Jump to content

Pancernik "USS Iowa" skala 1:200

zoltan1
 Share

Recommended Posts

Witam.

Po długiej przerwie w budowie okrętów postanowiłem zlepić coś takiego.

Pancernik IOWA firmy Trumpeter skala 1:200.Jest to mój debiut w budowie stalowych kolosów więc błędy pewnie są ale tak to bywa na początku.

Model wykonany na czysto.

Pokład i dodatkowe blaszki firmy Pontos+metalowe lufy.

Wymiary modelu-

Długość 135 cm.

Wysokość 28 cm.

Szerokość 16 cm.

IMG201703_aaqrahs.jpg

IMG201703_aaqrarp.jpg

IMG201703_aaqrarr.jpg

IMG201703_aaqrarx.jpg

IMG201703_aaqrars.jpg

IMG201703_aaqraxp.jpg

IMG201703_aaqraxx.jpg

IMG201703_aaqraxn.jpg

IMG201703_aaqraxw.jpg

IMG201703_aaqraxa.jpg

IMG201703_aaqranp.jpg

IMG201703_aaqranr.jpg

IMG201703_aaqrane.jpg

IMG201703_aaqrana.jpg

Żeś bank obrobił? Jedynie do czego miałbym uwagi jako Greenhorn to malowanie ciemnym kolorem na burtach. W niektórych miejscach masz ostre krawędzie a w niektórych miekkie przejścia.

Czysto i kompletnie, fajnie. Jeśłi podobnie jak ja lubisz modele w postaci czystej i schludnej (bez rdzy, brudu, kurzu i czego tam jeszcze) to w kolejnym polecam wykorzystać delikatnie ciemnoszary wash np. Gunze do zaznaczenia detali, krawędzi, podziałów. Dodaje to fajnej głębi poszczególnym elementom i detalom, których w tej skali nie brakuje na wielu częściach. Na pomalowany element najpierw kładzie się lakier gloss, na to wash i przeciera się wacikami jak lekko wyschnie i na końcu lakier mat. Pozdrawiam.

Dzięki za rady wykorzystam je następnym razem.Żaglowce to troszeczkę inna bajka a tym się głównie zajmowałem.Jeśli chodzi o olinowanie to możliwe że coś opuściłem.Zdecydowanie większą ilość lin posiadał pancernik MISSOURI np (liny biegnące pomiędzy masztami).

Model wykonałem na czysto tylko z tego względu że wszystkie moje wypociny trafiają na aukcje a to troszkę inny świat i nie każdemu podobają się zmęczone życiem okręty.Sprawę kamo tu kolega doskonale wyjaśnił.

Żadna wtopa.Znalazłem bardzo ciekawe animacje 3d-

USS Iowa

USS Missouri

Ten filmik pokazuje wypadek lub zbiorowe samobójstwo różnie to piszą jaki miał miejsce w 1989 roku.Niewiele brakowało żeby okręt podzielił losy Arizony czy też Hooda.

Tak sobie pomyslałem, że mogliby robic te olbrzymy w 1/144. pasowały by skala do wielu łudek ,_)