fliper_nx Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 To perspektywa czy wewnętrzna klamka lekko jest krzywa ? Coraz lepiej to wygląda, dobra robota . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 wewnętrzna klamka Do wewnętrznej klamki jeszcze nie dotarlem, więc nie wiem o czym piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Piaskowy element z dwoma otworami między przestrzenią okienna, a resztą poszycia drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 To nie klamka, a krzywo byc moze bo jest tylko polozona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 1 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2010 Na prośbę forumowicza Meksyk89 zamieszczam dokładniejsza relację z budowy drzwi. W związku z tym, że wymyśliłem sobie że zrobię małe okienko w drzwiach pasażera, skomplikowała się koncepcja wykończenia drzwi. Problem polegał na tym, że Heller zaprojektowała wewnętrzną ramę drzwi w jednej części razem z oszkleniem i tapicerką, wygląda to tak: Po zamontowaniu obudowy do okienka użycie oryginalnej części z szybkami i tapicerką było nie możliwe, ale w związku z tym że tapicerka na drzwiach jest zaprojektowana przez producenta zgodnie z oryginałem zależało mi na jej wykorzystaniu. Więc ją sobie odlałem z żywicy: W oryginale tapicerka jest lekko wpuszczona w drzwi, więc następnym etapem było przygotowanie fragmentu ramy drzwi w który będzie schowana tapicerka. Zależało mi na idealnym spasowaniu elementów, zwłaszcza łuków ramy i łuków tapicerki. Tutaj też do powielenia elementu posłużyła mi żywica. Tapicerka w ramie: Analogicznie postąpiłem przy wykonywaniu dolnego elementu tapicerki: Mając już wykonane „obudowy” tapicerki przystąpiłem do wycinania ramy z drzwi, tak to wyglądało w kolejności chronolgicznej: Zdjęcie oryginalnej tapicerki: Zdjęcie znalezione w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Dzięki wielki Voseba za zamieszczenie fotek. Napewno się przydzadzą (mi napewno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Zawiasy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Dla takich arcydzieł to aż się chce wchodzić tu na forum!! PRZEPIĘKNE!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Kurna jak zrobiłeś te zawiasy ?? Ja się od kilku dni męczę jak zrobić drzwi w Scanii i nie mogą mi wyjść ... Za każdym razem drzwi nie mogą się minąć z karoserią i się zacierają ... Pomógł byś mi i wytłumaczył jak to zrobiłeś ?? Proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 Kurna jak zrobiłeś te zawiasy ?? Ja się od kilku dni męczę jak zrobić drzwi w Scanii i nie mogą mi wyjść ... Za każdym razem drzwi nie mogą się minąć z karoserią i się zacierają ... Pomógł byś mi i wytłumaczył jak to zrobiłeś ?? Proszę. Zawiasy to odpowiednio wyprofilowana blaszka. Może spróbuj nie przyklejać zawiasu do drzwi. Pozwól, aby drzwi podczas otwierania/zamykania ślizgały się po tej części zawiasa, która wchodzi w drzwi. Na 3stronie w moim temacie jest parę zdjęć poprzednich zawiasów, może to ci pomorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Stycznia 2010 Super Moderator Share Napisano 10 Stycznia 2010 Witam. Pozwól, aby drzwi podczas otwierania/zamykania ślizgały się po tej części zawiasa To gdy pociągniesz drzwi, zejdą one z tej części zawiasu, który jest wsówany do drzwi. Czy jakoć zwiniesz, poszerzysz, wsuwaną część? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 To gdy pociągniesz drzwi, zejdą one z tej części zawiasu, który jest wsówany do drzwi. Dokładnie. Gdy będę zakładał już ostatecznie drzwi, zagnę blaszkę, która wchodzi w drzwi, spowoduje to, że drzwi nie zejdą całkowicie z zawiasu, tylko będą się poruszać na zawiasie ok. 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Czy mi się wydaje czy zawiasy masz zmiar zrobić takie jak w oryginale?. Pamiętam je do dzis, zawsze zgrzypiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 Czy mi się wydaje czy zawiasy masz zmiar zrobić takie jak w oryginale? Tak, wzorowałem się na oryginale: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 No to ukłony z mojej strony:). Jakbyś miał jakies pytania odnosnie tej scani to wal smiało, zdjęć niestety zabardzo nie mam ale pamietam ją doskonale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 dzięki wielkie Sebastian, przy wolnej chwile pomęczę się troszkę i spróbuje coś wypocić. Jeszcze raz wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 luzik jak bys miał jeszcze jakies pytania to odezwij sie na gg:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2010 Zrobiłem sobie mocowanie silnika do ramy: Teraz muszę to jeszcze jakoś odlać z żywicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Jak to lajtowo brzmi... Zrobiłem sobie Klasa Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michuXCZ Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Skąd masz takie duże jedno groszówki ? Dla mnie bomba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2010 lajtowo brzmi... bo to prawdziwa przyjemnosc jest Skąd masz takie duże jedno groszówki ? homemade - odlewy wlasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Skąd masz takie duże jedno groszówki ? homemade - odlewy wlasne A jak ładnie postarzona Szalejesz z tą Scanią voseba. Też mam ją w magazynku i czeka na lepsze czasy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Nie mam już pieniędzy na lekarza od tego nastawiania szczęki Po raz kolejny w tym temacie... Kawał porządnej roboty Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 18 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2010 Też mam ją w magazynku i czeka na lepsze czasy Bierz sie za budowe, szkoda marnowac taki fajny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 18 Stycznia 2010 Share Napisano 18 Stycznia 2010 Hehe... Na bank go nie opylę... W tym roku się zabiorę Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi