adize Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2008 Witam.Dlaczego najpierw nie skleisz kabiny, a następnie zaczniesz malować? Widzę, że uparcie chcesz zastosować materiał. Według mnie, troszkę niezabardzo to wygląda, ponieważ materiał nie jest w skali. Ale to tylko moja uwaga. A ten brąz, to kolor bazowy, czy podkład? Gdy będę malować kabinę z zewnątrz, najpierw ją skleję, a później pomaluję. Kolor brązowy to już bazowy kolor. Jest to mój 2 truck, a pierwszy robiony z taką dokładnością, więc nie wszystko wychodzi mi tak jak powinno. Dziękuję za opinie, zarówno te negatywne jak i pozytywne - przynajmniej wiem co robię źle i co trzeba poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 21 Stycznia 2008 Share Napisano 21 Stycznia 2008 No ładnie , jak robisz fotki nie pochylaj sie nad przedmiotem bo zucasz cien i nic nie widac . Tak to ładnie , widze ze aerograf Ci słuzy .Powodzenia w pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2008 No ładnie , jak robisz fotki nie pochylaj sie nad przedmiotem bo zucasz cien i nic nie widac . Tak to ładnie , widze ze aerograf Ci słuzy .Powodzenia w pracach To nie jest mój cień tylko cień obiektywu aparatu. Nie mogę dobrze oświetlić zdjęcia, dlatego gdy używam lampę błyskową, widać cień obiektywu. Postaram się robić lepsze fotki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 23 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2008 Dziś wrzucam fotki z wczorajszych prac: części przygotowane do malowania podkładem i na czarny mat już po malowaniu Dziś pracuję nad ramą (prace nad nią już dobiegają końca) i nastepnie biorę się za kabinę. Jutro będą nowe fotki P.S. Postanowiłam wrzucać zdjęcia na fotosik.pl bo na imageshack.us jedno zdjęcie wgrywa się ponad 10 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 No wnetrze naprawde mi sie podoba , widze ze ładnie się posługujesz aerografem ;) duzy plus dla ciebie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 24 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2008 Dziś popracowałam trochę nad kabiną. tu kabina jeszcze bez dachu a tu po nałożeniu szpachli Rama ciągnika jest już prawie skończona, pozostaje mi tylko zamówić czarną błyszczącą farbę na nadkola. A co do podkładu na kabinę - może być to szara farba, taka jaką używałam do podkładu ram i części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 24 Stycznia 2008 Super Moderator Share Napisano 24 Stycznia 2008 A co do podkładu na kabinę - może być to szara farba, taka jaką używałam do podkładu ram i części? Wszystko zależy od tego, jakim kolorem będziesz malowała kabinę. Jeżeli żółtym lub białym, polecam biały kolor podkładu, ze względu na to iż biały i żółty kolor słabo kryją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 No ładnie sie całosc prezetuje , ale ta szpachla jakos dziwnie wyglada :P , jaka to jest firma ?? . Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 24 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2008 No szpachla wamodu dlatego taka nijaka. Planuje kupić szpachlę revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 24 Stycznia 2008 Super Moderator Share Napisano 24 Stycznia 2008 No szpachla wamodu dlatego taka nijaka. Planuje kupić szpachlę revella. To zmień ją jak najszybciej. Też jej używałem i jest do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 Nie polecam Italeri , revell ponoc moze byc . Ale najlepiej jak bys zrobiła kupujac szpachle tamyia . Kosztuje koło 15 , własnie ja zamowiłem bo wszyscy ja chwalą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 25 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2008 Gdy będę kupowała farby i szpachlę na pewno rozważę zakup tamyi. A co do mojej relacji - dziś aktualizacja. wyszlifowana kabina odtłuszczanie w płynie do mycia naczyń PUR w trakcie malowania podkładem tu już po malowaniu podkładem Teraz nasuwa mi się pytanie: Czy kłaść jeszcze jedną warstwę podkładu, czy wystarczy tylko jedna aby warstwa bazowej farby dobrze przylegala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Stycznia 2008 Super Moderator Share Napisano 25 Stycznia 2008 Teraz nasuwa mi się pytanie: Czy kłaść jeszcze jedną warstwę podkładu, czy wystarczy tylko jedna aby warstwa bazowej farby dobrze przylegala? Nie wiem czy pisałaś wcześniej, ale zapytam. Jakimk kolorem będziesz malowała kabinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 25 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2008 Kabinę będę malowała kolorem żółtym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Stycznia 2008 Super Moderator Share Napisano 25 Stycznia 2008 Kabinę będę malowała kolorem żółtym To moim zdaniem, wystarczy tego podkładu. Żółć pokryje wszystko, a żółty przez żółty nie dędzie prześwitywał. Bo jak byś malowała białym, to radził bym dokładnie pokryć kabinę podkładem. Dobra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 25 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2008 No to dzięki za rady. Dziś wieczorkiem lub jutro rano pomaluję kabinę pierwszą warstwą żółtego i zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 25 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2008 Witam ponownie. Jeszcze nie malowałam kabiny na żółto, ale wpadłam na pomysł, że urozmaicę trochę wnętrze trucka. Postanowiłam zrobić CB radio i GPSa. Oba urządzenia postanowiłam wykonać z plastiku z karty telefonicznej. Jutro zamontuję radio na desce rozdzielczej. Fotki GPSu będą jutro. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 26 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2008 Witam, dziś dość duże postępy: kabina w trakcie malowania kabina po malowaniu 1 warstwą żółtej farby. Myślę, że trzeba będzie pomalować jeszcze przynajmniej 2 warstwami. GPS podczas konstruowania wszystko zamontowane na desce rozdzielczej Dziś zmieniłam wygląd foteli... Jednak chyba będę robiła je od nowa, ponieważ obie wersje nie wyglądają dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 26 Stycznia 2008 Share Napisano 26 Stycznia 2008 Noo bardzo wesoło... Wszytko wykonane na wysokim poziomie. Fajnie, że autko będzie miało żołtą barwę. Podziwiam za pomysł z GPS i innymi bajerami we wnętrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Stycznia 2008 Super Moderator Share Napisano 26 Stycznia 2008 Kolerzanko Adize, podoba mi się w tobie twoja ambicja Tak trzymać. Na początku mojej przygody z modelarstwem, bawiłem się modelami kartonowymi. Więc dam ci jedną rade, związaną z obróbką kartonu. GPS który wykonałaś jest z kartonu, z tego co widzę. Szlifowałaś boki i się lekko poszczępiły, co jest normalne. Aby uzyskać gładką powierzchnię, należy bok lartonu, lekko namoczyć klejem, np: "Super Glue". Karton wtedy, nasiąka klejem i twardnieje, przez co możesz szlifować i nie będzie się wtedy strzępić, tylko uzyskasz gładką płaszczyznę. Co do pomalowanej kabiny, to jest super, podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 26 Stycznia 2008 Share Napisano 26 Stycznia 2008 Jestem pod dużym wrażeniem zarówno GPSa jak i CB. Duż plus za podjęcie tematu. Jednak gdy spojrzałem na moje CB, to potwierdziła się jedna moja obawa: przewód mikrofonu jest w Twoim CB chyba nieco za duży. Tak gdzieś trzykrotnie chyba... Ale i tak powdziwiam wykonanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 27 Stycznia 2008 Share Napisano 27 Stycznia 2008 CB radio w prawdziwym samochodzie jest montowane w innym miejscu. Najczęściej w górnej części kabiny przy szafkach itp. A GPS przypomina garmina. Cb zamontowane w tym miejscu mogło by spaść i rozbić szybę albo spaść na podłogę o uderzyć kierowcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 27 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2008 Dziękuję wszystkim za opinie i rady. Truckerek93 spróbuję zamontować CB na górze kabiny, choć w tym modelu nie ma tam żadnych szafek. GPSa zostawię w tamtym miejscu. Dziś będę zmieniać wygląd foteli. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 28 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2008 Hello, u mnie już po feriach, dlatego praca będzie szła trochę wolniej. Ale i tak dziś dość dużyh postęp: Zrobiłam od nowa obicie foteli. Zerwałam stary materiał, wyszlifowałam i pomalowałam brązową farbą. Odmontowałam również CB adio i zamontowałam samego GPSa. CB będzie zamontowane na górze kabiny. Pomalowałam również kabinę drugą warstwą farby. Jak pomaluję jeszcze jedną warstwą to wrzucę fotki. Jestem bardzo zadowolona z efektu foteli - myślę, że wyglądają o niebo lepiej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Stycznia 2008 Super Moderator Share Napisano 28 Stycznia 2008 Jestem bardzo zadowolona z efektu foteli - myślę, że wyglądają o niebo lepiej! Fotele lepiej się prezentują, od poprzednich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi