makinen Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) Ruszam z kolejnym wyzwaniem, tym razem relaksacyjnie bez scratchu i większych przeróbek. Tematem będą dwa pojazdy powstające w miarę równocześnie, a należące do 1st USMC Reconnaissance Battalion. Krótko na temat historii 1BZ jest częścią Korpusu Piechoty Morskiej USA i podlega dowództwu 1 Dywizji Marines, oraz I Marine Expeditionary Force (IMEF). Został reaktywowany 5.07.2000 roku. United States Marine Corps Reconnaissance Batallions (lub powszechnie nazywane Marine Division Recon) to rozpoznawcze siły działające z morza, powietrz i na ziemi. Zespoły rozpoznawcze są wykorzystywane do obserwacji i prowadzenia sprawozdań z działalności wroga i przesyłania innych informacji dotyczących działań w znacznej bliskości wroga . The Sniper Scout- plutony mogą być przyłączone do batalionów pułków rozpoznawczych w celu zapewnienia przewagi ogniowej z uwzględnieniem dokładności prowadzonego ostrzału. Rozpoznanie sił wroga jest cenną dla Marines informacją, gdy Dowódca stoi w obliczu niepewności na polu bitwy. Rekonesans zapewnia terminowe i dokładne dostarczenie informacji do centrum dowodzenia i kontroli , pozwalając działać i reagować dowództwu na zmiany na polu bitwy. Cele rozpoznawczych misji, które są prowadzone przez jednostki Recon Marine charakteryzuje stopień głębokości penetracji. Często znacznie wydłuża to czas misji, ryzyka i wymaga potrzeby koordynacji , oraz wsparcia. Główne rodzaje misji a. Planowanie , koordynowanie i prowadzenie działań zwiadowczych amfibijnych - rekonesans w celu obserwacji, identyfikacji i aktywność wroga, raportowanie i zbieranie informacji o znaczeniu obronnym. b. Prowadzenie specjalistycznych akcji geodezyjnych : podwodny rekonesans i / lub rozbiórki, dostępność plaży , oraz jej topografia. Drogi, mosty, konstrukcje miasto / wieś, strefy lądowania dla helikopterów (LZ), bezpieczne strefy dla skoczków spadochronowych. c. Koordynacja działań z innymi siłami- pomoc w postaci współpracy z wyspecjalizowanymi inżynierami. Łączność radiowa, telefoniczna i inne specjalne działania misji rozpoznawczych d. Infiltracja terenu misji z uwzględnieniem celów dla operacji powietrznych. e. Prowadzenia zwiadu po uderzeniu sił głównych w celu określania szkód i strat wśród sił wroga. f. Przeprowadzanie zasadzek Na bazie wydarzeń z Iraku, w którym brał udział Batalion nakręcono serial Generation Kill. Tak więc pojazdy będą dwa. W wersji cargo- coś w ten deseń, ale bardziej obładowany Bazą będą dwa modela Tamiya, oraz masa dodatków CMK, Legend, Tamiya. Edytowane 15 Marca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 No i jak to u Ciebie zwykle bywa, ciekawie się zapowiada. "Ludziki" również brane pod uwagę, jak w ostatnich pojazdach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 O kurw..... Swift Silent Deadlys. Mój ulubiony temat, no dobra prawie, bo moimi herosami są ludzie z Force Recon, czyli dalekiego zwiadu. Zasiadam i już się ślinie na to co stworzysz Na bazie wydarzeń z Iraku, w którym brał udział Batalion nakręcono serial Generation Kill. Tak więc pojazdy będą dwa. Gwoli ścisłości, serial powstał na podstawie książki w której opisano iracką przygodę 1wszego Zwiadowczego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 Patrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 Nie próżnujesz, to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Marca 2017 Autor Share Napisano 17 Marca 2017 Poskładałem oba podwozia i... Loguję się standardowo do Photobucket, mam dostęp do zdjęć. Chcę wrzucić nowe foto i wywala mnie do strony logowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 17 Marca 2017 Share Napisano 17 Marca 2017 Mam to samo. Powoli zacznę się przerzucać na imgur, bo fotowiadro wkruwia mnie bardzo ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Marca 2017 Autor Share Napisano 17 Marca 2017 Najgorsza część za mną- dwa podwozia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 21 Marca 2017 Autor Share Napisano 21 Marca 2017 Wykluwa się kształt obu pojazdów. Wklejone żywiczne panele nadkoli, w 95% zrobione nagrzewnice. W wersji czterosobowej dodane śruby na przedniej powierzchni ramy okna ( w drugim modelu też będą). Śladów po wypychaczach na tylnej stronie przegrody bagażowej nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Marca 2017 Autor Share Napisano 23 Marca 2017 Dłubię sobie dla własnej przyjemności (!) Zrobione nagrzewnice i okolice kierownicy. To już nie jest dla przyjemności... Obejmy mocowania kabli dojdą po pomalowaniu. Niestety żeby poprawić wannę od spodu trzeba by ją zrobić od nowa. Idealnie wyglądałby mix Italeri i Tamiya. Poszedłem więc na pewne uproszczenia, ale coś tam swojego dodałem. Oba dwa... teraz wypada z tym drugim zrobić pod spodem to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Wyjścia nie masz. Z tą przyjemnością to fakt, raczej pod specjalnym do nikt zaglądać nie będzie, chyba że go na lustrze postawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 A oglądam,oglądam , Ty już chyba kleisz te Hummery z zamkniętymi oczami, a nicka warto zmienić na AMGeneral . Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Ja również oglądam Czy wszystkie poprzednie Humvee w Twoim wykonaniu mają tak zdetalowane podwozie jak te tutaj? Pełny szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Pytanie, może i głupie, ale nie dla mnie. Używasz profili plastruct ? Jakie rozmiary ? Masz jakiś typowy zestaw ? Jakie najczęściej, powiedzmy do "młotka" Pytam, bo ja zawsze z płytek (po "jogurtach" albo reklamach) profile sklejałem, ale już wzrok nie ten i chcę sobie zamówić zestaw najbardziej przydatnych/typowych, dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Marca 2017 Autor Share Napisano 23 Marca 2017 Darkin- rozczaruję Cię. Może 2-3 modele i to głównie M1151 mają bardziej udekorowane podwozie, niż reszta. Adam- kiedy sie nauczysz, ze Hummer to wersja cywilna Chorąży- używam kwadratowych 0,5 0,8 1,0 mm. Okrągłe o średnicach w tych samych wymiarach. Bardzo przydają się profile "C" rownież w tych samych parametrach. To w zasadzie wystarcza. Do tego arkusze o grubościach jak powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Chorąży- używam kwadratowych 0,5 0,8 1,0 mm. Okrągłe o średnicach w tych samych wymiarach. Bardzo przydają się profile "C" rownież w tych samych parametrach. To w zasadzie wystarcza. Do tego arkusze o grubościach jak powyżej. Jeszcze kątowniki się przydają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Zarys stolika z elektroniką. Dojdzie jeszcze część zestawu BFT na podłodze pod stolikiem. Jest antena BFT i stojak z M2. Założyłem też nowe odbijacze na ramę okna. Uzbrojenie spodu wanny drugiego pojazdu "się robi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 Mocowanie anteny z tyłu sam robiłeś czy jakiś kupiony dodatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Mocowanie anteny z tyłu sam robiłeś czy jakiś kupiony dodatek? Żywica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 makinen moglbys dac zblizenie na stojak z M2? Chce zrobic cos podobnego ale na podwoziu Toyoty z Syri.Dzieki A mogę coś podpowiedzieć? https://www.shapeways.com/product/U2T58TXSL/m2-mount-for-guntruck-hmmwv-1-35?optionId=61548632 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 makinen moglbys dac zblizenie na stojak z M2? Chce zrobic cos podobnego ale na podwoziu Toyoty z Syri.Dzieki Jak mi sie zdaje, to jest stojak typowy dla Marines. Kto ma byc użytkownikiem Toyoty? Jak chcesz, to mam dobre zdjęcia i rysunki mocowania M2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 Bulik, chodzi Ci o coś takiego: ? Jeżeli tak, to trochę inny typ stojaka. No i Toyota nie taka, jak ta od Menga... Ale sam temat bardzo ciekawy. Makinen, wybacz mały offtop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Bulik- to chyba o ten statyw Tobie chodzi? Lub bardzo podobny, jeśli zgadza sie to, o czym pisze Kubisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Marca 2017 Autor Share Napisano 30 Marca 2017 Jeśli kiedyś powiem, że składanie podwozia humvee jest nudne... jeszcze trzeba to dziadostwo finalnie oszlifować :mur: zabudowałem oba podwozia powstał drugi stojak, ale na M240 usunąłem też ranty z przedniej części wnęki drzwi, a uzupełnienie paska i śrub mocujących ramę do nadwozia po sklejeniu do kupy. Całość prezentuje się następująco Z odpadów poprodukcyjnych możliwe, że powstanie jeszcze jeden wóz, ale już bez fajerwerków Na dnie gabloty znalazłem jeszcze to...nie mam weny, żeby go skończyć, a brakuje już ciut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 30 Marca 2017 Share Napisano 30 Marca 2017 Czy te dwa nowe będą wchodziły w skład 2 tytułowych z Pierwszego Batalionu Zwiadowczego? Czy to raczej będzie coś na boku? Podobają mi się stojaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi