Jump to content

Frezowane kadluby w skali 1/200 dla modeli kartonowych

A51
 Share

Recommended Posts

Nie bede ukrywal, ze powodem powstania tych kadlubow bylo sprawdzanie poprawnosci zrobionych konstrucji dla modeli w skali 1/72 i wiekszych. W tej skali mozna przy stosunkowo malym zuzyciu materialu sprawdzic poprawnosc wyfrezowanego kadluba. Oczywiscie po paru rozmowach z modalarzami postanowilem, je wprowadzic do sprzedazy, ale to nie tutaj.

Lista dostepnych kadlubow jest oczywiscie zwiazana z naszym projektem RC.

Dosyc bicia piany i troche zdjec.

f_hunt2_800x400px.jpg

f_matsu_800x400px.jpg

oczywiscie HMS GREY GOOSE, PC-533, kuter typu VOSPER, czy amerykanski ELCO ( PT-109 ) tez sa juz gotowe.

Nowoscia bedzie cala seria kadlubow niszczycieli amerykanskich z czego juz czesc jest w trakcie programowania na frezarke.

Aktualnie sa juz gotowe pierwsze elementy niemieckiego Z-1.

to tak zeby niedzielne popoludnie bylo atrakcyjniejsze.

Robimy kadluby wedlug dostepnych planow, oczywiscie z rzuceniem okiem do wycinanek kartonowych.

Ze wzgledow ekonomicznych polskie okrety wojenne beda na razie tylko te co dostalismy od Royal Navy.

Lista modeli w fazie frezowania i gotowych konstrukcji 3D.

-brytyjski HUNT II - co pozwala na zrobienie Krakowiaka - Kujawiala lub Slazaka ( wycinanki Halinski lub GPM )

-brytyjski Class-M - nasz ORP Orkan wiem ze jest wycinanka tylko nie bardzo teraz wiem czyjej produkcji

-brytyjski HMS Grey Goos wycinanka Modelarstwo Okretowe

-brytyjski scigacz typ VOSPER to taki mini dla porownania wielkosci :-)

-japonski MATSU wycinanka bodajze Fly Model chyba poprawnie

-niemiecki Z-1 Leebrecht Maas - wycinanka GPM

-niemiecki T-22 Elbing wycinanka GPM

-niemiecki NARVIK - wycinanka GPM

-amerykanski typ BAGLEY

-amerykanski typ John C. Butler wycinanka tez chyba Fly Model

-amerykanski typ PC-461 wycinanka tez jest modelu PC-533 tylko tez nie wiem kto robil

-amerykanski typ ELCO kuter PT-109

tyle wojennych i tak z sentymentalizmu, bo taki robilem z moim tata polski Lugrotraer typ B-11 "DUDEK"

no i pracujemy ciagle nad dalszymi modelami - idee i pomysly mile widziane.

Witam

Ile kosztuje kadłub powiedzmy do Orkana w skali 200 i 72 i czy macie też detale czy tylko robicie gołe kadłuby

Najpierw informacja, ze:

-nimiecki T-13 tez juz jest gotowy do frezowania, nie wiem czy ktos drukowal model kartonowy

Odpowiedz na temat kosztow umieszcze w dzale handlowym w weekend - bedzie wtedy chwila oddechu.

Nie mam dokumentacji do ORP PIAST. No i dla modeli w tej skali mam odzielny watek.

To odpowiadam po koleji:

kolego kzugaj - przejdzmy na kontakt e-mail ( biuro@adam-modellbau.com )

kolego modelist - owszem mozliwe, ale przy tej wielkosci frezowanie bedzie bardzo drogie :-(

ilosc materialu jest ogromna i programowanie maszyny na jeden model tez nie jest bez znaczenia,

taki kadlub wykonalbym tradycyjnie.

Tak na szybko dla niecierpliwych pierwsze kadluby on-line

www.adam-modellbau.com

Bedziemy sukcesywnie powiekszac asortyment o podane na liscie kadluby. Niestety frezuje tez inne elementy - wiec lista bedzie obrabiana w miare wolnych przerobow.

Do tej pory robilem wszystko w skali 1/87, to co jest na mojej stronie to juz niedobitki tego projektu. Teraz musze sukcesywnie robic wieksze rzeczy - wzrok juz nie ten, a i lapki tez mniej precyzyjne.

• 2 weeks later...

To jest wątek warsztatowy. Do zagadnień poruszanych powyżej jest dział handlowo usługowy.

A51 tu budujemy modele okrętów i dzielimy się wrażeniami - jeśli się reklamujemy jako firma modelarska - przykro mi ale nie ten adres. OK?