Skocz do zawartości

Podwójny warsztat - OH-6A w skali 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dzięki wielkie M.A.V.!

Napisano

Obserwuję również postępy, w najbliższym czasie planuję robić izraelskiego.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Cześć!

Dzięki za komentarz! Będziesz miał sporo roboty, zwłaszcza jak na tak mały model! Z którego zestawu robisz?

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Italeri. Night Fox ma elementy i kalkomanie do wersji izraelskiej, m.in. celownik na owiewkę i wyrzutnie TOW.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Cześć!

Właśnie niedawno kupiłem ten model, żeby z niego wydłubać owiewkę - potrzebowałem części zapasowej...

Także jakbyś potrzebował części zapasowych (poza owiewką) - to chętnie pomogę.

A sam model jest ostro rozbity - w sensie można z niego teoretycznie wykonać trzy zupełnie różne wersje śmigłowca, ale praktycznie w każdej trzeba coś poprawiać, w instrukcji nie jest to tak naprawdę dobrze opisane no i generalnie czego by się nie wybrało będzie to prawdziwa przygoda!

Ale życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie!

Paweł

Napisano

stakor1 - a to na zdjeciu, tam powyżej (koniec drugiej strony) - to Ci bardziej wygląda na M16 czy raczej coś krótkiego?

Bardzo dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam

Paweł

Napisano
stakor1 - a to na zdjeciu, tam powyżej (koniec drugiej strony) - to Ci bardziej wygląda na M16 czy raczej coś krótkiego?

Bardzo dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam

Paweł

Z tego zdjęcia to ja się nie podejmuję ocenić czy to krótki czy długi...

Colt-605-639.jpg

Przejrzałem zdjęcia w swoich książkach pod tym kątem i nic nie znalazłem :/ Natomiast pamiętam, że Hugh Mills w książce 'low level hell' właśnie o car15 pisał. Jest publicznie dostępne jego zdjęcie z ewakuacji po rozbiciu i tam z tego co pamiętam ma właśnie car15 ale to jak się na AH-1 roztrzaskał. ALe i tak dyskusja raczej akademicka ;).

Napisano
Panowie, wiecie, że lubie dobrze udokumentowane modele - poniżej mój kwit na ten karabinek:

pic15.jpg

Lipstein - będę! Na jednej maszynie mam już babel przyklejony, muszę tylko zaszpachlować i się pochwalę.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

M16 jak w mordę strzelił.

Napisano
Panowie, wiecie, że lubie dobrze udokumentowane modele - poniżej mój kwit na ten karabinek:

pic15.jpg

Lipstein - będę! Na jednej maszynie mam już babel przyklejony, muszę tylko zaszpachlować i się pochwalę.

Paweł

M16 jak w mordę strzelił.

Skoro Moses tak twierdzi

Tylko podpowiedz po jakich cechach (jesli nie widac gory) rozróżniasz.

R%20retracted%20door%20open.jpg

Napisano

Po kolbie W CAR-15 była rozsówana i krótsza. Można patrząc na zdjęcie Pawła widać że zaczep pasa na kolbie jest proporcjonalnie dalej niż w CARze no i sama kolba jest smuklejsza

Napisano

Dzień dobry Panowie!

Cieszę się, że dyskusja tak się rozwinęła - i że mam szansę na właściwy karabin na właściwym miejscu. CARa-15 dotychczas słabo kojarzyłem - z krótkich Coltów bardziej znałem XM-177, którego po kolbie od razu się rozpozna. stakor1 - bardzo ładny rysunek, cenny dla modelarza!

A ja wkleiłem plexi na miejsce i powoli teraz trzeba będzie się przyłożyć do malowania:

fuse11.jpg

Bardzo dziekuje za uwage, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano
Dzień dobry Panowie!

CARa-15 dotychczas słabo kojarzyłem - z krótkich Coltów bardziej znałem XM-177

Akurat CAR to powszechne oznaczenie wszystkich karabinkowych modeli pochodzących od M16, także M733, XM-177 czy używany przez Delte w Mogadiszu prekursor M4 czyi Model 727 to wszystko to są CARy ;)

Napisano

Cześć!

To może jeszcze napisz w jakim kontekście to oznaczenie się pojawia - bo mamy tu oznaczenie fabryczne - model tyle-a-tyle, "ministerstwo obrony" - M16, XM176, lotnictwo - GAU-5/A/B. A w jaki system wpisuje się CAR?

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Dzięki Moses! Teraz widzę o co chodzi

Szukajcie a znajdziecie ! Przekartkowałem kilka książek aeroscoutów na okoliczność występowania skrótów m16 i car15 i wychodzi, że wg książki Millsa CAR15 były przeznaczone wyłącznie dla pilotów AH-1 i scoutów (OH-6) - gdy Mills chciał car15 jak się ćwiczył na UH-1 to mu odmówili tak właśnie tłumacząc. Jak już latał na loachu to pruł z CAR15. No i w innych np. W 'Aeroscouts in Veitnam' Mutza znów jest CAR15.

ALE !!! W innej 'Aeroscouts' Charlesa Holleya autir pisze, że on (pilot) miał - "pistol, a grenade launcher, an M16, an M2 and my Brownie knife."

Z kolei jego 'door gunner' miał oprócz pistoletu - M60, AR-15 i granaty.

Wszystko się więc zgadza.

Na zdjęciach często występują wersje zarówno z pełną krótką kolbą jak i te z 'niepełną' przy czym Mills na zdjęciach ma właśnie późniejszą kolbę w swoim CAR-15.

post-467-1232925842.jpg

522e84f3b5d31a5a9f23e1569511180c.jpg

Napisano

Jakbyście wcześniej napisali, to bym pewnie jednego z nich przerobił na CAR-15, tak dla urozmaicenia.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

CAR-15 czyli Carbine AR-15 przy czym AR-15 to oznaczenie producenta czyli Armalite (chodź czasami występuje też rozwinięcie Colt Automatic Rifle). Na zdjęciach Stakora widać dokładnie XM-177E2 zwany też potocznie colt Commando.

Napisano

Niezła dyskusja, niejednemu zajawionemu na Wietnam się przyda pod kątem modelarskim.

Napisano

to wygląda trochę tak jakbyś robił figurki a śmigłowce stanowiły do nich podstawki

Napisano

tombie01 - przyjmuję to jako komplement, dziekuję! A u mnie w modelu człowiek z maszyną ręka w rękę!

Paweł

Napisano

Dzień dobry!

Mały update - przyciemniłem górne szyby kabiny:

fuse12.jpg

Kilka uwag - użyłem farby akrylowej Tamiya X-19 Smoke - akurat w tym śmigłowcu przyciemnienie szyb (zwykle) nie było zielone tylko ciemne. W szarym domieszałem do Smoke troche czarnej farby Gunze. To przyciemnia Smoke, ale też zmniejsza trochę jej przezroczystość. Na zielonym zastosowałem inną metodę - położyłem tam chyba z 8 cienkich warstw (około pół godziny na wyschnięcie) - kolor wychodzi trochę jaśniejszy, ale za to o wiele bardziej przezroczysty. Zdjęcia pokazują, że tylne okna (nad tylnymi drzwiami) nie były przyciemniane - chociaż czasem zaślepiano je blachą, tak jak na zielonym.

To tyle na dziś - dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

No bardzo ładnie.

Tylko chyba jeszcze nie napisałeś co to ma być - malowania pudełkowe (AZ ma całkiem ładny wybór) czy jakieś inne. Swego czasu były dostępne ładne kaleczki do wietnamskich Loachów w 72 z fireball.

Napisano

Cześć!

No dziękuję za pytanie!

Ja się właśnie wzorowałem na kalkach Fireballa (już sama instrukcja do nich jest warta kupienia!) - ale przerysowałem je w Corelu i dałem do wydrukowania w MeliusManu, bo same kalki fireballa wyglądają tak sobie średnio a jeszcze są bardzo wrażliwe na uszkodzenia, także w transporcie.

Zielony to będzie "The Enforcer" 17365 z C/16 Kawalerii (żeby nie znowu "Miss Clawd IV"). Z minigunem.

Poniżej jest na zdjęciu, na drugim planie:

giai-ma-cuoc-do-tham-dac-biet-cua-cia-trong-chien-tranh-vn-hinh-8.jpg

A szary to będzie 16290 z żółtymi skrzyżowanymi szablami w trzech miejscach na kadłubie i bez miniguna.

Coś takiego:

c-1-9cav-002.jpg

Bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

o fajnie

The enforcer to nie kojarzę, ale do 16290 to trochę zdjęć jest no i opowieść ciekawa jak w zespole z AH-1 pracowali w Kambodży z marynarskim Kamanem (dwusilnikowy) który przy pomocy detektora anomalii magnetycznych do wyszukiwania okrętów podwodnych poszukiwał transportów wietkongu.