jpl Napisano 21 Kwietnia 2017 Share Napisano 21 Kwietnia 2017 Witam wszystkich. Pora na kolejną relację. Tym razem na warsztat idzie Spitfire, zgodnie z zapowiedzią. Na początek więc tradycyjnie historia tej wersji i inbox: Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Z każdym kolejnym filmem widzę postępy. Tym razem poprawę głośności we wstępie. Za starą matą raczej nikt nie będzie tęsknił. Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 29 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Dzięki, dobrze to słyszeć. Tymczasem pora na kolejny odcinek. Z pewnym opóźnieniem, ale jest. Specjalnie dużo nie ma, to co jest, nie jest zrobione do końca, no ale mam nadzieję, że za tydzień będzie więcej. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 5 Maja 2017 Autor Share Napisano 5 Maja 2017 Dobrze, zatem pora na kolejny odcinek relacji: Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 12 Maja 2017 Autor Share Napisano 12 Maja 2017 I oto jest trzecia część moich przygód ze Spitfire. Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 13 Maja 2017 Share Napisano 13 Maja 2017 Wszystko fajnie, ale nie rozumiem po co demonizujesz te żywice poliuretanowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 13 Maja 2017 ... a smarowanie klejem extra thin to też słaby pomysł, klej ten jest kapilarny więc służy do wpłynięcia w szczeliny, dość szybko paruje i na sporej powierzchni słabo się sprawdza... mata i rękawiczki + :P aczkolwiek rozmiar deko za duży ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 15 Maja 2017 Autor Share Napisano 15 Maja 2017 Wszystko fajnie, ale nie rozumiem po co demonizujesz te żywice poliuretanowe? Na wszelki wypadek. ... a smarowanie klejem extra thin to też słaby pomysł, klej ten jest kapilarny więc służy do wpłynięcia w szczeliny, dość szybko paruje i na sporej powierzchni słabo się sprawdza...mata i rękawiczki + :P aczkolwiek rozmiar deko za duży ;) Przynajmniej nie dałem go za dużo. A co do rękawiczek, to się już do takich przyzwyczaiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 15 Maja 2017 Share Napisano 15 Maja 2017 Fajnie że robisz filmy. Powiedz jaki setup masz kamerki i oświetlenia na planie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 15 Maja 2017 Share Napisano 15 Maja 2017 Skarga napisał(a):Wszystko fajnie, ale nie rozumiem po co demonizujesz te żywice poliuretanowe? Na wszelki wypadek. Strach przed nieznanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 19 Maja 2017 Autor Share Napisano 19 Maja 2017 No nie, akurat ten problem jest jak najbardziej znany i rzeczywisty (jeśli chodzi o pył z żywicy). Zresztą ten temat był już chyba nawet poruszany na forum. Dobrze, zatem kolejna odsłona budowy Spitfire'a przed wami: Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 Ten problem (pył żywicy) niczym się nie różni od innych podobnych problemów (pyłów węglowych, krzemowych itp.) i może prowadzić do pylicy płuc. Jednak przy takiej ekspozycji na jego działanie, jak budowa modelu, twoje działania wskazują raczej na fobie a nie ostrożność. Więcej pyłu wciągniesz na ulicy między zaparkowanym samochodem a sklepem z modelami, niż przy budowie tego modelu. Żeby była jasność. Twój model, twoja żywica i twoje zdrowie. Masz prawo do własnych standardów BHP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 20 Maja 2017 Autor Share Napisano 20 Maja 2017 Jasne, przesada w żadnym wypadku nie jest wskazana. Od jednego modelu, czy jednego dodatku z żywicy raczej nic się nikomu nie stanie. Natomiast, jeśli narażenie się powtarza, to warto rozważyć zastosowanie odpowiednich standardów BHP właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 20 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 20 Maja 2017 Cześć. Ja przygotowałem się na dłuższe oglądanie, a ty co raz krótsze te filmy robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 Dwa tygodnie temu "Kermit Żaba" pokazał swoją produkcję. Natychmiast wychwycono, że schemat malowania ZX-6 jest błędny, zmyślony przez Eduarda, szczególnie jeśli chodzi o rozkład plam na prawym skrzydle. Poszedłeś w ten sam błąd, nie zweryfikowałeś poprawności instrukcji. Warto czytać inne wątki:) viewtopic.php?f=64&t=58255&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 Też rzucił mi się w oczy dziwne proste wzdłuż krawędzi statecznika pionowego przejście koloru. Tak samo po prawej stronie na łączeniu kadłuba z płatem, wydaje mi się, brąz powinien przejść przez krawędź spływu, a nie kończyć się w połowie kadłuba. A jeżeli ta masa maskująca tak się rozjeżdża to może warto spróbować ze zwykłym patafixem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 22 Maja 2017 Autor Share Napisano 22 Maja 2017 Cześć.Ja przygotowałem się na dłuższe oglądanie, a ty co raz krótsze te filmy robisz Ja też to zauważyłem. Postaram się poprawić, tylko, że wtedy usłyszę od innych, że filmy są za długie... Dwa tygodnie temu "Kermit Żaba" pokazał swoją produkcję. Natychmiast wychwycono, że schemat malowania ZX-6 jest błędny, zmyślony przez Eduarda, szczególnie jeśli chodzi o rozkład plam na prawym skrzydle. Poszedłeś w ten sam błąd, nie zweryfikowałeś poprawności instrukcji. Warto czytać inne wątki:) viewtopic.php?f=64&t=58255&start=0 Dzięki za info. Zobaczę, co da się z tym zrobić... ;) A akurat ten wątek przejrzałem. Niestety, zbyt pobieżnie, jak widać... Też rzucił mi się w oczy dziwne proste wzdłuż krawędzi statecznika pionowego przejście koloru. Tak samo po prawej stronie na łączeniu kadłuba z płatem, wydaje mi się, brąz powinien przejść przez krawędź spływu, a nie kończyć się w połowie kadłuba. A jeżeli ta masa maskująca tak się rozjeżdża to może warto spróbować ze zwykłym patafixem? Przyjrzę się i temu. A co do patafixa - przy jego użyciu jest większe ryzyko, że oderwie się farbę, i jest trudniej usuwalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Swoje zastrzeżenia co do rozkładu plam podałem na podstawie ogólnej instrukcji malowania samolotów RAF (rozkaz nr. A.154/39 z poprawką A.298/39 z dn.27.04.1939 Wydany przez Air Ministry). Jeśli w tym konkretnym egzemplarzu było odstępstwo to w porządku. Z patafixem nie miałem problemów na Gunze, natomiast fakt - na Humbrolu zostawiał ciemniejsze ślady. Więc może trudności z oderwaniem to kwestia rodzaju farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Swoje zastrzeżenia co do rozkładu plam podałem na podstawie ogólnej instrukcji malowania samolotów RAF (rozkaz nr. A.154/39 z poprawką A.298/39 z dn.27.04.1939 Wydany przez Air Ministry). Jeśli w tym konkretnym egzemplarzu było odstępstwo to w porządku.Z patafixem nie miałem problemów na Gunze, natomiast fakt - na Humbrolu zostawiał ciemniejsze ślady. Więc może trudności z oderwaniem to kwestia rodzaju farby. Nie ma zdjęcia potwierdzającego odstępstwo od reguły. Jest zdjęcie pokazujące prawidłowo pomalowane skrzydło na samolocie z tej jednostki, niekoniecznie tym samym. Nie ma żadnych podstaw do podejrzewania, że ZX-6 był wyjątkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 26 Maja 2017 Autor Share Napisano 26 Maja 2017 Na szczęście udało mi się poprawić malowanie przed nałożeniem kalkomanii. Przyszła zatem pora na finał: Zapraszam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi