wosiek Napisano 9 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Drużyna wesołego transportera skompletowania. Do dorobienia została jeszcze skrzynka sznapsa, kilka dupereli i wracamy do malowania. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Stycznia 2017 Share Napisano 9 Stycznia 2017 Niezła ekipa się zebrała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Stycznia 2017 Share Napisano 9 Stycznia 2017 Jak dla mnie to niektórzy z nich sa nastukani... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Jeden to już nawet bardzo. Zrzut za burtę ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Ten wyskakujący to do biedronau po następną starogardzką leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pho Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Ten wyskakujący to do biedronau po następną starogardzką leci A mi się wydaje ze po inny rodzaj alkoholu np. izopropylowy co by oczyścić tą matryce aparatu bo aż wstyd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Ten wyskakujący to do biedronau po następną starogardzką leci A mi się wydaje ze po inny rodzaj alkoholu np. izopropylowy co by oczyścić tą matryce aparatu bo aż wstyd. Pomyślę o tym Co do reszty odpwiedzi na komentarze, zawsze wyznawałem teorię - jak się bawić to z fasonem Żal mi tylko kierowcy i przez moment nawet się zastanawiałem czy nie zrobić go z flaszeczką w ręce na wiwat. Ostatecznie z tego zrezygnowałem, bo na jego głowie jest mienie państwowe znacznej wartości. Małymi kroczkami do przodu Może być ? Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 13 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Brudzimy dalej Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 13 Stycznia 2017 Fajny ;) wygląda jak Dragon w 35 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 15 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Załoga i ładunek sd-ka w trakcie prac działo schnie po podkładzie i kalkach więc czas ma dalmierz. I tu należy się Wam małe wprowadzenie. Ponieważ sposób mojej prezentacji dalmierza (tranport gotowego do użycia urządzenia na przyczepce) odbiega nieco od prawdy historycznej (żadna przyczepa nie była w stanie transportować zamotowanego 4 m-go dalmierza w takiej formie) postanowiłem podzielić się wiedzą na ten temat. Do transportu podstawy była używana prezentowana przyczepka Sd.Ah.52 natomiast sam układ optyczny był transportowany na specjalnie do tego przystosowanych ciężarówkach między innymi Flakmesstruppkraftwagen I & II (Kfz.74). Więcej na ten temat na stronie: http://www.kfzderwehrmacht.de/Hauptseite_deutsch/Kraftfahrzeuge/Deutschland/Daimler-Benz_AG/Mercedes_Benz_LG_3000/Kfz_74_Fl_Messtr_Kw/kfz_74_fl_messtr_kw.html Oprócz w/w ciężarówek do transportu KdoGer 36 (dla dział 8,8 i 10,5 cm) lub KdoGer 40 (dla dział 8,8 - 12,8 cm), tudzież rezerwowego przyrządu centralnego KdoHiGer 35 (dla dział 8,8 cm) stosowano również transportery półgąsienicowe Sd.Kfz 7/6 i taki też postanowiłem wykonać. Wbrew pozorom nie jest to temat prosty o ile chce się zrobić wmiarę poprawny pojazd, ale zawsze można spróbować. Za materiał bazowy posłużą znalezione w internecie zdjęcia (kolejne będą prezentowane w miarę postępu prac) Pierwsze z nich przedstawia zdobyty przez wojska USA pojazd po wyładunku w Aberdeen (jest cała seria zdjęć z załadunku) I drugie na którym wyraźnie widać dwie skrzynie z układem optycznym. No to do dzieła. Zacząłem od przeróbki bocznych burt. Na zdjęciu z epoki widać, że wejścia są węższe i wyższe jak również dolna podstawa ma więcej blachy. No to ciach.. Prawie gotowy element Bierzemy się za podłogę. I tu z pomocą przychodzi fragment kolejnego zdjęcia na którym widać, że siedzenia są dzielone więc ... I na koniec stan na chwilę obecną. I tu mała uwaga. Niestety wyłącznie drogą dedukcji zrobiłem szyny transportowe do wciągania skrzyń. Istnienie takowych nasunęły mi dwa fakty; pierwszy to widoczne na drugim prezentowanym przeze mnie zdjęciu z epoki koła na dolnej skrzyni i wciągarka widoczna pomiędzy siedzeniami na zdjęciu trzecim (wygląd siedeń sobie odpuściłem). cdn. P.S. Oczywiście zapraszam do dyskusji. Może macie jakieś uwagi lub sugestie. Jestem otwarty na każdą propozycję Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Mozolnie, ale do przodu - Zaczynamy zamykanie tematu. Na pierwszy ogień KdoGer 40 Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Stycznia 2017 Share Napisano 19 Stycznia 2017 Super, każdy element będzie na osobnej podstawce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Super, każdy element będzie na osobnej podstawce? Taki miałem zamiar. Nawet flak miał być osobno, ale dostawiany do podstawki sd-ka, która nota bene jest prawie gotowa. Ostatecznie jednak zrezygnowałem z rozwodu i będzie ślub na wieki czego początki o widać poniżej. Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 21 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Dłubania ciąg dalszy. Wciągarka dorobiona, przedział dla załogi praktycznie skończony. Teraz na tapetę idą bagażniki. Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 22 Stycznia 2017 Fajne oglądam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 23 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Z kronikarskiego obowiązku mały update. Po wykonaniu jednego bagażnika (równe 50 elementów), chwilowy "pręcikowstręt" i brak materiału spowodowały przerwę w tym temacie. Jednak żeby nie marnować czasu zacżąłem dłubać skrzynie transportowe... ...i wstępnie preparować plandekę. Model będzie wyglądał pradopodobnie tak. Jako kopyto posłuży oryginalna plandeka Revella. Na zdjęciu poniżej widać, że spasowanie nie będzie takie proste. Żeby zrozumieć tą niedogodność poglądowe zdjęcie z epoki na którym widać poszerzenie przedziału transportowego (co też uczyniłem) wymuszone faktem przewozu dwóch żołnierzy na jednej kanapie (patrz dwa zaczepy na karabiny). P.S. Maska silnika i szyba założone na sucho więc nie patrzcie na szczeliny. Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 23 Stycznia 2017 Share Napisano 23 Stycznia 2017 Szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Stycznia 2017 Share Napisano 23 Stycznia 2017 As cierpliwość to dziergać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 23 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2017 Dzięki Panowie. Mam pytanie, do czego służyły te blaszane trójkąty na bagażnikach? Może ktoś wie, a pytam z czystej ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Widzę, że Wasza wiedza na temat blach na bagażniku jest taka jak moja czyli żadna więc zasieśmy temat i działamy dalej. Plandeka Pocieniona lewa strona Poszerzenie I plandeka po przeróbkach Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Stycznia 2017 Share Napisano 25 Stycznia 2017 Dobrze sobie poradziłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Stycznia 2017 Share Napisano 25 Stycznia 2017 Bardzo mi sie ten warsztat podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grymson Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 Elegancko Ci idzie. Kibicuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 Niby prosta przeróbka polegająca na poszerzeniu kabiny a okazuje się, że kroić trzeba wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi