Stojkovic Napisano 9 Marca 2017 Share Napisano 9 Marca 2017 Dlatego nie należy wkładać gęsi osobno jedna po drugiej, tylko na raz. Chodzi o reakcję chemiczną. Wyzwoliłeś ją pierwszą taśmą i po 2-3 minutach już nie było takiego nasycenia jak trzeba. Mimo to gęsi wyglądają ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogalos Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 To jest właśnie to...niby w teorii człowiek wszystko wie co i jak zrobić, a potem i tak wyjdzie gdzieś brak doświadczenia - na przyszłość będę pamiętać. Postaram się podziałać jeszcze potem pigmentami żeby trochę przykurzyć gąski, i zmniejszyć kontrast pomiędzy jedną a drugą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogalos Napisano 14 Marca 2017 Autor Share Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) Update W wielkich bólach (walka z odkurzem!!!) powstał kamuflaż Na zdjęciach model bez osłon bocznych, z nałożonym lakierem błyszczącym, gotowy na kalki i wash. Teraz pytanie za sto punktów, czy nakładać wash na zimmerit? Jeśli tak, to czy wystarczy jeden odcień, czy lepiej rożne odcienie na rożny kolor kamuflażu? Jeszcze nie zdecydowałem, ale raczej skłaniam się ku oznaczeniom s.Pz.Abt. 503, Francja 1944 r. Edytowane 26 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 Moim zdaniem kamo wyszło ładnie. Ten odkurz pewno zniknie po dalszych pracach. Osobiście odradzałbym dawanie wash na zimmerit. Moim zdaniem źle to potem wygląda. W sumie teraz jak na to popatrzysz to już masz cień na zimmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogalos Napisano 14 Marca 2017 Autor Share Napisano 14 Marca 2017 Hej, odkurzu udało mi się uniknąć, ale kosztowało to sporo czasu i nerwów - malowałem prawie samym rozcieńczalnikiem z małym dodatkiem farby, i to wieloooma warstwami. Inaczej zawsze pojawiały się małe kropeczki farby po bokach linii, z wyjątkiem jasnozielonej farby - może to kwestia zastosowania innego pigmentu? Biję się z myślami co do tego washa, bo z jednej strony teraz po filtrach model nie wygląda źle, ale może trochę więcej kontrastu nie zaszkodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 Trochę nieprecyzyjnie to może wyraziłem. Wash jak najbardziej, ale omijaj sam Zimmerit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 Z washowaniem zimmu uważaj, ostatnio dałem delikatną płukankę na swojej bergepanther i na ostatniej prostej jak psiknąłem matem to nie wiedzieć czemu wyciągnęło całego washa, że aż po oczach bije, jakbym go zalewał, także działaj delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogalos Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 Powolutku do przodu - washe, faby olejne i obicia zaliczone, teraz czas na poprawienie błota, pigmenty i pozostałe ślady eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogalos Napisano 20 Lutego 2018 Autor Share Napisano 20 Lutego 2018 Walczę z montażem lin holowniczych, okazało się że zestawowe fototrawione uchwyty Dragona na tył bocznego pancerza są za małe żeby "zamknąć" linę, bedę musiał użyć tych z zestawu Eduarda - powinny pasować. Przy okazji mam pytanie, czy ktoś wie w jakim sklepie w Polsce można dostać kalkomanie na gaśnice do niemieckich czołgów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Tak trochę zaczepnie zapytam jaki jest sens/zamiar/zamysł obijania każdej krawędzi w modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogalos Napisano 21 Lutego 2018 Autor Share Napisano 21 Lutego 2018 Po prostu lubię porzadnie styrane modele Aczkolwiek w międzyczasie była lekka korekta obić, bo faktycznie trochę za dużo tego było. Pigmenty jeszcze potem stłumią dodatkowo ten efekt. Ponawiam pytanie o kalkomanie na gaśnice do niemieckich czołgów. Udalo mi się znaleźć tylko na e-bayu firmy Peddinghaus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 21 Lutego 2018 Share Napisano 21 Lutego 2018 Obicia stanowczo przesadzone no chyba że załoga pojazdu specjalnie używała młotków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Lutego 2018 Share Napisano 21 Lutego 2018 A nie słyszałeś o stadach wściekłych, latających młotków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 21 Lutego 2018 Share Napisano 21 Lutego 2018 A nie słyszałeś o stadach wściekłych, latających młotków? O właśnie, to mi na początku przyszło na myśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 28 Lutego 2018 Share Napisano 28 Lutego 2018 "Zmłotkowany" za bardzo ! Nawet w miejscach gdzie raczej nie miał co go tak poobijać. Obicie tak solidne błotnika wiąże się z jego zagięciem (cienka blacha). Jeszcze dziwne są te zacieki na wieży - równolegle do czołgu , idealne. Tak jakby stał na pomniku , wypoziomowany ! Zacieki w różnych kierunkach, czołg jeździ, zmienia położenie, stoi nachylony itp. Podobnie z zaciekami prostopadłymi na błotnikach? Poza tym fajne kolorki ma i ogólnie OK ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogalos Napisano 1 Marca 2018 Autor Share Napisano 1 Marca 2018 Hej, melduję że atak latających młotków został odparty Usunąłem ok. 60-70 % obić które wcześniej z takim mozołem robiłem. Zostały głównie w okolicach włazów, wieżyczki dowódcy itp. Co prawda lubię modele z wyraźnymi śladami ekspolatacji, ale tym razem trochę mnie poniosło; najzabawniejsze jest to że teoretycznie wiedziałem że trzeba uważać żeby nie przesadzić z danym efektem :-) Malnę może jeszcze parę mniej symetrycznych zacieków, i chciałbym zrobić trochę delikatnych obdrapań na zimmericie szarą farbką. Oby tylko nie przesadzić tym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 1 Marca 2018 Share Napisano 1 Marca 2018 Pokaż fotki jak teraz wyglądają te obicia, bo naprawdę za dużo ich było na zdjęciach powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 Fajnie wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 Czy washa robiłeś swojego, czy użyłeś gotowego produktu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogalos Napisano 2 Marca 2018 Autor Share Napisano 2 Marca 2018 Jako washa najpierw użyłem produktu od AK (nr 300), potem miejscami wzmocniony został farbami olejnymi. W weekend postaram się wrzucić nowe fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hico Napisano 31 Marca 2018 Share Napisano 31 Marca 2018 Oby się udało wrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogalos Napisano 17 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Tak to wygląda obecnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 17 Kwietnia 2018 Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Na krawędziach wieży jest jeszcze za dużo obić. Zacieków na bocznych fartuchach także, spróbuj je jakoś stonować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogalos Napisano 8 Lutego 2019 Autor Share Napisano 8 Lutego 2019 Dobry wieczór, jako że niespecjalnie znam się na mundurach, mam pytanie do fachowców. Czy poniższy pancerniak od Alpine Miniatures, podpisany SS Panzer Commander, pasuje do mojego Tygrysa, który z tego co pamiętam jest w malowaniu Wermachtu? Ew. da się go przerobić niewielkim nakładem sił na Wermacht? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Lutego 2019 Share Napisano 9 Lutego 2019 Pry figurce nie podpowiem, ale tygrys wychodzi zacny prócz obić i paru innych miejsc: - nie usunąłeś nadmiaru washa na klocku drewnianym do podnośnika z tyłu pojazdu - zacieki za mocne - zróżnicuj kolor trzonków narzędzi - jeden odcień to za mało Reszta mnie się podoba, dobra robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi