Janisz Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Kolega dzidas robi swojego "Zulusa" a ja zrobiłem swojego. Impulsem było to zdjęcie: A tak wygląda mój "Zulus" malowany Lifecolorami plus lekki brudzing. Chyba wszyscy wiemy jak wygląda model wg. Trumpetera więc lista poprawek jest spora. 1. Podniesienie pokładu dziobowego. 2. Obniżenie nadbudówki dziobowej od poziomu 2-go 3. Zmiana profili obu kominów 4. Obniżenie drugiego komina 5. Wymiana luf 120 mm na plastikowe preciki o lepszym wyglądzie 6. Poprawa Pom-pom na 4 lufowy - w zestawie jest 8 lufowy jak z pancerników........ 7. Poprawa kutrów motorowych na przyblizony do brytyjskich bo zestawowe wyglądają zbyt teutońsko 8. Wymiana 3 wieży 120 mm na podwójne 102 mm. To bylo dokonywane po kampani norewskiej na wszystkich pozostałych Tribalach" plus nowo budowane jednostki. 9. Wymiana karabinów maszynowych Vickersa na pojedyncze Oerlikony 10. Poprawa kształtu pomostów przy nadbudówce tak aby weszły tam pojedyncze Pom-pomy - co dziwne w zestawie są. 11. Wymiana dalmierza na stanowisko HACS z radarem 285. 12. Przeniesienie miotaczy bomb głębinowych z nadbudówki rufowej na pokład główny plus dodanie zapasu. 13. Próba odwzorowania poszycia burtowego....... taka sobie. Więcej nie pamiętam ale pewnie jeszcze coś można by pozmieniać... Na koniec zdjęcie z kuzynem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Bardzo dobra robota, podoba się Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 6 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Dzięki. Oba modele były szykowane także pod Wrocław Show ale terminy się splotły i nie dałbym rady być i tu i tam w niedzierle......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Kwietnia 2017 Super Moderator Share Napisano 6 Kwietnia 2017 No i jak się zaprezentowały w ogólnej punktacji twoje modele na Navidze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 6 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2017 4 modele = 4 medale plus puchar - jutro dodam zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 W jaki sposób tak fajnie pobrudziłeś model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Piękna sprawa ! Kolego, właśnie składam swojego Zulu, którego pewnie przy Twoim bym nie postawił , szczególnie ze wzgledu na ilość przeróbek. Ale proszę , podpowiedz skąd pozyskać dobrej jakości 4-lufowego Pom-Poma ? ( Żywica ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 7 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Dudzio - używałem specyfików firmy AK Interaktive dedykowanych do okrętów - po prostu rozcieńczone oleje. Najpierw kolor, potem lakier i dopiero potem zabawa z brudzeniem. Starałem się nie przesadzić. Żadnej rdzy co najwyżej rdzawe naloty z wody plus ogólne brudzenie typu sadza z komina no i wash. Dzidas - można użyć jakiejś blaszki, ja tutaj tylko porozcinałem zestawowe Pom-pomy i skleiłem je z powrotem. Nie są idealne ale na pewno lepsze niż 8 lufowe przerośnięte straszaki. Przydałoby się wymienić działa artylerii głównej........ Oprócz tego posiłkowałem się blaszką White Ensign. Całkiem fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 super! i fajnie tonowane burty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 8 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2017 Dzięki. Jak na pierwsze próby washingu wyszło całkiem ok i fajnie podkreśliło linie podziału blach na burtach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 Pierwsze próby i od razu bardzo udane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Kwietnia 2017 Share Napisano 17 Kwietnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Kolego, odszukałem Twój mega dokładnie wykonany okręt, bo potrzebuje pomocy. Jestem na ukończeniu swojego Zulu i rozpaczliwie poszukuje jakiegoś planu olinowania. Widzę,ze u siebie to odwzorowałeś dość dokładnie. Mógłbyś pomóc ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 Bardzo ładne modele... aż szkoda że producent dał do nich takie "grubociosane" podstawki (wg mnie tandetnie wyglądają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 Podstawki zdecydowanie trzeba samemu dorobić. Czy ktoś ma plan olinowania tego Zulu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Ładnie się prezentuje. Ale mam pytanie odnośnie malowania skoro pokazałeś oryginały na wstępie. Na tych zdjęciach, bardzo mocno kontrastują kolory kadłuba z nadbudówką. Na modelu ten efekt wyraźnie ginie. Wg schematu nadbudówka jest royal light gray a kadłub dark gray złamany flat blue. Na Twoim Zulu nie bardzo to widać, jest prawie jednolity. To zamierzony efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 Hmm, sorry, teraz widzę, że to jest to samo zdjęcie Zulu z różnym kontrastem! Więc może to jednak jakieś przekłamanie na fotografii.. Tak czy inaczej - ilość przeróbek imponująca i ogólne wrażenie bardzo dobre! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi