Jump to content

Pierwszy Batalion Zwiadowczy Marines Tamiya x 2 1:35

makinen
 Share

Recommended Posts

Ruszam z kolejnym wyzwaniem, tym razem relaksacyjnie bez scratchu i większych przeróbek. Tematem będą dwa pojazdy powstające w miarę równocześnie, a należące do 1st USMC Reconnaissance Battalion.

Krótko na temat historii

1BZ jest częścią Korpusu Piechoty Morskiej USA i podlega dowództwu 1 Dywizji Marines, oraz I Marine Expeditionary Force (IMEF). Został reaktywowany 5.07.2000 roku.

United States Marine Corps Reconnaissance Batallions (lub powszechnie nazywane Marine Division Recon) to rozpoznawcze siły działające z morza, powietrz i na ziemi. Zespoły rozpoznawcze są wykorzystywane do obserwacji i prowadzenia sprawozdań z działalności wroga i przesyłania innych informacji dotyczących działań w znacznej bliskości wroga .

The Sniper Scout- plutony mogą być przyłączone do batalionów pułków rozpoznawczych w celu zapewnienia przewagi ogniowej z uwzględnieniem dokładności prowadzonego ostrzału.

Rozpoznanie sił wroga jest cenną dla Marines informacją, gdy Dowódca stoi w obliczu niepewności na polu bitwy. Rekonesans zapewnia terminowe i dokładne dostarczenie informacji do centrum dowodzenia i kontroli , pozwalając działać i reagować dowództwu na zmiany na polu bitwy. Cele rozpoznawczych misji, które są prowadzone przez jednostki Recon Marine charakteryzuje stopień głębokości penetracji. Często znacznie wydłuża to czas misji, ryzyka i wymaga potrzeby koordynacji , oraz wsparcia.

Główne rodzaje misji

a. Planowanie , koordynowanie i prowadzenie działań zwiadowczych amfibijnych - rekonesans w celu obserwacji, identyfikacji i aktywność wroga, raportowanie i zbieranie informacji o znaczeniu obronnym.

b. Prowadzenie specjalistycznych akcji geodezyjnych : podwodny rekonesans i / lub rozbiórki, dostępność plaży , oraz jej topografia. Drogi, mosty, konstrukcje miasto / wieś, strefy lądowania dla helikopterów (LZ), bezpieczne strefy dla skoczków spadochronowych.

c. Koordynacja działań z innymi siłami- pomoc w postaci współpracy z wyspecjalizowanymi inżynierami. Łączność radiowa, telefoniczna i inne specjalne działania misji rozpoznawczych

d. Infiltracja terenu misji z uwzględnieniem celów dla operacji powietrznych.

e. Prowadzenia zwiadu po uderzeniu sił głównych w celu określania szkód i strat wśród sił wroga.

f. Przeprowadzanie zasadzek

Na bazie wydarzeń z Iraku, w którym brał udział Batalion nakręcono serial Generation Kill. Tak więc pojazdy będą dwa.01-5.jpg

W wersji cargo- coś w ten deseń, ale bardziej obładowany

MG_2719M_800_copy.jpg

Bazą będą dwa modela Tamiya, oraz masa dodatków CMK, Legend, Tamiya.

Edited by Guest

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

O kurw..... Swift Silent Deadlys.

Mój ulubiony temat, no dobra prawie, bo moimi herosami są ludzie z Force Recon, czyli dalekiego zwiadu.

Zasiadam i już się ślinie na to co stworzysz

Na bazie wydarzeń z Iraku, w którym brał udział Batalion nakręcono serial Generation Kill. Tak więc pojazdy będą dwa.

Gwoli ścisłości, serial powstał na podstawie książki w której opisano iracką przygodę 1wszego Zwiadowczego ;)

Wykluwa się kształt obu pojazdów. Wklejone żywiczne panele nadkoli, w 95% zrobione nagrzewnice. W wersji czterosobowej dodane śruby na przedniej powierzchni ramy okna ( w drugim modelu też będą). Śladów po wypychaczach na tylnej stronie przegrody bagażowej nie będzie widać.

IMG_1222_zps6md08khq.jpg

IMG_1226_zpsqdkb179e.jpg

IMG_1224_zpstfodrgpi.jpg

Dłubię sobie dla własnej przyjemności (!)

Zrobione nagrzewnice i okolice kierownicy.

IMG_1239_zps2hsziqex.jpg

To już nie jest dla przyjemności... Obejmy mocowania kabli dojdą po pomalowaniu. Niestety żeby poprawić wannę od spodu trzeba by ją zrobić od nowa. Idealnie wyglądałby mix Italeri i Tamiya. Poszedłem więc na pewne uproszczenia, ale coś tam swojego dodałem.

IMG_1241_zpsxrdrechj.jpg

IMG_1242_zpszkvg9x4t.jpg

IMG_1243_zpsp2crp2je.jpg

Oba dwa... teraz wypada z tym drugim zrobić pod spodem to samo

IMG_1244_zpsgnl3d9uq.jpg

Pytanie, może i głupie, ale nie dla mnie.

Używasz profili plastruct ? Jakie rozmiary ? Masz jakiś typowy zestaw ? Jakie najczęściej, powiedzmy do "młotka"

Pytam, bo ja zawsze z płytek (po "jogurtach" albo reklamach) profile sklejałem, ale już wzrok nie ten i chcę sobie zamówić zestaw najbardziej przydatnych/typowych, dlatego pytam.

Darkin- rozczaruję Cię. Może 2-3 modele i to głównie M1151 mają bardziej udekorowane podwozie, niż reszta.

Adam- kiedy sie nauczysz, ze Hummer to wersja cywilna

Chorąży- używam kwadratowych 0,5 0,8 1,0 mm. Okrągłe o średnicach w tych samych wymiarach. Bardzo przydają się profile "C" rownież w tych samych parametrach. To w zasadzie wystarcza. Do tego arkusze o grubościach jak powyżej.

Chorąży- używam kwadratowych 0,5 0,8 1,0 mm. Okrągłe o średnicach w tych samych wymiarach. Bardzo przydają się profile "C" rownież w tych samych parametrach. To w zasadzie wystarcza. Do tego arkusze o grubościach jak powyżej.

Jeszcze kątowniki się przydają.

Zarys stolika z elektroniką. Dojdzie jeszcze część zestawu BFT na podłodze pod stolikiem. Jest antena BFT i stojak z M2. Założyłem też nowe odbijacze na ramę okna.

IMG_1263_zpsfjomdtsq.jpg

IMG_1261_zpsspik2i2e.jpg

IMG_1259_zpssmohib6s.jpg

Uzbrojenie spodu wanny drugiego pojazdu "się robi"

makinen moglbys dac zblizenie na stojak z M2? Chce zrobic cos podobnego ale na podwoziu Toyoty z Syri.Dzieki

Jak mi sie zdaje, to jest stojak typowy dla Marines. Kto ma byc użytkownikiem Toyoty?

Jak chcesz, to mam dobre zdjęcia i rysunki mocowania M2.

Jeśli kiedyś powiem, że składanie podwozia humvee jest nudne... jeszcze trzeba to dziadostwo finalnie oszlifować :mur:

IMG_1281_zps0wwthhef.jpg

zabudowałem oba podwozia

IMG_1285_zpsntuqidkb.jpg

powstał drugi stojak, ale na M240

IMG_1283_zpswqh2frmg.jpg

usunąłem też ranty z przedniej części wnęki drzwi, a uzupełnienie paska i śrub mocujących ramę do nadwozia po sklejeniu do kupy.

Całość prezentuje się następująco

IMG_1287_zps1u0u6prl.jpg

Z odpadów poprodukcyjnych możliwe, że powstanie jeszcze jeden wóz, ale już bez fajerwerków

IMG_1289_zpsyowuhup8.jpg

Na dnie gabloty znalazłem jeszcze to...nie mam weny, żeby go skończyć, a brakuje już ciut...

IMG_1291_zpsokwzpj8q.jpg