Tenggeri Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Witam, Prace nad SU-122 dobiegły końca. Docelowo model będzie na małej zimowej podstawce, ale na razie wrzucam galerię samego modelu. Link do warsztatu: WARSZTAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Szczepan Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Super! W moim guście: taki brudny i posypany śniegiem. Z czego i jak zrobione są sople? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2016 Też lubię takie zmęczone życiem pojazdy Sople robiłem tak: Przezroczyste ramki wyciągałem na gorąco,potem podocinałem sobie kawałki przypominające sople i poprzyklejałem je CA do modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Ładnie wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 14 Grudnia 2016 Share Napisano 14 Grudnia 2016 Moim zdaniem mistrzostwo świata. Dodatkowo mam pytanie. Jak z dokładnością części tej firmy w tym modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Grudnia 2016 Share Napisano 14 Grudnia 2016 Wygląda bardzo fajnie. Mocno styrany. Nie do końca pasuje mi śnieg na na układzie jezdnym i sople w różnych miejscach ale może w kontekście przewidywanej podstawki będzie ok. Popracował bym jeszcze nad rdzą na ostrogach składowanych na błotniku. Jak dla mnie zbyt czerwony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 14 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2016 Panzer- model składało się bardzo dobrze, jedynie poręcze na ścianach nadbudówki i dach wymagały nieco pracy Markuz- jeśli chodzi o śnieg to starałem się odwzorować zaśnieżenie układu jezdnego z różnych zdjęć z epoki np tego : Co do zbyt czerwonej rdzy na ostrogach to wyszła tak dziwnie na zdjęciu, na żywo tak nie razi ale dla pewności przypudruję je ciemniejszym pigmentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2017 Dokończyłem podstawkę i figurki. Całość pracy tak się prezentuje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Całkiem miłe w odbiorze. Karton tylko złachaj - mokro i zimno jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Jak dla mnie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Bardzo fajnie skomponowałeś scenkę. Bardzo mi się podoba. Od razu widać, że chłopaki maja chwilkę wolnego na froncie. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Szczepan Napisano 25 Stycznia 2017 Share Napisano 25 Stycznia 2017 Genialnie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 25 Stycznia 2017 Share Napisano 25 Stycznia 2017 A co robi germański najeźdźca we włazie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2017 A co robi germański najeźdźca we włazie?? Tymczasowy substytut dopóki nie kupię jakiegoś sowieckiego tankisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Stycznia 2017 Share Napisano 25 Stycznia 2017 A co robi germański najeźdźca we włazie?? Podpierdziela brykę kiedy chłopaki są korytem zajęte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 25 Stycznia 2017 Share Napisano 25 Stycznia 2017 Całość bardzo ładnie. Taki mały szczegół: śniegu na kołach czołgu nawaliłeś dość dużo w stosunku do tego co jest na dioramie. I na butach żołnierzy też leży po całej długości nienaturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Stycznia 2017 Share Napisano 25 Stycznia 2017 Drzewo ładnie zrobione. Diorama zacna. Gratuluję umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 25 Stycznia 2017 Share Napisano 25 Stycznia 2017 A co robi germański najeźdźca we włazie?? Podpierdziela brykę kiedy chłopaki są korytem zajęte. To chyba im się trochę role pomieszały.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 Mam problem z tą scenką. Ogólnie wielki szacun za trawkę na podstawce. Z czego robiłeś? Sosna jest zacna. Malowanie i efekty na modelu bardzo mi się podobają. Z efektów weatheringowych śnieg na pojeździe to najsłabsza rzecz. Warto pamiętać że śnieg się skrzy miejscami, momentami przymarza do powierzchni, na której leży i tworzą się sople bo nieustannie topnieje i przy kolejnych przymrozkach zamarza. Testowałem kilkanaście produktów do robienia śniegu i jako jedyny okazał się wiarygodny jako śnieg: http://www.mojehobby.pl/products/Diorama-Texture-Paint-100ml-Snow-Effect.html http://www.mojehobby.pl/products/Diorama-Texture-Paint-100ml-Powder-Snow-Effect.html Te pasty mają różną gramaturę. I faktycznie wyglądają jak śnieg po aplikacji na model. Niemniej trzeba w kilku miejscach dorzucić still water, zeby zaznaczyć powierzchnie zamarznięte oraz miejscami dać błyszczący werkniks. Sople lodu nie są trudne do zrobienia a dopełniają całość i efektowność. Dopracowanie śniegu by wyniosło model na następny poziom - zdecydowanie. Jednak najbardziej co mnie przeszkadza to bambetle na modelu. Mają bardzo niski poziom detalu i przez to model wydaje się zabawkowy. Taką sama uwagę mam do figurek. ja sam nie umiem malować figsów, dlatego ich unikach na swoich modelach jak ognia. Zawsze łatwo te elementy mogą zepsuć cały efekt pracy włożony w weathering i efekty na modelu pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 Malowanie działa bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 Panzer Machine masz jakieś fotki przykładowe jak te mixtury "Diorama Texture Tamiya" wyglądają po zastosowaniu? Dobrej jakości. A nie to co reklamuje Tamiya ledwo widoczne na swojej stronie. Bardzo jestem ciekaw. A od sody oczyszczonej niczego lepszego nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 27 Stycznia 2017 Share Napisano 27 Stycznia 2017 Soda z czasem żółknie i zaraz po wyschnięciu wygląda jak papka gipsowa. Można do sody dodać cukier. Ale to też nie przynosi odpowiednich rezultatów. Ja stosowałem te mieszanki Tamki tutaj: http://panzermachine.blogspot.com/2016/03/m3a1-stuart.html Fotki nie są dobrej jakości :P Kilka zbliżeń: Ze specyfików, które nie testowałem to: http://www.jadarhobby.pl/wilder-hdfsn01-textured-snow-effect-50ml-p-43216.html no i całkiem niedawno wyszło to: http://ak-interactive.com/v2/product/snow-sprinkles-100ml/ http://ak-interactive.com/v2/product/snow-microballoons-100ml/ http://ak-interactive.com/v2/product/terrains-snow-250ml/ Jestem ciekaw co AK zrobiło w tym temacie. Ogólnie temat śniegu do ogarnięcia jest trudny. Bo nie wystarczy nałożyć kilka białych ciapek. Trzeba poprzeglądać zdjęcia i przestudiować uprzednio zachowanie i działanie śniegu jako zjawiska. Wtedy z taką wiedza można podejmować próby odtworzenia. Akurat możemy doświadczyć to zjawisko za oknem, więc polecam obserwację i jak największa ilość robienia zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 27 Stycznia 2017 Share Napisano 27 Stycznia 2017 Podobne efekty można uzyskać stosując sodę oczyszczoną i nie żółknie. Przynajmniej ,którą ja stosuję dr.oetkera (w biedronkach). Dioramy po 2latach są białe i wyglądają tak samo bez żadnych zmian. viewtopic.php?f=81&t=49559&start=15 Konkursowa 2015 viewtopic.php?f=189&t=51966 Większe płaty śniegu mieszałem z wodą. W miejscach gdzie miał leżeć śnieg wlałem do butelki spray wodę i pstrykałem punktami albo na całą dioramę. Po tej czynności sypałem sodę. Przyczepność jest bardzo dobra. Chyba ,że paluchami ktoś by dotykał to palec może się odbić. Więc zabierając taką dioramę na konkursy to po zakończeniu turnieju nie wiadomo ile palców miałbym na dioramie. Zauważyłem ,że u ciebie po mixturze Tamiya widać kryształki przezroczyste. Taki efekt powstaje na śniegu gdy ten się topi na obrzeżach. A w nocy przy minusowej temperaturze zamarza. Można to uwidocznić tak samo na sodzie stosując wcześniej klej uniwersalny WOMAD. Po wyschnięciu wygląda jak lód. Lub inny klej o podobnym działaniu. Aczkolwiek na dioramach jeszcze nie miałem przyjemności tego stosować. Ale na pewno spróbuje przy kolejnej zimowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi