GILBERT Napisano 5 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2017 ok rozumiem,dzięki za wypowiedź., wiem nad czym będę musiał bardziej popracować, być może porwałem się z motyka na słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 Pracuj nad starannością i estetyką wykonania, malowaniem. Większość detali, które sam wykonujesz, kompletnie nie trzyma skali. Roślinność także daleka od tego co widzimy w naturze. Wrzucanie na dioramę wszystkiego co wpadnie Ci w rękę, z nadzieją że będzie "jakoś tam imitować" ten czy inny element, to też nie najlepszy pomysł. Ale entuzjazmu rzeczywiście nie można Ci odmówić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 A jak już będziesz miał opanowany warsztat do perfekcji, a także wyrobione wyczucie smaku i odpowiednią wrażliwość to możesz brać się za tematy typu Wołynia. Bo to co teraz pokazałeś nie budzi absolutnie żadnych uczuć poza jednym: żenady. Pokazywanie śmierci na dioramie wymaga czegoś więcej niż tylko dużej ilości krwi i odciętych żyletką kończyn figurek. Udało Ci się zrobić parodię horroru klasy C, co samo w sobie jest dużym wyczynem, ale chyba nie o to chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 Ja bym tak nie przesadzał z krytyką. A porównanie z najlepszymi nie jest najlepszym sposobem na komentarz czyjejś pracy. Modelarstwo to pasja i sposób na wyrażenie siebie, jeśli ktoś chce to robić przez dioramy nawet nie doskonałe to jego sprawa. Najważniejsze w twoich dioramach jest postęp i to ogromny. A po drugie pomysł na coś ciekawego i chęć powiedzenia czegoś innym. Szczerze powiedziawszy wcale nie porywają mnie dioramy które są perfekcyjnie wykonane technicznie ale są o niczym. Sporo rzeczy jest do poprawy to oczywiste. Ja ze swej strony zwrócił bym ci uwagę na podstawkę i jej wykończenie to bardzo proste a poprawia odbiór. Po drugie mniej znaczy więcej, czasem lepiej pokazać mniej ale bardziej to dopracować, zostawić coś w domyśle, na zasadzie symbolu. Monumentalizm zamień na perfekcjonizm. Obejrzyj zagraniczne dioramy na pinterescie albo czymś innym. Ale najważniejsze rób to co sprawia ci przyjemność i tego się trzymaj niezależnie od opinii innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 Ja bym tak nie przesadzał z krytyką. A porównanie z najlepszymi nie jest najlepszym sposobem na komentarz czyjejś pracy. Nie no najlepiej wzorować się na przeciętniakach i/lub budować swoje ego oglądając coś gorszego. W każdej dziedzinie rozwijasz się tylko wzorując się na najlepszych! Szczerze powiedziawszy wcale nie porywają mnie dioramy które są perfekcyjnie wykonane technicznie ale są o niczym. Bo perfekcyjna diorama to opowiedziana perfekcyjnie historia z perfekcyjnym technicznie wykonaniem poszczególnych elementów. Pokaż mi dioramę Korowiowa, która jest niczym. Zresztą co to za określenie... Obejrzyj zagraniczne dioramy na pinterescie albo czymś innym. A co to? Polskich nie ma? Zaraz durne narodowe kompleksiki wychodzą? Od razu wyjaśniam, że nie chcę mieć nic wspólnego z obecnie kultywowaną "dumą prafdzifego poliaka" Ale najważniejsze rób to co sprawia ci przyjemność i tego się trzymaj niezależnie od opinii innych. Typowy tekst z zachodnich forów, na których zgodnie z tzw. poprawnością polityczną krytykowanie nawet ewidentnego bubla jest piętnowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Podziwiam wkład twojej pracy i gotowość do podejmowania wyzwań. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 cooper69 - Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, tym razem ze zrozumieniem. Potem komentuj.--- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Tutaj przynajmniej jest coś innego ( oczywiście jest wiele rzeczy technicznych do poprawienia), a nie ( nawet perfekcyjnie wykonany) czołg, dookoła kilku żołnierzy, drzewo, polna droga I TYLE. Jeszcze czasami budynek, zza niego lub w środku żołnierze i jadący czołg. Zero inwencji twórczej jedynie powielanie prac rzekomych ,,miszczów" od perfekcjonizmu ( nie mówię tu o wcześniej wspomnianych forumowiczach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GILBERT Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2017 Dzięki Panowie za krytykę, oraz za szczyptę uznania. Moje doświadczenie to lekko ponad 3 lata, więc nie wiele. Cały czas próbuję różnych technik malowania, lub tworzenia przedmiotów na dioramę, staram się wykorzystywać rzeczy, które są już bez wartości. Próbuję nadać im swoją wartość, i tak zostawiam uważając, że jest dobrze i już niczego nie poprawiam (mój błąd). Nie które dioramy są na zasadzie , mam takie figurki to "coś" do nich zrobię, jakąś scenerie, nie patrząc na aspekt historyczny. Tworząc dioramę czasami się zapędzam i sobie wymyślam, ".....coś muszę tu jeszcze dorobić, jakieś przedmioty itd...." , zostało trochę miejsca na dioramie to coś zbuduję i dokleję. Część z tych dioram była robiona na prezent. Dla osoby obdarowywanej nie miało większego znaczenia czy figurki są dobrze wymalowane, czy wszystko pasuje tak jak powinno, czy ma jakiś sens. Na tamten czas kiedy wykonywałem te dioramy, mój poziom pozwolił mi to stworzyć jak najlepiej tylko umiałem. Rację macie w tym, że co za dużo to nie zdrowo, i właśnie mam z tym problem. Moja żona, zawsze jak ją proszę o ocenę dioramy, mów,i że jest czegoś za dużo lub nie do końca pasuje. Modelarstwo jest dla mnie lepszą formą spędzania czasu, lubię to robić, nie wszystko od razu wychodzi idealnie, więc mam jeszcze wiele do odkrycia, wiele doświadczenia które nie zostało odkryte i które na mnie czeka, żeby je wykorzystać. Całość mojej pracy się nie podoba, trudno jakoś to przetrawię, nadal będę robił to co lubię. Dzięki Waszej krytyce, wiem co mam do poprawy, muszę się skupić na mniejszej ilości detali wyrażonej przedmiotach na dioramie. Skupić się na lepszej waloryzacji, malowaniu, zgodności realizmu z tym co wykonuję. Będzie dobrze ........ Działam dalej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 11 Stycznia 2017 Share Napisano 11 Stycznia 2017 Witaj Całość mojej pracy się nie podoba, trudno jakoś to przetrawię, nadal będę robił to co lubię. Brawo! I tego się trzymaj... Nieprawda, że całość się nie podoba. Rób swoje, niech Ci to daje frajdę, bo to jest najważniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 Z tym "Wołyniem" to pojechałeś... Sam nie wiem, co napisać. Rozjazd tematów, ale warsztat, np. wykonanie i malowanie elementów imitujących stare drewno momentami niezły. Tylko co myśleć o winiecie, na której jest studnia i jakiś zardzewiały fragment rury? A na tym zajebiście odtworzony stary spróchniały konar? Masz radochę z takich dioram i to chyba najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GILBERT Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2017 te studnie robiłem na sprzedaż. Bo to było tak .... chciałem zrobić coś prostego., miałem zużyte butelki po liquidach , po ciastkach- arkusz coś jak balsa. postanowiłem zrobić studnie,no ale sama studnia to lyso zrobiłem drzewo no i takie dodatki jak konar czy rura. Taką miałem wene ... Tak czasem mam, że sobie wymyślam , dzięki temu próbuje różnych nowych rzeczy i sobie ćwiczę warsztat. Wiadomo nie wszystko wygląda cacy , ale następnym razem będzie lepiej. Zawsze można wywnioskować jakieś błędy by ich później nie popełniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi