marcinpiot Napisano 20 Marca 2017 Autor Share Napisano 20 Marca 2017 No dobra. Zakończyłem dzisiaj fazę przywracania Słonia do stanu nadającego się do malowania. To co miało trwać 2 godziny, trwało tydzień. Wynik nie jest może idealny, ale uważam że jest znacznie lepiej niż było: poszpachlowane różne dziwne otwory oraz dołożone trochę blaszek (grzebiąc w pudle z pozostałościami w poszukiwaniu podnośnika - odkryłem zestawowy arkusik blaszek). Nie udał mi się ułożyć ich wszystkich, ale kilka trafiło na model, co bardzo mnie cieszy. Kiedy zastanawiałem się nad jakością, doszedłem do wniosku że przyczyną tego, że teraz wyszło mi lepiej było korzystanie od początku z lupy nagłownej - ilość babołów, które się przez nią dostrzega jest wielka i teraz bez lupy właściwie nie siadam. Elefant wygląda jak wyżej i jutro planuję wystartować z malowaniem. Zastanawiam się, czy jechać Tamiyą na czuja (jak w przypadku JT), czy skorzystać z kupionego jakiś czas temu zestawu do modulacji dunkelgelb (opcja druga). Niby mam, ale jakoś tak się przywiązałem do Tamiyi, że mam obawy, że tym zestawem nie dam rady i ze będzie syf. Korzystaliście z tego wynalazku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Marca 2017 Share Napisano 21 Marca 2017 Malowałem nim już z 5 modeli. Świetny zestaw o ile trafisz na dobrą partię. Ja go bardzo sobie cenię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 21 Marca 2017 Autor Share Napisano 21 Marca 2017 Malowałem nim już z 5 modeli. Świetny zestaw o ile trafisz na dobrą partię. Ja go bardzo sobie cenię. Rozcieńczać go, czy bezpośrednio z pojemnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Marca 2017 Share Napisano 21 Marca 2017 Gdy miałem pełen zestaw malowałem prosto z butli, ale polecam zawsze lekko rozcieńczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 21 Marca 2017 Autor Share Napisano 21 Marca 2017 Dokończyłem podkładowanie kół oraz zrobiłem preshade pod kolejne warstwy. Nie ma tego dużo, ale jakoś tak wolę wstrzemięźliwie. Powinno się coś pojawić jeszcze w dolnych partiach płaszczyzn bocznych kazamaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Zaponiałeś dac ciemny na kratki wlotowe powietrza na głównej górnej płycie nadsilnikowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 22 Marca 2017 Autor Share Napisano 22 Marca 2017 Zaponiałeś dac ciemny na kratki wlotowe powietrza na głównej górnej płycie nadsilnikowej. Noooo... w sumie w tym minimalizmie zapomniałem... LOL Zamalowalem cały deflektor, ale kratek nad silnikiem już nie Dzięki, poprawię dzisiaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 22 Marca 2017 Autor Share Napisano 22 Marca 2017 Nie wytrzymałem i podmalowalem boki jeszcze: Po pierwszej warstwie koloru wyglada to tak: I z lufą oraz farbą: Co sądzicie? Nada się to do czegoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Na fotach dość ciemny wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 22 Marca 2017 Autor Share Napisano 22 Marca 2017 Na fotach dość ciemny wygląda. Bo jest ciemny. Na to maja iść 4 kolory rozjaśnień. Ja się obawiałem, ze raczej za jasny jest. To obrazek 2 z tego zestawu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Nie wiem, nie znam się, ale wypowiem się . Fotka z instrukcji malowania nie podoba mnie się wizualnie - jakoś sztucznie ta modulacja wygląda . Natomiast Twoje malowanie ciężko mi ocenić, bo zdjęcia są wg mnie słabo doświetlone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 23 Marca 2017 Autor Share Napisano 23 Marca 2017 No ciemny jest ta druga warstwa. Troche foto dołożyło, ale tylko trochę. Po rozjaśnieniach wszystkich jestem w takim miejscu: Widzę niedoskonałości i nierówności w przejściach, ale zastanawiam się, czy wzory kamo tego nie zniwelują - oko się na nich zgubi (?)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Może to kwestia fotek ale wydaje mi się że na modelu widać paprochy, zwłaszcza na ostatnim zdjęciu na boku w miejscu gdzie nie ma zimmeritu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 23 Marca 2017 Autor Share Napisano 23 Marca 2017 Może to kwestia fotek ale wydaje mi się że na modelu widać paprochy, zwłaszcza na ostatnim zdjęciu na boku w miejscu gdzie nie ma zimmeritu. Niestety, to nie foto. Ten najjaśniejszy odcień jakoś dziwnie mi się zachowywał przy kładzeniu. Wieczorem spróbuję to czymś delikatnym przetrzeć/przepolerować, bo to jest farba w czystej postaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Może to kwestia źle rozcieńczonej farby i aero ją pluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 To teraz przyłóż model to tego foto z modulacją i zobaczy czy uzyskałeś te same odcienie i jasność. Bo wg mnie to model dużo ciemniejszy i bardziej piaskowy niż instrukcja pokazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 23 Marca 2017 Autor Share Napisano 23 Marca 2017 To teraz przyłóż model to tego foto z modulacją i zobaczy czy uzyskałeś te same odcienie i jasność. Bo wg mnie to model dużo ciemniejszy i bardziej piaskowy niż instrukcja pokazuje. No właśnie... czyli on powinien być taki zielonkawy jak pokazane na instrukcji? Byłem przekonany, ze to taka licentia poetica i tak wyszło drukarzom. Malując traktowałem bardziej jaki wytyczne dla stopnia kontrastu. I teraz nie mam pomysłu jak to dalej ograć - bo nie wiem, w którym miejscu robię źle. Mówiąc szczerze, na chwilę obecną to co mi wyszło, kolorystycznie odpowiadało mi dużo bardziej niż mój poprzedni JT. Ale jeśli mówicie, ze to nie ten kolor, to trzeba coś z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 26 Marca 2017 Autor Share Napisano 26 Marca 2017 Zdjąłem to co miałem po raz kolejny, bo im bardziej patrzyłem, tym bardziej mniej podobał mi się kolor, który miałem. Niestety farby AK zmywają się tak jak LifeColory, czyli jako elastyczna błonka. Masakra (zmywanie Tamiyi to przy tym bajka jest). No nic. Poniżej stan po trzech kolorach: minimalnie nałożonym dunkelgelb dark base (bardziej jaki złamanie szarości podkładu i preshadingu), bazie w postaci dunkelgelb base i rozjaśnieniu (light base). Chwilowo nie kładłem dwóch ostatnich (highlight i shine). Nie jest to za ciemne? Boje się rozjaśniać, bo te następne dwa są już wyraźnie jaśniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Poniżej efekt moich ostatnich zmagań z aero z uszkodzoną dyszą. Wyszło jak wyszło. Czy mogłem czekać na nowy sprzęt? Mogłem. Czy chciałem? Chyba niespecjalnie Postanowiłem więc zobaczyć co stanie się, kiedy zacznę walczyć z tym co mam. Wstyd się przyznać, ale jestem z tego nawet zadowolony. Wszystko jest z ręki, jak na mnie udało mi się uzyskać linie o w miarę powtarzalnej grubości oraz pracować na ciśnieniu znacząco poniżej 0,5 (jak na mnie, to wyczyn). Widzę teraz, że ze sprawnym aero będę w stanie zbliżyć się do naprawdę wąskich linii (kiedyś malowałem głównie „strefy”). Daję sobie czas do jutra i zobaczę czy nadal będzie mi się to podobać. Jeśli tak, to rozpocznę (nierówną) walkę z olejami. Cały wstęp powyżej, nie znaczy oczywiście, że nie przyjmę krytyki. Nie wykluczam nawet zmycia tego co mam (chociaż przyznam, że niechętnie). Chętnie posłucham Waszych opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 Kamuflaż może być, jest gitara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 7 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Usiłowałem zrobić coś na kształt washa i wyszło to tak: Czy szczególnie płyty przednie nienasycona za ciemne? Zimm okrutnie łapie. Jak oceniacie? Dołożyłbym jeszcze trochę, ale się boję ze będzie zbyt ciemny i w tym zalaniu - pretensjonalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Ciemny niestety strasznie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Ciemny niestety strasznie jest. Czy filtrami można go rozjaśnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 7 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Obejrzę go przy świetle dziennym jutro. Ale teraz wychodzi ten brak rozjaśnień na bazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi