Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To perspektywa czy wewnętrzna klamka lekko jest krzywa ?

Coraz lepiej to wygląda, dobra robota .

• Odpowiedzi 388
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Piaskowy element z dwoma otworami między przestrzenią okienna, a resztą poszycia drzwi.

Napisano

Na prośbę forumowicza Meksyk89 zamieszczam dokładniejsza relację z budowy drzwi.

W związku z tym, że wymyśliłem sobie że zrobię małe okienko w drzwiach pasażera, skomplikowała się koncepcja wykończenia drzwi. Problem polegał na tym, że Heller zaprojektowała wewnętrzną ramę drzwi w jednej części razem z oszkleniem i tapicerką, wygląda to tak:

DSC06104.jpg

Po zamontowaniu obudowy do okienka użycie oryginalnej części z szybkami i tapicerką było nie możliwe, ale w związku z tym że tapicerka na drzwiach jest zaprojektowana przez producenta zgodnie z oryginałem zależało mi na jej wykorzystaniu. Więc ją sobie odlałem z żywicy:

DSC06102.jpg

W oryginale tapicerka jest lekko wpuszczona w drzwi, więc następnym etapem było przygotowanie fragmentu ramy drzwi w który będzie schowana tapicerka. Zależało mi na idealnym spasowaniu elementów, zwłaszcza łuków ramy i łuków tapicerki. Tutaj też do powielenia elementu posłużyła mi żywica.

DSC06101.jpg

Tapicerka w ramie:

DSC06103.jpg

Analogicznie postąpiłem przy wykonywaniu dolnego elementu tapicerki:

DSC06045.jpg

Mając już wykonane „obudowy” tapicerki przystąpiłem do wycinania ramy z drzwi, tak to wyglądało w kolejności chronolgicznej:

DSC06042.jpg

DSC06043.jpg

DSC06044.jpg

DSC06046.jpg

DSC06047.jpg

DSC06079.jpg

DSC06080.jpg

DSC06081.jpg

DSC06082.jpg

DSC06083.jpg

DSC06084.jpg

DSC06086.jpg

DSC06087.jpg

DSC06088.jpg

DSC06089.jpg

DSC06090.jpg

DSC06105.jpg

DSC06091.jpg

Zdjęcie oryginalnej tapicerki:

Beztytuu3.jpg

Zdjęcie znalezione w necie.

Napisano

Dla takich arcydzieł to aż się chce wchodzić tu na forum!! PRZEPIĘKNE!!

Napisano

Kurna jak zrobiłeś te zawiasy ?? Ja się od kilku dni męczę jak zrobić drzwi w Scanii i nie mogą mi wyjść ... Za każdym razem drzwi nie mogą się minąć z karoserią i się zacierają ... Pomógł byś mi i wytłumaczył jak to zrobiłeś ?? Proszę.

Napisano
Kurna jak zrobiłeś te zawiasy ?? Ja się od kilku dni męczę jak zrobić drzwi w Scanii i nie mogą mi wyjść ... Za każdym razem drzwi nie mogą się minąć z karoserią i się zacierają ... Pomógł byś mi i wytłumaczył jak to zrobiłeś ?? Proszę.

Zawiasy to odpowiednio wyprofilowana blaszka. Może spróbuj nie przyklejać zawiasu do drzwi. Pozwól, aby drzwi podczas otwierania/zamykania ślizgały się po tej części zawiasa, która wchodzi w drzwi. Na 3stronie w moim temacie jest parę zdjęć poprzednich zawiasów, może to ci pomorze.

• Super Moderator
Napisano

Witam.

Pozwól, aby drzwi podczas otwierania/zamykania ślizgały się po tej części zawiasa

To gdy pociągniesz drzwi, zejdą one z tej części zawiasu, który jest wsówany do drzwi. Czy jakoć zwiniesz, poszerzysz, wsuwaną część?

Napisano
To gdy pociągniesz drzwi, zejdą one z tej części zawiasu, który jest wsówany do drzwi.

Dokładnie. Gdy będę zakładał już ostatecznie drzwi, zagnę blaszkę, która wchodzi w drzwi, spowoduje to, że drzwi nie zejdą całkowicie z zawiasu, tylko będą się poruszać na zawiasie ok. 2mm.

Napisano

Czy mi się wydaje czy zawiasy masz zmiar zrobić takie jak w oryginale?:). Pamiętam je do dzis, zawsze zgrzypiały

Napisano

No to ukłony z mojej strony:). Jakbyś miał jakies pytania odnosnie tej scani to wal smiało, zdjęć niestety zabardzo nie mam ale pamietam ją doskonale

Napisano
lajtowo brzmi...

bo to prawdziwa przyjemnosc jest

Skąd masz takie duże jedno groszówki ?

homemade - odlewy wlasne

Napisano

Skąd masz takie duże jedno groszówki ?

homemade - odlewy wlasne

A jak ładnie postarzona

Szalejesz z tą Scanią voseba. Też mam ją w magazynku i czeka na lepsze czasy

Pozdrawiam!

Napisano