Janisz Napisano 9 Kwietnia 2017 Napisano 9 Kwietnia 2017 Nie wiem czy macie tak samo ale jakoś tak lubię czasem pamiętać o różnych rocznicach ( rok temu spać nie mogłem na 100 lecie Bitwy Jutlandzkiej).... 75 lat temu czyli 9 kwietnia 1942 roku ok. 65 mil morskich od bazy morskiej Trincomalee u wybrzeży Ceylonu w wyniku ataku samolotów japońskich został zatopiony brytyjski lotniskowiec HMS "Hermes". Jakiś rok temu na którymś z kanałów pseudo historycznych ( pseudo głównie za tłumaczenia) widziałem program o słynnych wrakach i część tamtego odcinka był poświęcony "Hermesowi". Nie zdawałem sobie sprawy że zatonął on tak blisko brzegu. HMS "Hermes" był też pierwszym na świecie zaprojektowanym i zbudowanym lotniskowcem a nie konwersją z takich czy innych pływadeł. Rok temu na rynku ukazał się model plastikowy z firmy Flyhawk. Model po prostu rewelacyjny. Była zapowiedź na forum ale nie było prezentacji ani relacji. Pudełko Trochę części. Nadbudówka: Uzbrojenie. Samoloty - jest tylko jeden typ ale za to jaki......creme de la creme Reflektory - to wypraska także sprzedawana oddzielnie jakby ktoś chciał urozmaicić jakiś inny model RN. Dodatki. Kadłub, hangar i pokład........... bajka. Pierwsze przymiarki. Podsumowując model nie jest duży ale bajeczny, delikatny po prostu piękny. Finezję widać w każdym detalu......... Fujimi w 2004 roku zatrzęsło rynkiem wypuszczając pierwszy z serii nowy model "Kongo" co spowodowało lawinę i ruszyło wtedy skostniały market to obecnie Flyhawk robi cudeńka. Rewolucja w dobrym tego słowa znaczeniu. A i uprzedzając pytania ten model będzie robiony pod NAVIGA więc zero brudzingu this time. Cytuj
taltos1 Napisano 9 Kwietnia 2017 Napisano 9 Kwietnia 2017 Kurde, ale dałeś ognia, najpierw tyle galerii, a teraz to cudeńko... To zasiadam i kibicuję, bo zapowiada się piękny model Pozdro Cytuj
Janisz Napisano 9 Kwietnia 2017 Autor Napisano 9 Kwietnia 2017 Hmm, jeszcze dobrze nie zacząłem a już mam zgryz. Wie ktoś jak były pomalowane wnętrza hangarów i wewnętrzne szoty (ściany) burt bo Flyhawk nie wie...... Pokłady to raczej tak jak gdzie indziej ale te interiory Cytuj
blacman Napisano 9 Kwietnia 2017 Napisano 9 Kwietnia 2017 Myślę, że białe. Na pewno białe były IJN. Z tego co pamiętam zwiedzając USS Intrepid w środku ściany hangarów były białe a pokłady ciemnoszare. jeśli pozwolisz - dosiądę się z Cytuj
taltos1 Napisano 9 Kwietnia 2017 Napisano 9 Kwietnia 2017 Ja bym malował jasno szarym... Pozdro Cytuj
Szydercza Gała Napisano 12 Kwietnia 2017 Napisano 12 Kwietnia 2017 Szkoda tylko ze NAVIGOWSKI czyscioch z tego ma byc.ż Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Kwietnia 2017 Super Moderator Napisano 12 Kwietnia 2017 Szkoda tylko ze NAVIGOWSKI czyscioch z tego ma byc.ż A czy przypadkiem Naviga nie dopuszcza już sladow eksploatacji? Cytuj
Janisz Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Napisano 12 Kwietnia 2017 Dzięki za podpowiedzi w sprawie kolorów. Szukam zdjęć ale nie mogę nic konkretnego trafić. W PM o "Hermesie" jest kilka zdjęć np. w doku w widoku na rufę ale problem z tym okrętem jest taki że on miał sporej wielkości nawis pokładu lotniczego który raz że wszystko zasłaniał a dwa że dawał świetny cień na dolny pokład i otwarty hangar no i stąd nawet jak coś było białe to na zdjęciach wygląda na jasno szare....... Na modelwarshipie też dostałem radę żeby pomalować białym więc tak zrobię. Marcin w NAVIGA jest ten problem że oni owszem dopuszczają wszelkie ślady eksploatacji ale muszą być udokumentowane. Czyli musiałbym mieć zdjęcia wszystkich zakamarków z każdą plamką rdzy, zacieku itp żeby było zgodnie z przepisami. Jak dla mnie ich przepisy są w wielu miejscach przestarzałe. Teraz dopiero dopuścili po wielu latach walki żaglowce budowane z zestawów - wcześniej tylko mogły być wystawiane zbudowane od podstaw lub plastikowe. Żeby było śmieszniej wstawili je do jednego garnka (klasy) z modelami zbudowanymi z tworzyw sztucznych innych niż plastik wtryskowy z zestawów handlowych......... Ale o tym można by dyskutować dłuuuugo. Cytuj
M.A.V. Napisano 14 Kwietnia 2017 Napisano 14 Kwietnia 2017 Bardzo wyraźne i szczegółowe te wypraski jak na 700 Dosiadam się podglądać w dalszym rzędzie bo w przednich już ciasno Cytuj
Cazador Napisano 11 Maja 2017 Napisano 11 Maja 2017 Jakieś postępy? zasiadam w ostatnim rzędzie podpatruję i czekam niecierpliwie na kolejne fotki z budowy Cytuj
Janisz Napisano 2 Lipca 2017 Autor Napisano 2 Lipca 2017 Budowa trochę stanęła z kilku powodów. 1. WOWs 2. konkurs pseudomodelarski na WOWS 3. Inne priorytety. ale wkrótce ruszę ...... Cytuj
M.A.V. Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 Wszyscy cierpliwie czekają bo z tego co widzę to już spore towarzycho okupuje grzędy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi