Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 110
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mam też pewien wniosek. Część modeli w dziale pojazdy wojskowe było prezentowane z niewielką albo czasem pokaźna podstawką. Nawet ktoś sam napisał że sobie przechodzi z działu diorama do pojazdów i tyle. Nawet najmniejsza podstaweczka wzbogaca odbiór modelu i jak dla mnie podchodzi pod niedozwolony doping.

Napisano
Mam też pewien wniosek. Część modeli w dziale pojazdy wojskowe było prezentowane z niewielką albo czasem pokaźna podstawką. Nawet ktoś sam napisał że sobie przechodzi z działu diorama do pojazdów i tyle. Nawet najmniejsza podstaweczka wzbogaca odbiór modelu i jak dla mnie podchodzi pod niedozwolony doping.

Dyskwalifikować?

Napisano

Ja dodam propozycje zmiany głosowania:

- skala 1 - 10 punktów

- połączenie głosowania za klejenie, malowanie i ogólne wrażenia w jedno.

Napisano

- skala 1 - 10 punktów

- połączenie głosowania za klejenie, malowanie i ogólne wrażenia w jedno.

Dobry pomysł.

• Super Moderator
Napisano

- skala 1 - 10 punktów

Nie żartuj, Solo... A miałem cię za rozsądnego gościa Wyobrażasz sobie dylematy oceniających czy dać 4 czy 5 punktów? W końcu ów męczennik dojdzie do wniosku, że skala za krótka i warto wprowadzić połówki

Nie, nie... Jest przyzwoicie jak jest

Napisano

Nie dyskwalifikować ale niech admin to poukłada. Widzę różnicę w modelu na białej kartce papieru, a w modelu z usadowionym na jakimś kawałku terenu.

Napisano
Nie żartuj, Solo... A miałem cię za rozsądnego gościa Wyobrażasz sobie dylematy oceniających czy dać 4 czy 5 punktów? W końcu ów męczennik dojdzie do wniosku, że skala za krótka i warto wprowadzić połówki

Nie, nie... Jest przyzwoicie jak jest

Ja miałem sporo dylematów, na przykład w kategorii lotniczej.

Bez problemu wybrałem najlepszy model, znacząco wyprzedzający pozostałe i ten dostał same piątki.

Z drugim też nie miałem problemu, ale on dostał głównie czwórki, bo był jednak wyraźnie słabszy.

A reszta?

Było sporo modeli przyzwoitych i te siłą rzeczy dostały trójki. Jedynki i dwójki były dla najgorszych.

Gdyby było 0-10, te dwójki i trójki spokojnie mógłbym zróżnicować na bardziej dokładne oceny.

Napisano

Też mi trochę większej dokładności w skali ocen brakowało. Pierwszych ocen bym nie rozdzielał, bo widziałem kilka modeli, które były poprawnie i czysto sklejonych a średnio pomalowanych. Były też takie, które byly dobrze sklejone, dobrze pomalowane i pobrudzone, a prezentacją w galerii dużo traciły. Nawet jeśli zdjecia w warsztacie były o klasę lepsze. Na koniec jesli Reflect opublikuje oceny cząstkowe każdego modelu, to będzie cenna informacja dla uczestników.

Napisano

Niby racja, ale ja oceniając naprawdę nie pamiętałem jak model był klejony, a jak malowany.

Liczyło się dla mnie wrażenie ogólne, bo autor mógłby łączyć części nawet zszywaczem, jeśli jednak w finale zrobił piękny model to mu dawałem maksymalne noty.

Jakie znaczenie ma to, czy model był czysto klejony, ładnie szlifowany i dopieszczony, skoro i tak finalny efekt jest jaki jest i to on się liczy najbardziej?

Napisano

Tak poukładać że jeśli ktoś sobie diorame chce zaprezentować w kategorii "gołych" modeli to admin nie pozwala. Chyba oczywiste.

Napisano

Wpadły mi pomysły na tematy kolejnego albo jeszcze kolejnego konkursu 20xx roku.

Niektóre można rozważyć. Niektóre nie.

1. "Bez tematu" - . Najbardziej cieszy

2. "Nocna krucjata" ,"Długa noc" itp.. - tu liczy się efekt końcowej galerii. Fotografowie i graficy mieli by duże pole do popisu. W realnym konkursie to jest nie spotykane i chyba nie możliwe. Uważam ,że bardzo ciekawy temat.

3. "Wraki" , "Złom" - Jak sama nazwa wskazuje.

4."udział polskich sił zbrojnych w I, II wojnie światowej i po II" - statki i cywile to już może problem.

Któryś z tematów jeśli cieszyłby się zainteresowaniem wśród mniejszej grupie użytkowników (mniej niż obecnie w konkursie).

Zrobić taki konkurs nawet bez sponsorów. Każdy startujący biorący udział wpłaca na jedno konto 10-20zł (nie na moje!). Wówczas osoba wygrana zgarnia kasę. Niedużo wiem ale taki uczestnik wpłacając na konto jest świadomy ,że startuje i większe prawdopodobieństwo ,że skończy na czas.

Czekam na komentarze. Może być dużo niejasności w tym co napisałem. Coś dodać coś ująć i może w końcu coś wyjdzie

Napisano

To ciekawy pomysł. Z jednej strony mógłby ułatwić organizstorom sprawę z nagrodami. Sam nie miałbym nic przeciwko temu, bo przecież w większości konkursów w realu płaci się "wpisowe" Z drugiej jednak strony wolałbym, żeby nagrody nie miały formy pieniężnej. Wolałbym dostać puchar Modelworku niż kasę na piwo... Myślę, że dobrym kompromisem - umożliwiającym modelarzowi własny wybór modelarskich nagród byłoby przekazanie zwycięzcy talonu/kodu promocyjnego na określoną kwotę do wykorzystania w danym sklepie modlearskim.

Napisano

Ne sądzę żeby w internetowym konkursie zadziałały te same mechanizmy co na zwykłych zawodach modelarskich.

I nie wierzę, że wiele osób wpłaciłoby takie składki.

Co do proponowanych tematów, to jest to dokładnie odwrotnie to co ja proponowałem: dodatkowe zawężenie i tak zawężonej tematyki.

Konkurs powinien być otwarty, niech każdy zrobi model na jaki ma ochotę najlepiej jak potrafi.

Napisano

Co się tyczy nagrody Grand Prix to było coś takiego i to nawet w ciekawej formie - można by faktycznie do tego powrócic

nagroda.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Nie uważam żeby dodatkowy podział na skale był zasadny. To wprowadza większy rozgardiasz w kategoriach, rozgardiasz całkowicie zbędny i momentami niesprawiedliwy. Modele pancerki mają swoją skalę dominującą 1:35, w okrętach dominuje 1:700 i tak dalej- w tych dominujących skalach konkurencja będzie największa (bo i prac najwięcej), a rodzynki czy to w pancerce (1:72, 1:48) czy w okrętach (1:144, 1:600, 1:350) będą w ten sposób uprzywilejowane.

Taki podział miałby sens gdyby prace w konkursie oceniały osoby bez pojęcia o modelarstwie, przechodnie, bo takie osoby najczęściej patrzą tylko na tzw. efekt "wow" nie mając pojęcia o wkładzie pracy włożonym w dany model (np. U-Boot w 1:72 przyćmiłby wszystko w 1:700 z racji samych gabarytów, tak samo czołgi w 1:16). Sądzę że my głosując na kilka skal w jednej kategorii mamy bardziej merytoryczne podejście, i zdając sobie sprawę że taki a taki detal prościej uzyskać w tej niż w tamtej skali potrafimy oceniać je wszystkie obiektywnie. Obecny podział jest wystarczający, i nie licząc dylematów z dioramami dzieli wszystkie modele możliwie sprawiedliwie bez nadmiernego rozdrabniania.

Jeśli chodzi o tematy, to sądzę że powinny być właśnie mniej ogólnikowe i mniej... śliskie, a także zachęcające do zrobienia czegoś nowego i rzadko spotykanego na forum. Z pomysłów jakie przyszły mi do głowy spodobały mi się szczególnie dwa:

-sprzęt zdobyczny, ew. nietypowej narodowości (meksykańskie Fletchery, irańskie Tomcaty...)

-sci-fi (modele z historii alternatywnej, Maus w malowaniu LWP szturmujący Pragę czy cośtam)

Takie kategorie dają olbrzymie pole do popisu każdej z kategorii modeli, jednocześnie mając jasno określone granice kiedy coś pasuje do tematu, a kiedy nie.

Nagrodami w konkursach powinny być w miarę możliwości bony do sklepów modelarskich.

• Super Moderator
Napisano
Nie uważam żeby dodatkowy podział na skale był zasadny. To wprowadza większy rozgardiasz w kategoriach, rozgardiasz całkowicie zbędny i momentami niesprawiedliwy. Modele pancerki mają swoją skalę dominującą 1:35, w okrętach dominuje 1:700 i tak dalej- w tych dominujących skalach konkurencja będzie największa (bo i prac najwięcej), a rodzynki czy to w pancerce (1:72, 1:48) czy w okrętach (1:144, 1:600, 1:350) będą w ten sposób uprzywilejowane.

Taki podział miałby sens gdyby prace w konkursie oceniały osoby bez pojęcia o modelarstwie, przechodnie, bo takie osoby najczęściej patrzą tylko na tzw. efekt "wow" nie mając pojęcia o wkładzie pracy włożonym w dany model (np. U-Boot w 1:72 przyćmiłby wszystko w 1:700 z racji samych gabarytów, tak samo czołgi w 1:16). Sądzę że my głosując na kilka skal w jednej kategorii mamy bardziej merytoryczne podejście, i zdając sobie sprawę że taki a taki detal prościej uzyskać w tej niż w tamtej skali potrafimy oceniać je wszystkie obiektywnie. Obecny podział jest wystarczający, i nie licząc dylematów z dioramami dzieli wszystkie modele możliwie sprawiedliwie bez nadmiernego rozdrabniania.

Jeśli chodzi o tematy, to sądzę że powinny być właśnie mniej ogólnikowe i mniej... śliskie, a także zachęcające do zrobienia czegoś nowego i rzadko spotykanego na forum. Z pomysłów jakie przyszły mi do głowy spodobały mi się szczególnie dwa:

-sprzęt zdobyczny, ew. nietypowej narodowości (meksykańskie Fletchery, irańskie Tomcaty...)

-sci-fi (modele z historii alternatywnej, Maus w malowaniu LWP szturmujący Pragę czy cośtam)

Takie kategorie dają olbrzymie pole do popisu każdej z kategorii modeli, jednocześnie mając jasno określone granice kiedy coś pasuje do tematu, a kiedy nie.

Nagrodami w konkursach powinny być w miarę możliwości bony do sklepów modelarskich.

I tu popieram w całej rozciągłości
Napisano

A mnie np. żaden z nich nie podszedł. W ten sposób znacząco zawęża się krąg osób pragnących wystartować w konkursie. Od tego są np. projekty grupowe. Uważam że konkurs powinien być otwarty bez tematu. W końcu i tak przy sędziowaniu każdy wybiera modele wg tego jak mu się podobają, nieprawdaż?

• Super Moderator
Napisano

A mnie np. żaden z nich nie podszedł. W ten sposób znacząco zawęża się krąg osób pragnących wystartować w konkursie.

Wręcz przeciwnie - każdy ma swobodę podjecią decyzji, nikt nikogo nie zmusza Znów posłużę się sportowym przykładem: w tym toku rozumowania szczypiorniści powinni zalać się łzami, że ich nie dopuszczono na olimpiadzie do wioślarstwa wszak i oni lubią pływać łódką

Nie ma co narzekać, zawężenie do określonego tematu wychodzi na dobre, gdyż wymaga podjęcia niestandardowych pomysłów A to rozwija. A jak ktoś nie potrafi się w tym odnaleźć to przecież nie musi się męczyć Dla mnie to wszystko jest niezwykle proste

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.