Skocz do zawartości

Jan Zumbach 303, Spitfire MKVb, MISTERCRAFT 1;72

eldiabllo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj zabieram się do tego cuda z MC, w oznqczeniach Dywizjonu 303 pilota Jan Zumbach. Wiem temat zapewne oklepany, model z słaby, ja glownie chciałem tez go zrobić i przetestować na nim malowanie aero.

7b9f57cb7f5dfc14.jpg

e9745b063cda645bgen.jpg

c32b3c605bf9fdc7.jpg 9d7424c3cdd37652gen.jpg

3742b7dc55c24182gen.jpg da19b07c3d557142gen.jpg

Jan Zumbach, ps. Kaczor Donald, Johan – podpułkownik dyplomowany pilot Wojska Polskiego, podpułkownik Królewskich Sił Powietrznych, as myśliwski Polskich Sił Powietrznych na obczyźnie.

Zasłynął również jako posiadacz niezwykłych samolotów: od wiosny 1942 r. na jego Spitfire'ach pojawiały się zawsze: godło osobiste - Kaczor Donald (w różnych wersjach), krzyże (oznaczające zwycięstwa powietrzne), szachownica i godło "kościuszkowskie", a po objęciu przezeń godności Squadron Leadera - także czerwono-niebieski proporczyk. Później, w 1944 r., na jego Mustangu III znalazły się litery indywidualne "JZ" i krzyże - już bez Kaczora.

Ja skupie sie na Spitfire MKVb z 1942r

Dokładnie, wypukłe linie podziału, instrukcja tez tak zrobiona ze przy elementach trzeba chwile pomyśleć. Następnego myślę zakupic z Itallieri albo Revella plus kalki w polskich oznaczeniach. Zastanawiają mnie 2 pary skrzydeł, w instrukcji za bardzo sie niema co dowiedzieć.

no to etap mamy nastepujacy zdjęcia marne bo z telefonu , sorki za jakość

fa41205c39c34825.jpg

ce5abbbadfb55322gen.jpg

bedzie troszke szpaclowanka , ale jeśli ktoś kupi taki model jako swój pierwszy to może sie zniecęcić do modelarstwa, instrukcja słabo objaśnia poszczeólne elementy tak jak montaż dwu rodzaju skrzydeł, pare drobnych elementów . pozatym w miare sie o montuje , napewno dla porównania bede chciał jeszcze zrobić model od innych producentów.

nasępne zdjecia beda ok

Polecam uważać na kalki- są bardzo delikatne i łatwo je rozerwać.Również kleiłem ten model link do warsztatu: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=47933

a już podłądłem

posaram sie dorównać, może m razem niezapaskudze szbek

,,Po literach bocznych samolotu rozpoznawało się przynależność dywizjonową, Dywizjon 303 miał początkowe litery "RF" – oznaczenie kodowe, a na przykład Dywizjon 302 miał wymalowane litery kodowe zaczynające się od "WX". A początkowe litery w tym kodzie stanowiły kolejne litery A, B, C i D…, oznaczały kolejny samolot w eskadrze lub kluczu (no chyba, że coś pomyliłem?), trzeba dodać w tym miejscu, że to Polacy wymyślili taktykę latania w kluczu składającym się z czterech samolotów – maszyn, które leciały na różnych wysokościach, tak aby podczas lotu bojowego wzajemnie się ubezpieczać, tę taktykę, jako pomysłodawcy przypisali sobie Anglicy, co oczywiście jest wielkim kłamstwem. To ci wspaniali Anglicy uczyli się taktyki walki od polskich pilotów myśliwskich, na początku nawet nie wierzyli w osiągnięcia i umiejętności naszych polskich pilotów, jeden z dziennikarzy angielskich pilot nawet udał się w tajemnicy na taki lot bojowy za dywizjonem 303 w czasie trwania Bitwy o Anglię i sam się przekonał, w jaki sposób walczą polscy piloci, którzy podchodzili do samolotów wroga na jak najkrótszy dystans i dopiero wtedy do nich zaczynali strzelać, stąd właśnie taka zabójcza efektywność naszych pilotów i tak wielkie sukcesy, które dzięki tej taktyce wtedy odnosili, dopiero po tym wydarzeniu ten pan uwierzył w umiejętności Polaków, wtedy również, to opisał w kolejnych artykułach wydawanych w angielskiej prasie, które były poświęcone polskim pilotom walczącym pod niebem Anglii.,,

http://3obieg.pl/oznaczenia-kodowe-malowane-na-polskich-samolotach-mysliwskich-walczacych-pod-obcym-niebem

,, …... samolot Zumbacha, nie mógł mieć literki D, ponieważ to był dowódca klucza, eskadry a potem całego dywizjonu, a w późniejszym etapie wojny polscy dowódcy myśliwscy mogli wykorzystywać oznaczenia kodowe w postaci pierwszych liter swoich imion i nazwisk, w więc "SS" – Stanisław Skalski , Jan Zumbach "JZ", Tadeusz Rolski "TR", Tadeusz Nowierski "TN", Walerian Żak "WŻ" itd. itp.,,

praca na etapie obkleiłem szybki, może niespieprze jak zawsze, ponoć trening czyni mistrza :

52141501538a5f7cgen.jpg

oraz uruchamiam mój lodowkowiec po raz pierwszy z aero, duł już pomalowałem, teraz czas na góre

c5f3881b3220fabf.jpg

warsztat tymczasowo w kuchhni bo gdzies tą lodówke odpalic musiałem

na razie pomalowałem dół oraz górę, malowałęm pierwszy raz aero , szybki wydaje mi sie ze zmasakrowałem mniej niż w moich poprzednich modelach

malowałem humbrolami H-125,128 oraz zielony z revella 68

d2c98aa443ad8ea6.jpg

e06a08923abfd8d9.jpg

Widać kilka miejsc które przed pomalowaniem przydało by się lepiej obrobić - łączenie połówek kadłuba, czy miejsca łączenia kadłuba skrzydło.

Oczywiście wiadomo że model treningowy, ale podstawowe rzeczy trzeba zrobić dobrze ;)

Trening czyni mistrza. Na następnym Spitfire potrenuj inny sposób maskowania. Plamy kamuflażu jakie uzyskałeś swoją metodą mają mocno poszarpane krawędzie, podczas gdy w oryginale były malowane od szablonów mających dość łagodne łuki. Niektórym sprawdzają się wałeczki z bluetacka- masy plastelinopodobnej, ja polecam zwykłą taśmę maskującą, wycinaną według wzoru w skali.

A zlinkowany przez Ciebie wywód na temat polskich samolotów w RAF, to dowód, że jeszcze nie potrafisz odróżnić bajek od prawdy:)

Skąd masz taki fajny compressor? Model idzie ci ok, tak jak powiedzieli ci moi przedmówcy wyczyść szpachle. Czasami ja sam maluje podkład po szlifowaniu aby wyszły wszystkie babole.

a kompresor lodowkowiec, samorobka, tamtej zimy robiłem w piwnicy, cieszę sie ze się podoba, plus kupiłem taki tani aero za 50pln , ogólnie jestem bardzo zadowolony z malowania aero . Maskowalem zwykla tasma, zgodzę sue ze triche kanciasto ale pierwszy raz tez maskowania. uzywalem, zawsze pędzlem z reki .

Do maskowania na brzegach gdzie ma być kolor używaj Blue Tag, następnie pozostałą przestrzeń taśmą. Chyba że robisz German cmouflage, wtedy taśmą dziel strefy kolorów też.

Planuje zrobić też taki kompresor bo mój za głośny jest.

witam, praca na etapie po kalkach i sidoluxie , kalki marne , słabe, w paru miejscach przerwałem i poem improwizowałem.

nastepnie lekki wash i suche pastle

1abde7647ec5b4da.jpg

83412296d4340ef9.jpg

Po co ściągałeś maskowanie z kabiny? Nie będziesz go matował?

Z żółtym na śmigle i krawędziach natarcia nie poszło zbyt dobrze. Czy żółte paski na skrzydłach są z kalkomanii?

Podwozie nie jest OK. Są plany w sieci, rzuć okiem i znajdź różnice.

160-l-1280.jpg