Janisz Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Nie wiem czy macie tak samo ale jakoś tak lubię czasem pamiętać o różnych rocznicach ( rok temu spać nie mogłem na 100 lecie Bitwy Jutlandzkiej).... 75 lat temu czyli 9 kwietnia 1942 roku ok. 65 mil morskich od bazy morskiej Trincomalee u wybrzeży Ceylonu w wyniku ataku samolotów japońskich został zatopiony brytyjski lotniskowiec HMS "Hermes". Jakiś rok temu na którymś z kanałów pseudo historycznych ( pseudo głównie za tłumaczenia) widziałem program o słynnych wrakach i część tamtego odcinka był poświęcony "Hermesowi". Nie zdawałem sobie sprawy że zatonął on tak blisko brzegu. HMS "Hermes" był też pierwszym na świecie zaprojektowanym i zbudowanym lotniskowcem a nie konwersją z takich czy innych pływadeł. Rok temu na rynku ukazał się model plastikowy z firmy Flyhawk. Model po prostu rewelacyjny. Była zapowiedź na forum ale nie było prezentacji ani relacji. Pudełko Trochę części. Nadbudówka: Uzbrojenie. Samoloty - jest tylko jeden typ ale za to jaki......creme de la creme Reflektory - to wypraska także sprzedawana oddzielnie jakby ktoś chciał urozmaicić jakiś inny model RN. Dodatki. Kadłub, hangar i pokład........... bajka. Pierwsze przymiarki. Podsumowując model nie jest duży ale bajeczny, delikatny po prostu piękny. Finezję widać w każdym detalu......... Fujimi w 2004 roku zatrzęsło rynkiem wypuszczając pierwszy z serii nowy model "Kongo" co spowodowało lawinę i ruszyło wtedy skostniały market to obecnie Flyhawk robi cudeńka. Rewolucja w dobrym tego słowa znaczeniu. A i uprzedzając pytania ten model będzie robiony pod NAVIGA więc zero brudzingu this time. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Kurde, ale dałeś ognia, najpierw tyle galerii, a teraz to cudeńko... To zasiadam i kibicuję, bo zapowiada się piękny model Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 9 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Hmm, jeszcze dobrze nie zacząłem a już mam zgryz. Wie ktoś jak były pomalowane wnętrza hangarów i wewnętrzne szoty (ściany) burt bo Flyhawk nie wie...... Pokłady to raczej tak jak gdzie indziej ale te interiory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Myślę, że białe. Na pewno białe były IJN. Z tego co pamiętam zwiedzając USS Intrepid w środku ściany hangarów były białe a pokłady ciemnoszare. jeśli pozwolisz - dosiądę się z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Ja bym malował jasno szarym... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Podpatruję zza węgła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Ładna rzecz. Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 11 Kwietnia 2017 Share Napisano 11 Kwietnia 2017 Już robi wrażenie, będę podglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 12 Kwietnia 2017 Share Napisano 12 Kwietnia 2017 Szkoda tylko ze NAVIGOWSKI czyscioch z tego ma byc.ż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Kwietnia 2017 Super Moderator Share Napisano 12 Kwietnia 2017 Szkoda tylko ze NAVIGOWSKI czyscioch z tego ma byc.ż A czy przypadkiem Naviga nie dopuszcza już sladow eksploatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2017 Dzięki za podpowiedzi w sprawie kolorów. Szukam zdjęć ale nie mogę nic konkretnego trafić. W PM o "Hermesie" jest kilka zdjęć np. w doku w widoku na rufę ale problem z tym okrętem jest taki że on miał sporej wielkości nawis pokładu lotniczego który raz że wszystko zasłaniał a dwa że dawał świetny cień na dolny pokład i otwarty hangar no i stąd nawet jak coś było białe to na zdjęciach wygląda na jasno szare....... Na modelwarshipie też dostałem radę żeby pomalować białym więc tak zrobię. Marcin w NAVIGA jest ten problem że oni owszem dopuszczają wszelkie ślady eksploatacji ale muszą być udokumentowane. Czyli musiałbym mieć zdjęcia wszystkich zakamarków z każdą plamką rdzy, zacieku itp żeby było zgodnie z przepisami. Jak dla mnie ich przepisy są w wielu miejscach przestarzałe. Teraz dopiero dopuścili po wielu latach walki żaglowce budowane z zestawów - wcześniej tylko mogły być wystawiane zbudowane od podstaw lub plastikowe. Żeby było śmieszniej wstawili je do jednego garnka (klasy) z modelami zbudowanymi z tworzyw sztucznych innych niż plastik wtryskowy z zestawów handlowych......... Ale o tym można by dyskutować dłuuuugo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Kwietnia 2017 Share Napisano 14 Kwietnia 2017 Bardzo wyraźne i szczegółowe te wypraski jak na 700 Dosiadam się podglądać w dalszym rzędzie bo w przednich już ciasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 11 Maja 2017 Share Napisano 11 Maja 2017 Jakieś postępy? zasiadam w ostatnim rzędzie podpatruję i czekam niecierpliwie na kolejne fotki z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 2 Lipca 2017 Autor Share Napisano 2 Lipca 2017 Budowa trochę stanęła z kilku powodów. 1. WOWs 2. konkurs pseudomodelarski na WOWS 3. Inne priorytety. ale wkrótce ruszę ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Lipca 2017 Share Napisano 4 Lipca 2017 Wszyscy cierpliwie czekają bo z tego co widzę to już spore towarzycho okupuje grzędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi