Gość Atlis Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Za nim Hataka nie wypuści nową serię farb, lepiej trzymać się tego co jest u konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Ta, kupiłem kilka farbek od nich i tylko raz użyłem Red Primer Set....leżą,jakoś nie mogę się do nich przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 4 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2017 Atlis ta ostatnia fotka oddaje najbardziej realny kolor modelu Kombinuje z aparatem i poprawa jakości fotek Balans bieli mam 0,0: +0.3:+0,7:+1,0:+1,3:+1,7:+2,0 Gdy doświetlę światłem i ustawie +2 mam prześwietlone Przy innych parametrach ,tez kombinuje ,pilnuje ostrości -ale nieraz na powiększeniach wyskakuje "ziarno"stare określenie z fotografii analogowej Znasz się na fotografii ,wiec wiesz o co mi chodzi Za młodych lat bawiłem się fotografia :koreks -Wywoływaniem filmów kuwety a woda, utrwalaczem,wywoływaczem,zegar ,kolumna filtracyjna itp. i FRAJDA Dzisiejszej elektroniki nie K U M A M Tyle gadania ,gwoli usprawiedliwienia moich poczynań z fotkami Z farb korzystam w 80% z Gunze -tak mi polecono -złe słowo doradzono i naprawdę jestem z tego bardzo zadowolony Używam tez Humbroli, Vallejo, Model Mastera O Hataka czytałem,w moim sklepie wysyłkowym są ,ale się nie skusze Piotr_P milo Cie Usłyszeć,Jakos gdzieś się zawieruszyłeś .W pancerce nie mogę Cie znaleźć-Co To kleić się nie chce? Dziękuje ze nadzorujecie moje poczynania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Mam takiego mirage 2000 C od tamki (przepak italerii) to twoja ostatnia fotka to kolory identyczne jak pudełkowe tutaj np brazylijskie 2000 tez kolor bardzo podobny do twojego wiec nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 4 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2017 To nareszcie ktoś mnie pocieszył A już myślałem ,ze robię "SF" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 Jestem jestem ....w pancerce ostatnio mógł ci umknąć SD. Kfz.265 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2017 Nie podoba mi się to co do tej pory zrobiłem Walcze dalej.Poskrobałem oszczędzając kalki i zacznę od początku Teraz z innej beczki Chwalimy Gunze jako farby A macie jakiś pomysł na odkręcanie słoiczków gdy troszkę zaschnie ??? Próbowałem smarować gwint wazelina techniczna Nie pomaga Odciolem 2mm zakrętki Uszczelniający dekielek w środku troszkę lepiej uszczelnia Macie jakieś inne sposoby?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Po pierwsze nie zostawiać farby na zaschnięcie. Ja w słoiczkach MM zawsze przed zakręceniem ręcznikiem papierowym usuwam całą farbę, dziei czemu odszedł mi problem o którym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Kombinerki albo gumowe/lateksowe/winylowe rękawiczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 jureczek - słoik do góry nogami i zakroplić MLT, zostawić jakiś czas. No i oczywiście: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Na tych ostatnich zdjęciach masz dobry balans bieli i widać, że kolory w całkiem trafione Co do farb, to utrzymywać czystość gwintów, nie lać farby prosto ze słoiczka świniąc gwint tylko np wykałaczką, pipetami. Jak mocno zaschnie to gumowe rękawiczki i żadna zakrętka jeszcze mi się nie oparła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2017 Ale odzew Ciesze się ze zaglądacie Gwint wycieram .podejrzewam ,ze mieszając -wstrząsam słoikiem,a po odkręceniu jest sporo farby na gwincie Atlis jestem starym sknera ,nie wydam 9,5 euro na instrumencik tamki do odkręcania Wybieram opcje Solo Nie wlewam farby prosto ze słoiczka Moje oszczędne aero (maluje male modele 1:72) nawet nieraz nie używam zbiorniczka,zakraplam pędzelkiem do pojemniczka w którym sporządzam mieszankę do malowania Dziękuje bardzo za porady Po szpachlowałem Mirage Zdjęć nie mogę wstawić ,bo coś wolno chodzi mi Photobuket Mozę później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Szmatka bawełniana, a jak nie da rady to pomóc sobie dodatkowo żabką do rur i nie ma bata żeby nie puściło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 a wstawić do ciepłej wody ktoś próbował słyszałem ze pomaga ?? otwieracz za 9.5 euro ?? a nie wystarczy ten : http://www.mojehobby.pl/products/Paints-Opener-for-Mr.Hobby.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Szmatka to nie jest ważna, ważne jest to żeby szklany słoiczek nie obracał się w dłoni, dlatego albo rękawiczka gumowa, albo taka gumowa oprawka jak pokazał Atlis. Generalnie coś gumowego wystarcza żeby przytrzymać i odkręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Szmatka jest ważna, bo nakrętka też się po dłoni ślizga i jest to dość bolesne. Szmatka wzmacnia dodatkowo chwyt. Nigdy słoika nie otwieraliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Nie ślizga się jeśli słoiczek jest trzymany czymś gumowym. Sprawdzałem w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2017 Nie zdarzyło mi się obym sobie nie poradził z otwarciem słoiczka Szmatka mini rolhak hydrauliczny i ząbka i nie ma problemu Jestem nad wyraz spokojny facet Ale wkurza mnie troszkę ,jak sie robota trochę pituli a na dodatek jeszcze trzeba walczyć z słoiczkiem Model Masters tez ma słoiczki -zakrętka metalowa - nie ma takiego problemu Troszkę poprawiłem mojego Mirage .Prysnę nowa farbe ,ale ładniej położona .Waleze Cos musiałem popsuć w moim Potobuket Pomija mi zdjęcia i bardzo,bardzo długo szuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merlin_PL Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Masakryczne zmasakrowany model.czy naprawdę tak ciężko jest się nie spieszyć. Czy naprawdę jak malowanie nie wychodzi i zalane są farbą detale jest sens pisać że jest dobrze i kłaść kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Trza się przysiąść na fajniejsze farby i problem z otwieraniem słoiczków znika. :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Szmatka to nie jest ważna, ważne jest to żeby szklany słoiczek nie obracał się w dłoni, dlatego albo rękawiczka gumowa, albo taka gumowa oprawka jak pokazał Atlis.Generalnie coś gumowego wystarcza żeby przytrzymać i odkręcić. a wstawić do ciepłej wody ktoś próbował słyszałem ze pomaga ?? otwieracz za 9.5 euro ?? a nie wystarczy ten :http://www.mojehobby.pl/products/Paints-Opener-for-Mr.Hobby.html Szmatka bawełniana, a jak nie da rady to pomóc sobie dodatkowo żabką do rur i nie ma bata żeby nie puściło ...a jednak istnieje jakaś przewaga Humbrola nad Gunze (sorki nie mogłem się powstrzymać ) jureczku, regularnie śledzę twoje warsztaty, masz tempo/rezerwy czasowe godne pozazdroszczenia, ale obecny stan Miraża trochę zatrważa, trzymam kciuki żeby się udała operacja poprawkowa. pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2017 Wuwumaser to nie pospiech ,to brak umiejętności,jednak ćwiczę uparcie jak widzisz wychodzi to z rożnym skutkiem Czas dziś się kończy .Wracają wnuki, wiec już nie 12 godzin dziennie a,góra może 2-3 jak będę miał sile Dzieki za trzymanie kciuków Postaram się nie zawieść Czekam na dysze ,jeszcze nie dotarła Photobuket nadal cierpi wyczytałem ze podpadł hakera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Nie baw się w półśrodki,tylko zmyj wszystko w cholerę i rób od nowa. Będziesz pamiętał gdzie popełniłeś błędy i nie powtórzysz ich. Masz jeszcze jakieś ciekawe zestawowe malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2017 Mozę tak by było najlepiej Dotarła dysza ,a ponieważ bardzo lubię bawić się w malowanie to zabawa będzie przednia Bardzo odpowiada mi ta technika marmurkowa z rozjaśnianiem bazowej farby Pracy dużo ,ale efekt zarąbisty Nareszcie moje modeliki zaczynają nabierać wyglądu Nie są jeszcze super, ale tez nie są już takie " płaskie " Po prawic estetykę klejenia i będziecie mi zazdrościć ha ha Nie jestem zarozumiały ,ale pomarzyć dobra rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merlin_PL Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Nie chcę Ci psuć nastroju, ale malowanie też wcale nie wygląda dobrze. Jak masz dobrą zabawę to ok,ale mam wrażenie, że ten marmurek ci się podoba, bo nie wymaga precyzyjnego operowania aerografem. Poza tym kładziesz grube warstwy i za moment zalejesz wszystkie detale. Zacznij podpatrywać tych, którzy potrafią dobrze sklejać i malować, a nie podpatrujesz kolegę myszoskoczka, który robi takie same błędy jak ty,a jak jakiś dobry modelarz ci cosxradzi to co i rusz piszesz,że się poprawisz a niestetyi jest to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi