Voyteque Napisano 22 Października 2017 Autor Share Napisano 22 Października 2017 Pięknie dziękuję Panowie! Im dalej brnę w ten model, tym bardziej mnie on kręci Skończyłem tylny komin. Staram się dozować 'brudzing'. Proszę Was o komentarz, czy tak może być, czy też może znowu przeginam, jak to było w przypadku Dreada... Otworzyłem też wkońcu zaklęty zestaw Add-on'ów z żywicznymi elementami... I tu muszę powiedzieć, że Pontos (czy raczej Veteran Model) rozczarowuje. Elementy żywiczne rozumiem, że są delikatne, ale w takiej formie pakowania 1/3 elementów jest połamana! I tu nie mówimy o elementach, które łatwo się skleja - to są miniaturki z miniaturek! Dodatkowo brakuje części fototrawionych do np. modułów Mk-51 (to chyba się nazywa system naprowadzania do Boforsów). Ech, jakoś to przebrnąłem klejąc i przeklinając... Zrobiłem wymienione wyżej moduły Mk-51. Popatrzcie tylko jakie to małe. Naprawdę miałem problem ze zrobieniem zdjęcia! I na koniec zdjęcie z zestawem Boforsów. Wiem, że na wszystkich zdjęciach na froncie, pod lufami te wszystkie pierdółki są zakryte pokrywami (na zdjęciu oparta po prawej stronie, na monecie), ale nie mam serca usuwać tych pięknych detali... I chyba się nie dam do tego przekonać... Nie zamieszczam szczegółowej relacji z budowy Boforsów. Zamiast tego wrzucam linka do takowej na innym forum (po co się powtarzać?). http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=4&t=160867 Gdyby ktoś czuł potrzebę lub miał pytania - dawajcie. Powiem tylko tak - Oerlikony w porównaniu do tego to niewinna składanka na poziomie Lego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Mnie się podoba, choć wszystko jest strasznie duże. Drabinka na dole się odkleiła i trochę śladów klejenia widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Ja bym jeszcz zmiękczył te rdzawe zacieki na kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Daj spokój, przecież te directory sa ogromne w 1:200 Jak pisał Krzychu zmiękcz rdzę i dodaj troche zacieków ze zwykłego ogólnowojskowego syfu. Nie kazdy zaciek musi być z rdzy. Ogólnie jest nieźla, a bedzie nieźlej, jak sie postarasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 23 Października 2017 Autor Share Napisano 23 Października 2017 Mnie się podoba, choć wszystko jest strasznie duże. Drabinka na dole się odkleiła i trochę śladów klejenia widać. No właśnie z tym klejem... Dlatego tak narzekałem w Twoim wątku, ale już przy następnych pracach klejonych użyję debondera. Duże, duże! To się tak wydaje! Zrobiłem 3 okręty w 1:350 i myślałem, że w tej skali będzie łatwiej, ale wcale nie jest - uwierzcie mi... Drabinkę dokleję przy mocowaniu do konstrukcji bo przylega do podłoża. Ja bym jeszcz zmiękczył te rdzawe zacieki na kominie. Da się zrobić! Daj spokój, przecież te directory sa ogromne w 1:200 Jak pisał Krzychu zmiękcz rdzę i dodaj troche zacieków ze zwykłego ogólnowojskowego syfu. Nie kazdy zaciek musi być z rdzy. Ogólnie jest nieźla, a bedzie nieźlej, jak sie postarasz ŁoJezusieNazareński! Gała oszczędził! A tak poważnie - właśnie się zastanawiałem, czy nie użyć np. Starship filth. I tak właśnie zrobię. Kolejna aktualizacja dopiero w weekend - teraz znowu na wyjeździe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Im większa skala tym mniejsza umowność, więc takie uproszczenia jak w 700 czy w 350 tu już nie przejdą, nie ma lipy Za to potem jaki efekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 detal zaczyna być NIEBEZPIECZNY !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 Co racja, to racja Chłopaki... A w temacie detali to Boforsy uznaję za zakończone (wszystkie 20 sztuk). Było ciężko, ale już zrobione - lepiej już nie potrafię... Dalej działam przy wykończeniu nadbudówki. Wkrótce kolejny update! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 W tej skali to już detal ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Jak mawiał jeden z moich kolesiowców: będą jeszcze z Ciebie ludzie.... sie śmiali A na poważnie to jest ok... ale.....brakuje czarnych elementów. Minimum to sprężyny oporopowrotników i tłumiki płomieni, ale zdarzają sie fotki całych luf czarnych, podobnie jak gniazd magazynków. Trza by popaCZeć na fotki z tego konkretnie okresu. Także to jeszcze nie koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Listopada 2017 Share Napisano 2 Listopada 2017 ...ale.....brakuje czarnych elementów... Za to nie brakuje resztek zadziorów po odcięciu na osłonach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 2 Listopada 2017 Autor Share Napisano 2 Listopada 2017 Jak mawiał jeden z moich kolesiowców: będą jeszcze z Ciebie ludzie.... sie śmiali A na poważnie to jest ok... ale.....brakuje czarnych elementów. Minimum to sprężyny oporopowrotników i tłumiki płomieni, ale zdarzają sie fotki całych luf czarnych, podobnie jak gniazd magazynków. Trza by popaCZeć na fotki z tego konkretnie okresu. Także to jeszcze nie koniec Zajrzałem do Kagero i racja. Mało tego, Oerlikony też idą do przemalowania. W Kagero działko jest całe czarne, a osłona w Haze Grey. ...ale.....brakuje czarnych elementów... Za to nie brakuje resztek zadziorów po odcięciu na osłonach Brawo Dorotka, cóż za merytoryczna spostrzegawczość! Masakra, po co ludziom ta złośliwość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Listopada 2017 Share Napisano 2 Listopada 2017 ....Brawo Dorotka, cóż za merytoryczna spostrzegawczość! Masakra, po co ludziom ta złośliwość... Złośliwość? Zwyczajnie zauważyłem to napisałem, nawet mi przez myśl nie przeszło, że ktoś może to odebrać jako złośliwość. No ale skoro tak to bardzo przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 3 Listopada 2017 Autor Share Napisano 3 Listopada 2017 ....Brawo Dorotka, cóż za merytoryczna spostrzegawczość! Masakra, po co ludziom ta złośliwość... Złośliwość? Zwyczajnie zauważyłem to napisałem, nawet mi przez myśl nie przeszło, że ktoś może to odebrać jako złośliwość. No ale skoro tak to bardzo przepraszam. Dobra, dobra... Tego już nie poprawię. To straty, które zaakceptuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 4 Listopada 2017 Share Napisano 4 Listopada 2017 ... Tego już nie poprawię. To straty, które zaakceptuję Ja bym nie mógł z tym żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 4 Listopada 2017 Share Napisano 4 Listopada 2017 ... Tego już nie poprawię. To straty, które zaakceptuję Ja bym nie mógł z tym żyć Marudzisz, przynajmniej matrosy bENdOM mieli na czym se kurtki powiesić, jak sie już rozgrzeją praniem w japońców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 6 Listopada 2017 Autor Share Napisano 6 Listopada 2017 Śmiechy, śmiechami, a z robotą trzeba dalej iść Na ten moment wszystkie, większe elementy nadbudówki zostały już zamontowane. Do poprawki zostały: malowanie Boforsów i Oerlikonów (stąd jeszcze ich nie zamontowałem) i drabinka przy tylnym kominie wypatrzona bystrym okiem Dorotki Poprawiłem malowanie butli z gazami i przycieniowałem rdzę na kominie (dzięki za uwagę Dorotka i Gała). Na teraz wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 6 Listopada 2017 Share Napisano 6 Listopada 2017 Kawał fajowego okręta... Czepiać się nie będę, bo i tak jest ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 9 Listopada 2017 Autor Share Napisano 9 Listopada 2017 Dziękuję Dorotka Przyszedł czas na trochę większy kaliber. W roli głównej występuje kaliber 127mm (10szt.): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Listopada 2017 Share Napisano 9 Listopada 2017 Chyba znów malujesz farbą do której należy dolać rozpuszczalnika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Listopada 2017 Share Napisano 10 Listopada 2017 bardzo fajnie ci to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 superfajoowo !!! tak sobie myślę, że może poprzecierać ten ciemny szary jakimś jasno szarym lub wręcz metalicznym (np. miękkim ołówkiem) w miejscach eksploatacji (schodnie, grzbiety osłon przeciwodłamkowych itd....) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 12 Listopada 2017 Autor Share Napisano 12 Listopada 2017 Blackman: a pigment srebrny chyba też dałby radę? Swoją drogą pomysł do wdrożenia! A tymczasem zaczęło się mozolne montowanie tego w całość. Uznaję, że to jakieś 2/3 drogi do zamknięcia nadbudówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Noo ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi