Bodzio Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 U mnie wygląda to tak Za wiele od oryginału to się to nie różni Super Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 hmm. Jak już kiedyś wspominałem pojazdy, a w szczególność cywilne to nie moja domena, ale i tak jestem pod ogromnym wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 Tym razem nie będzie aktualizacji tylko pytanie do publiczności:) Może ktoś z forumowiczów podpowie mi w jakiś sposób można zrobić klosz do takiej lampy z zachowaniem wszystkich krzywizn klosza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Może ktoś z forumowiczów podpowie mi w jakiś sposób można zrobić klosz do takiej lampy z zachowaniem wszystkich krzywizn klosza? Chmmm jedyne co mi w tej chwili przychodzi do głowy to zrobić model matkę i odlać z przezroczystej żywiczki dostępnej na Allegro. Znaczy się same klosze. Odlane z przezroczystej żywiczki pomalowane od spodu dadzą rewelacyjny efekt. Widziałem sprzedają po 45 za komplet. przyda się na pewno dalej w Twoim szalonym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falarek Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Gdzieś kiedyś na jakimś forum kartonowym widziałem jak jeden z użytkowników robił migacze do Jelcza i wpadł na pomysł by wykorzystać potłuczone szkiełka z prawdziwych lamp tj. czerwone, pomarańczowe itp. Można się pobawić zdobyć takiego plastyku podocinać na odpowiedni kształt i wymiar podszlifować potem wypolerować. W sumie nie wiem co z tego wyjdzie na pewno trzeba by dużo pracy włożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Paweł Czarnocki ma chyba najlepszy pomysł. Zrobić np kontur z pcv wyszlifować i odlać potem tylko przemalować i finito. Możn by pokusić się o sklejanie to z jakiś kawałków kliszy lub przeźroczystego pcv ale zdaje się że wyjdą ślady klejenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Dokładnie! Z pcv to voseba sobie nieźle radzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 Chyba się źle wyraziłem. Nie chodzi mi o powielenie elementu, bo to już jest ustalone, będzie odlane z żywicy. Chodzi mi o zrobienie samego wzoru klosza. Problem jest w tym ze klosz w 1/3 długości jest wypukły a w 2/3 wklęsły, kolejny problem to to, że wypukłość to kąt ostry, a największy problem to grubość elementu, maksymalnie 1.25mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 voseba a jakbyś pocyganił trochę i zrobił odlew klosza łącznie z oprawą oświetleniową (tym czarnym) wtedy element będzie "nieco" większy tzn grubszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 jak to bedzie jeden element, to nie dam rady zrobic w srodku odblysnikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilot Pirx Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Masakra...Jesli tak wyglada MODELARSTWO to ja chowam wszystkie swoje modele w najciemniejsze miejsce szafy i zaczynam wszystko od nowa...Nie ma takich słów by to co tu widze opisać...CUDA!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilot Pirx Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Kurcze,wybaczcie ale coś mi się z obrazkiem nie powiodło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 voseba to już nie wiem jak Ci pomóc :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Może zrobić tak jak podpowiedział truckman z tym że potem zmniejszyć grubość elementu drobnym papierem ściernym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tede* Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Ja bym to na przykład zrobił tak że osobno odlew wypukły i osobno wklęsły następnie oba połączyć razem tak chyba było by najlepiej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Ja bym to na przykład zrobił tak że osobno odlew wypukły i osobno wklęsły następnie oba połączyć razem tak chyba było by najlepiej!!! No i to jest jakaś opcja. Zrobić to z dwóch elementów osobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 26 Października 2009 Autor Share Napisano 26 Października 2009 Tez taka pcje zastosowalem. i powiem wam ze ramy tak dlugo nie robilem jak sie bujam z tymi swiatlami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 10 Listopada 2009 Autor Share Napisano 10 Listopada 2009 Zabrałem się za drzwi i tyle z tego wyszło…. Zrobię sobie urlop… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michuXCZ Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Przeglądając temat od początku mogę tylko powiedzieć że Jesteś Hardkorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Normalnie jestem totalnie załamany ostatnią aktualizacją. Miesiąc czasu nic nie dajesz, a jak w końcu coś się pojawia to jest to fotka prawych drzwi i kilku szybek :/ Brak mi słów... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 10 Listopada 2009 Autor Share Napisano 10 Listopada 2009 Normalnie jestem totalnie załamany ostatnią aktualizacją. Miesiąc czasu nic nie dajesz, a jak w końcu coś się pojawia to jest to fotka prawych drzwi i kilku szybek :/ Brak mi słów... ;) Może to trochę podniesie Cię na duchu. Skończyłem robić tylnie oświetlenie. Odlałem też klosz na próbę z normalnej żywicy. Finalnie ma być odlany z żywicy transparentnej. Taki jest efekt 2tygodni rzeźbienia klosza i obudowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 To teraz już na prawdę brak mi słów. Takiego wykonania nie powstydziła by się żadna firma modelarska. Pełen szacunek. Krata browarka się należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 I ty pytałeś jak to zrobić? Twój model powinni w podręcznikach modelarskich opisywać, ba w szkole na ZPT powinni się tego uczyć (nie wiem czy jeszcze coś takiego jest) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Nie wiem, czy czasem krawędzie klosza nie są zbyt spiczaste. Masz może zdjęcie oryginału od przodu? Bo na tym zdjęciu z boku krańce wyglądały na trochę bardziej spłaszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 12 Listopada 2009 Autor Share Napisano 12 Listopada 2009 hmmmyyyyy..... moze masz racje, wszystko robilem "na oko", nie mam dokladnych wymiarow. sprawdze czy mam fotke o ktorej piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi