Skocz do zawartości

Niszczyciel ORP Wicher - 1/72 - od podstaw

Marwaw

Rekomendowane odpowiedzi

Wicher praktycznie skończony, powstaje teraz wodna podstawka. Wczoraj miała miejsce pierwsza publiczna prezentacja modelu, w ramach "Koszalińskich spotkań z historią" wystawiliśmy modele modelarzy z KPM-u w holu głównym Politechniki Koszalińskiej:

file.php?id=8049

Kolejna prezentacja w ramach VII BFM-u na który w imieniu własnym i Kolegów serdecznie zapraszam.

Wynika z tego, że podstawę trzeba trochę skrócić. Powinienem dać radę, o ile się nie okaże, że istnieje ryzyko zdemolowania nadbudówek przy odklejaniu dalmierzy

Dzięki za info.

• 1 month later...

No więc tak, model Wichra skończony i dostarczony do Helu. Można już go oglądać, jak ktoś będzie w pobliżu i będzie miał ochotę. Otko kilka zdjęć z Facebooka MOW:

35932209_1723418297726887_1864059275828002816_n.jpg?_nc_cat=0&oh=4367fe468e946638a171cd52b83f0bff&oe=5BB81284

35972607_1723418291060221_1110544058729627648_n.jpg?_nc_cat=0&oh=88e91ed6a7e6e2f25a8c7d2727d2aec0&oe=5BAFEA70

36063838_1723418271060223_5803815265867137024_n.jpg?_nc_cat=0&oh=9a5ebdac1858076f75ce47d4a460cded&oe=5BA8B736

Oczywiście będzie normalna galeria, ale najpierw musimy się ogarnąć z dokończeniem remontu portalu.

Dalmierzy w końcu nie poprawiałem, bo groziło to wyrwaniem ich z mięsem z nadbudówek. Po prostu bałem się ryzykować.

• Like 1

Fantastyczna kolekcja !!!!! Brawo Marcin. Twoja robota modelarska ma szerszy sens. Nasze kolekcje na naszych półeczkach się ewidentnie marnują !! A Twoje modele są pożyteczne, co się modelom rzadko zdarza ! Powinniśmy iść Twoją droga i nawiązywać współprace z muzeami.

Piękny model! Śledziłem warsztat, gratuluję! Być może uda mi się obejrzeć go na żywo w najbliższym czasie.

P.s.

Ja wiem, że Wicher jest od podstaw, muzealny itd... Ale gdzie jak nie na tym forum można zadać to pytanie.. . Dlaczego nie można tak świetnego modelu ozdobić weatheringiem?

I nie mam na myśli płatów rdzy i plam oleju, chodzi mi o techniki wizualizacji skali i wydobycia bryły okrętu oraz detali (jak filtry, cieniowanie i wash)... Czy jest to jakiś niepisany kodeks modeli muzealnych? Bo na pewno nie tych "od podstaw"...

Jeśli tak, to próba uatrakcyjnienia realizmu modelu kładzeniem go "na morzu" i z załogą jest wg mnie niekonsekwentna do ww założeń.

Pozdrawiam!

Już spieszę z wyjaśnieniami. O wasch i takie rzeczy pytano mnie wielokrotnie, dlaczego moje modele są takie czyste, że właśnie nie stosuje technik o jakich pisał Super_Hans. Czyste są tylko te, polskie wrześniowe, bo to wynika z dokumentacji fotograficznej, one były nieskazitelnie czyste, pokrycie tak dużego modelu waschem i filtrami, mogłoby sprawiać wrażenie, że jest on po prostu brudny. Dlatego po prostu wolę nie ryzykować. Co innego U-booty, tam nie ma przebacz - wasch, brud, rdza i wszelkiego rodzaju syf, byle tylko nie przesadzić, bo też nie chcę, aby wyglądały jak w stoczni złomowej na plaży w Bangladeszu.

Co do samego miejsca wyeksponowania modelu, z tyłu jest szara betonowa ściana bunkra. Myślę że z czasem sceneria się zmieni, bo w MOW pracują nad wystawą o 100 leciu PMW na której te modele staną, znaczy będzie w tej sali w której stoją, wystrój się pewnie zmieni. Kiedyś był pomysł, żeby te wszystkie cztery modele ustawić na jednej dużej dioramie z tłem w postaci fototapety z odpowiednio spreparowanym zdjęciem Półwyspu od strony Zatoki (trzeba powywalać wszystkie elementy współczesne) i pod sufitem podwiesić kilka modeli Sukasów, czy do tego dojdzie, zobaczymy.

Na zakończenie takie zdjęcie jakie dostałem od szafa MOW. Wicher, trochę inaczej:

bzdura-Pol---WICHER-wspczesny-fotomonta-M.Twardowskiego.jpg

zdjęcie, fotomontaż M. Twardowskiego, zbiory MOW

No cóż, dziękuję Wam Koledzy za te prawie dwa lata spędzone razem na forum, za kibicowanie i uwagi. Pozostaje mi zaprosić do galerii w stosownym dziale.

• Like 1

Z bania się nie wynika żadna nauka. Zamiast się bać trzeba było spróbować, a jakby nie wyszło, zmyć i spróbować jeszczwe raz. A tak dzieci w muzeum bedą oglądały plaskatego statka ....

No idziemy w filozofię) ale na poważnie to może trzeba było pinwash a nie Wash i wówczas byś miał bryłę bez potencjalnego zaciemnienia powierzchni, zgadzam się z "Gałą" że to zawsze poprawia odbiór. Oczywiście to nie umniejsza tego że model bomba i gratulacje