Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Te zdjęcia znasz ?

Zrobione w 1946 roku.

BjmnS4x.jpg

Lmr77qo.jpg

48GiKXo.jpg

LyapcIZ.jpg

BjKM21a.jpg

Pokazują dużo szczegółów...

Swoją drogą - niezły temat na dioramkę

Z tego co widzę na ostatniej fotce to on ma dodatkową antenę zamontowaną na kadłubie po stronie km.

Tak. To wóz Dowódcy Pułku - a więc ma dwie radiostacje.

• Odpowiedzi 230
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dziękuję BARDZO.

Hak taki jak na zdjęciach mam z tego co pamiętam Firefly Ic Hybrid Asuki. Podpórkę lufy chyba też.

Widzę też, że będzie trzeba zainwestować w gąski. Z tego co widzę to T54E1.

Na szczęście widzę, że z bambetli to tylko ta plandeka na płycie silnikowej i skrzynka na lewej burcie.

Jakieś jeszcze nietypowe wyposażenie ma, którego nie zauważyłem?

Napisano

Oglądam to wszystko... Kosmos jakiś...

Szacun dla wszystkich, naprawdę. Z perspektywy takiego zwykłego sklejacza robi to ogromne wrażenie. Jak w tym siedzicie głębiej, to tego nie widzicie, ale taki mega profesjonalizm. Naprawdę fajnie coś takiego czytać i się czegoś nauczyć. Zaraz wyjmę swojego shermana (czekającego na zmycie i powtórne malowanie) i będę oglądać

Napisano
RB ma w końcu lufę do tego modelu przeznaczoną? Moja RB 75mm do M4A1 jest zbyt wąska w stosunku do jarzma i nie wiem co z tym zrobić. Może lepiej poszukać innej firmy jeśli jeszcze tej nie zakupiłeś.

Mam kupioną RB 35B03. Nie przymierzałem. Dam znać.

Szacun dla wszystkich, naprawdę. Z perspektywy takiego zwykłego sklejacza robi to ogromne wrażenie. Jak w tym siedzicie głębiej, to tego nie widzicie, ale taki mega profesjonalizm. Naprawdę fajnie coś takiego czytać i się czegoś nauczyć. Zaraz wyjmę swojego shermana (czekającego na zmycie i powtórne malowanie) i będę oglądać

Marcinie.

Bez pitu, pitu.

To nie jest trudne jak bardziej doświadczeni pomogą.

Co do malowania to mam zamiar się uczyć od najlepszych i zrobić ile się da żeby mój model (w końcu) dobrze wyglądał.

Napisano

...

Bez przesady...

Problemy z rzetelnym, opartym na zdjęciach zrobieniem konkretnego pojazdu są chyba przy każdym modelu.

Z shermanem tak jak z T-34 - ogrom wyprodukowanych pojazdów, przez kilka fabryk wprowadzających swoje rozwiązania, w kilku wersjach (uzbrojenie, silnik etc.) - praktycznie nie ma takich samych egz.

Z polskimi shermanami jest jeszcze ten kłopot, że po ustaleniu wersji produkcyjnej z amerykańskiej fabryki, trzeba przerobić na brytyjczyka, a potem jeszcze na pojazd z konkretnej jednostki...

... Zaraz wyjmę swojego shermana (czekającego na zmycie i powtórne malowanie) i będę oglądać

czekamy

...

Lubię ryranie...

Jak chcesz zaoszczędzić trochę pln - to spróbuj przerobić przekładnie na "ostronosą" z użyciem jakieś z odzysku, po prostu naklej i zaszpachluj. Jakby co - mam jakieś dragonowe...

Napisano

Jak chcesz zaoszczędzić trochę pln - to spróbuj przerobić przekładnie na "ostronosą" z użyciem jakieś z odzysku, po prostu naklej i zaszpachluj. Jakby co - mam jakieś dragonowe...

Mam już właśnie ostronosą z Dragona

Dzięki

Napisano

Marcinie.

Bez pitu, pitu.

To nie jest trudne jak bardziej doświadczeni pomogą.

Co do malowania to mam zamiar się uczyć od najlepszych i zrobić ile się da żeby mój model (w końcu) dobrze wyglądał.

...

Bez przesady...

Problemy z rzetelnym, opartym na zdjęciach zrobieniem konkretnego pojazdu są chyba przy każdym modelu.

To ja może doprecyzuję. Pewnie, że jakość efektu końcowego jest głównie wynikiem nakładu pracy poświęconej na praktykę i ćwiczenie. Jestem tego w pełni świadom. Podobnie jak faktu, że człowiek nie rodzi się ze skillem do składania modeli. Tym bardziej jestem pod wrażeniem jakości prac, które na tym forum (nie tylko w pancerce) oglądam. Czy też bym tam potrafił? Nie wiem. Zakładam, że pewnie tak. Mój problem wynika głównie z posiadania równie dla mnie interesujących, a także zajmujących czasowo hobby: planszówek i czytelnictwa. Zazwyczaj funkcjonują w równowadze, ale co jakiś czas któreś dominuje. Najbardziej stratne jest sklejactwo, bo projekty w nim są najdłuższe i żeby były domykane, z części jakości trzeba rezygnować. Kiedy oglądam więc tutaj perfekcjonistyczne podejście do tematu, sprawia mi to ogromną radość i czerpię z tego przyjemność, podobnie jak z obcowania z wysokiej klasy designem, architekturą czy elegancko zaprojektowaną grą planszową.

I przepraszam za off-topa, ale chciałem się wytłumaczyć.

... Zaraz wyjmę swojego shermana (czekającego na zmycie i powtórne malowanie) i będę oglądać

czekamy

Na transmisję live z oglądania i stwierdzania która to wersja? Dam znać!

Ale mini-warsztat malarski "pomaluj shermana" i "pomaluj elefanta" chyba machnę przed końcem obecnego KT, bo muszę poćwiczyć nowe specyfiki, które zakupiłem.

Napisano

Tak jak w linku będą Bronco.

W Firefly już raz składałem je w wersji T48. Oprócz tego, że mają niskie kostki/szewrony jakby były mocno zużyte to dla mnie bardzo ok.

Napisano
Planuję zakupy w Luckymodel - mają tam zniżkę15 % powyżej 120 $ (do 16.03)

Jakbyś chciał możesz się dołączyć z zakupem...

Dzięki.

Nie wiem czy warto - z Exito wyjdą z przesyłką 60 zł bez czekania.

Jeszcze pewnie i tak lufę Abera zamówię bo ta RB rzeczywiście jakaś dziwna...

Napisano

Lufy to trzeba sprawdzić bo w 72 RB, Aber i Armoscalle w większości w tym samym miejscu toczone pozdrawiam OLO

Napisano

Coś tam zacząłem i skleiłem kadłub.

Teraz trzeba założyć tzw "ostronosą" transmisję (do modelu Eduarda trzeba zakupić żywicę PanzerArt RE35-099 lub jak w moim przypadku zaadaptować z Dragona)

No i przede wszystkim dodać opancerzenie do kadłuba.

33222318952_49baa1ac92_c.jpg

33222319372_a36d795f10_c.jpg

Napisano
Możesz na jednym zdjęciu ująć obie transmisje, aby taki noob jak ja zobaczył różnicę ?.

Komuś może też się przyda .

Wszystkie typy osłon dyferencjału/transmisji można w oryginale obejrzeć tutaj

Napisano

Za niską cenę modelu Shermana najlepszego producenta (Asuka) dziękuję firmie Eduard - kilkadziesiąt zł różnicy. Ale za ich blaszkę też "dziękuję" (już nie pierwszy raz). Zobaczcie na zdjęciu: wycięte luzem to zapinki filtrów powietrza które powinny mieć na końcu śruby motylkowe. Dla porównania oryginalna blaszka Asuka (Tasca) z prawidłowym wzorem. Czechom oczywiście się nie chciało takimi "pierdołami" zajmować... Za to dali większą blaszkę - już się boję co będzie dalej. Instrukcja montażu też w porównaniu do oryginału ujowa - a mieli się na czym wzorować.

33013411700_e01725c479_c.jpg

Napisano
...Zobaczcie na zdjęciu: wycięte luzem to zapinki filtrów powietrza które powinny mieć na końcu śruby motylkowe. Dla porównania oryginalna blaszka Asuka (Tasca) z prawidłowym wzorem. Czechom oczywiście się nie chciało takimi "pierdołami" zajmować...

Dokup łby śrub

Napisano

Walić Edwarda.

Już przypięte porządne z motylkami - ze zdjęcia.

PS.

Z Asukowymi Shermanami jest ja z Tygrysami Dragona - sporo części zostaje

Napisano

Niestety Martinello w zestawie nie ma deflektora spalin, który jak widzę jest w Tobruku.

Będzie trzeba poszukać w pozostałych modelach Asuka/Tasca (Mam Firefly Vc, pozostałości po hybrid Ic, Mk. III Mid i Mk. V) albo dorobić (tylko jakieś plany trza dorwać).

W Ic Hybrid był w zestawie deflektor - to taki sam?