezdny to masz do wyboru Armo lub Choroszy - osobiście polecam te drugie (mam oba). Poczekać na polskiego Vickers 6-ton z firmy CAM i zabrać z niego wszystko co się da. Ale poczekać i zobaczyć czy przypadkiem firma ta nie wypuści 7TP. Kolejka oczekujący na ten model z miesiąca na miesiąc coraz dłuższa, a produktu nie ma. Niestety Vickers/7TP/T26 to nie był ten sam wóz i mimo wszystko się różni, chociaż zestaw można pewnie przyszłościowo traktować jako dawcę organów. Nie sądzę żeby wypuścili 7TP z racji jego zerowego wykorzystania poza PL. Co innego ww. Vicekrs 6t, z którym borykało się pół świata ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 4 Września 2016 Share Napisano 4 Września 2016 A czy jest jakaś alternatywa dla tych metalowych gąsek? Da się dostać jakieś przyzwoite plastikowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 4 Września 2016 Autor Share Napisano 4 Września 2016 Jendrass - dzięki za podpowiedz. Układ jezdny mam Armo, więc zostanie. Blaszki są Abera, lufa jest , gąski Friu będą. A co sądzisz o żywicznej gotowej wieży od Armo ? Ważne pytanie, jak czeba poprzerabiać nitowanie na kadłubie, skoro wieża już będzie ? Co do gąsek plastikowych - mam z ogniwek, mogę odstąpić, cena 25,- + przesyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Września 2016 Share Napisano 4 Września 2016 (edytowane) Mam nowy zestaw C7P od Choroszego i tam są ładne gąsienice - paski i osobne ogniwa. Mnie są niepotrzebne, bo i tak będę kupował metalowe docelowo, zatem ... ;) Edytowane 4 Września 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Września 2016 Share Napisano 4 Września 2016 Tośmy się zbiegli z postami ;) Wieży bym nie brał, bo to zdaje się monolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maus Napisano 4 Września 2016 Share Napisano 4 Września 2016 Wieża http://www.ww-model.pl/index.php?p12356,armo-35563-1-35-wieza-czolgu-7tp Jest tam fota zawartości tego zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 4 Września 2016 Autor Share Napisano 4 Września 2016 Jeśli buduję zamkniętą, to nie przeszkadza , jeśli jest poprawna. Zawsze to mniej poprawek, na które mam mało czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 5 Września 2016 Share Napisano 5 Września 2016 O widzę że kolega Jendrass1 zawitał do twojego warsztatu. To teraz już nie będzie tak łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Kibicuje. Przemęczyłem się raz z tym modelem od Mirage (wyszedł tak, że tutaj wstyd pokazywać...) więc powodzenia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi