Super Moderator jawkers Napisano 13 Września 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Września 2017 Witam. Diody które teraz montuję mają wielkość literek na jednogroszówce. Dzisiaj zamontowałem czerwoną diodę na skrzydle. W celu porównania czerwona dioda i poniżej zielona. Według mnie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 No i choinka coraz piękniejsza Nie martw się - choć nie zawsze piszę, to regularnie do Ciebie zaglądam i podziwiam postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 13 Września 2017 Duże te diody ja ostatnio zrobiłem taką (w sumie to 2 zlutowane pleckami do siebie) ;) ale dawaj dalej czekam na filmik z świecenia i mrugania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Września 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Września 2017 Duże te diody Mniejszych nie mam. Jak by były mniejsze, to bez lupy nie dał bym chyba rady ich polutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 Masz może jakieś rady jak to badziewie lutować? Ja walczę z takimi samymi diodami + przewód 0.16 i wystarczy małe pociągnięcie i się odpina ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Września 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Września 2017 Masz może jakieś rady jak to badziewie lutować? Ja walczę z takimi samymi diodami + przewód 0.16 i wystarczy małe pociągnięcie i się odpina ;( A przewód z czego bierzesz? Z transformatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 No to zaczyna się zabawa i "dyskoteka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Września 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Września 2017 No to zaczyna się zabawa i "dyskoteka". Dzisiaj powinienem skończyć lutowanie i biorę się za sklejanie reszty, czyli silników. Następnie malowanie i na końcu podłączenie, aż się boję tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 14 Września 2017 eee tam będzie dobrze ja czekam na wizualizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 [...] i na końcu podłączenie, aż się boję tego. Ja już też, dlatego na razie nie mam w planach żadnych podświetlanych modeli Ale Tobie bardzo dobrze idzie, więc jestem pewien, że będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Września 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Września 2017 Milczący a ten kod który kiedyś podałeś na forum w relacji chyba twojego Boeinga, jest dobry? On był do Airbusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 Już nie pamiętam, który Tobie podawałem. Do Airbusa jest inna sekwencja i do Boeinga inna. Obydwa powinny być w moich warsztatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 Masz może jakieś rady jak to badziewie lutować? Ja walczę z takimi samymi diodami + przewód 0.16 i wystarczy małe pociągnięcie i się odpina ;( A przewód z czego bierzesz? Z transformatora? Nawojowy miedziany lakierowany (usuwam tę warstwę przed lutowaniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Września 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Września 2017 Ja też osuwam tą warstwę ochronną, moczę przewód w kalafonii, oblutowuje go cyną. Przed lutowaniem diod grotem dotykam kalafonii nabieram cyny i dotykam na chwilę diodę. Staram się zostawić na diodzie więcej cyny, by łatwiej mi się lutowało ją z przewodem. Po wszystkim sprawdzam jak trzyma i gotowe. Diody smd czerwoną i zieloną przed sprawdzeniem dolutowuję rezystor. Próba bez rezystora kończy się nagrzaniem diody i odpadnięciem przewodu. To tyle żadna filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Września 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Września 2017 Światła lądowania gotowe. Zostało dokończyć instalacje w skrzydle i sklejam je na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Września 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Września 2017 Witam. Drugie skrzydło sklejone. Prawie cała instalacja gotowa, musiałem spróbować jak to wszystko świeci. Efekt poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 15 Września 2017 Share Napisano 15 Września 2017 WOW! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Brawo, świetnie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Września 2017 Extra Choć jedna sugestia - wypadałoby troszkę przytłumić światło w kokpicie - samolot w ruchu więc światło zbyt mocne i wygląda troszkę nienaturalnie.... choć fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Września 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 16 Września 2017 Nie wiem czy to będzie możliwe, ponieważ dioda jest w miejscu w którym nie dosięgnie żaden pędzel, po to by ją lekko przytłumić. Może jak dojdzie oszklenie, to będzie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Września 2017 Nie wiem czy to będzie możliwe, ponieważ dioda jest w miejscu w którym nie dosięgnie żaden pędzel, po to by ją lekko przytłumić. Może jak dojdzie oszklenie, to będzie lepiej?Chyba ze oszklenie jakimś "smoke" potraktowa - choć w dzie, bez świateł może to nieciekawie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Września 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 16 Września 2017 Jest opcja, że oświetlenie wnętrza i kokpitu, będzie się wyłączać i włączać na jakiś określony czas. Wtedy zostanie włączona reszta świateł, a po chwili znowu wszystkie i tak w kółko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Września 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 18 Września 2017 Witam. Pierwsza próba i pierwsze wykonane oszklenie w moim samolocie. Co będę gadał oceńcie sami. Światła lądowania. Światła stroboskopowe i pozycyjne Światła lądowania. Stroboskopowe i antykolizyjne zaświecone Zaświecone tylko pozycyjne. Wydaje mi się że są do przyjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Wygląda bardzo dobrze. Żywica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Września 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 18 Września 2017 Wygląda bardzo dobrze. Żywica? "Bondic" to jest chyba klej albo żywica światłoutwardzalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi