cooper69 Napisano 16 Czerwca 2017 Share Napisano 16 Czerwca 2017 Stwierdziłem, że w końcu wezmę się za tego "Tygrysa" z wnętrzem Academy 1348. Pierdyknąłbym nim o ścianę albo sprzedał jakiemuś fanowi byle taniej ale... No właśnie. Dostałem go naście lat temu na odchodne z najfajniejszej pracy (z punktu widzenia minionych lat) od kolegi ze wspólnego kantorku i nie mam serca go nie zrobić. Wiem, że ma wszystko źle (hamulec wylotowy pewnie będzie najmniejszym problemem) ale poza wykorzystaniem 2 zestawów tanich :P blach Edwarda (35500 i 35498) i lufy z RyBy (35B01 - podobno pasuje) i poprawieniem tak z grubsza. Nie będę się nad nim tasował i wchodził w głenbokom waloryzację. Mam nadzieję, że poprawie na nim skile z uwalania wnętrza. Aaa i będzie to antyfuria czyli w oryginale tunezyjska 131 z Bovington (kalki Techmod 35005). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 16 Czerwca 2017 Share Napisano 16 Czerwca 2017 To ja zasiadam i podglądam Twoje starania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Czerwca 2017 Share Napisano 16 Czerwca 2017 Dobrej zabawy. Co jakiś czas dobrze sobie sklecić luźny model bez spinki. To pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Czerwca 2017 Share Napisano 16 Czerwca 2017 ...będzie to antyfuria czyli w oryginale tunezyjska 131 z Bovington... . No to zasiadam na widowni. Fotek tego wozu jest sporo więc - , Będziesz chciał co nieco dorobić to myślę że widownia pomoże -, jeśli to ma być model luzacki to powiesz i ... -, będzie cisza. Piszę o sobie. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2017 Nie będę się spinał na zbytnie poprawianie bo to nie ma sensu. Postaram się za to żeby ładnie wyglądał Oczywiście kuźwa musi coś wyjść - czeluście czasu pochłonęły jednego tego cosia na silniku co teraz biały jest i już dorobiony. Na silniku pięknie błyszczy miziany pędzlem jakiś humbrolek, który w tym wypadku będzie służył za podkład zamiast niezawodnej czarnej pakterki ;) Tak się zmęczyłem dorabianiem części, że zafundowałem tajgerowi osobistego drona I na dziś tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 Ale kabelki to mu przynajmniej jakieś zamontuj. Moze zostawisz plyte silnikową podniesioną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 Aaa i będzie to antyfuria czyli w oryginale tunezyjska 131 z Bovington (kalki Techmod 35005). To może trzeba by zrobić i furię - tak żeby był komplecik ? Jeśli kalki techmodu polegną, to zamawiam ten komplet kalek http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=DEF-DD35007 i mogę się podzielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2017 Rafał, Ty i bez spinki na luzie? Nie wierzę. Zaraz zaczniesz coś poprawiać, dorabiać itp. Nie wytrzymasz bez przeróbek Przecież nie napisałem, że wcale nie będzie Już kuźwa musiałem dorobić część. Ale zbytnio brandzlować się żeby zadowolić speców od tygrysów nie zamierzam bo musiałbym go chyba zacząć od nowa strugać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Czerwca 2017 Share Napisano 18 Czerwca 2017 Rafał, Ty i bez spinki na luzie? Nie wierzę... . Ja też nie spodziewam się takiej prostoty. To nie ten TYP Modelarza. Myślę że jak zawsze wyciśnie z niego tyle ile tylko można. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2017 To się meser262 rozczarujesz niestety. Naprawdę nie chce mi się robić wszystkiego od nowa. Wystarczyło, że popatrzyłem sobie na prawidłowy model silnika Maybach HL-210 i to co daje Academy... Jedyne "duże" podobieństwo jakie znalazłem to takie że są 3 filtry powietrza i 2 iskrowniki. Jakby zdjęcie pod pokrywę wkleić było by chyba lepiej Podorabiam jakieś widoczne "druciki" jak na tym zdjęciu i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Lipca 2017 Autor Share Napisano 5 Lipca 2017 Coś tam sobie dłubię wakacyjnie posiłkując się między innymi tymi linkami. Ale widząc co chwila co to za kaszan entuzjazmu w budowie u mnie nie wzbudza. kiwimodeller pwm - Akahoshi mojego imiennika Academy Tiger I Early with Interior by John Print - byłoby super jakby były zdjęcia... i stron z informacjami na temat tiger1.info przekroje Tiger im focus Generalnie przychylam się do tezy - Z DALEKA OD TEGO "MODELU" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Lipca 2017 Share Napisano 5 Lipca 2017 Podziwiam. Pantera dlatego skończyła na różowo bo mi samozaparcia nie wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 5 Lipca 2017 Share Napisano 5 Lipca 2017 Także podziwiać Cię. Ja bym podstrugał tylko elementy wnętrza widoczne z zewnątrz i skupił się na "zewnętrzu" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 6 Lipca 2017 Share Napisano 6 Lipca 2017 Model sentymentalny to trzeba było go w pudełku zostawić, albo robić jak fabryka dała. Nie widzę sensu dorabiania części gdy obok zostawiasz kompletnie skopane zasobniki na pestki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Lipca 2017 Autor Share Napisano 6 Lipca 2017 No właśnie robię jak fabryka dała wykorzystując blaszki Edwarda (szkoda wywalać) z niewielkimi przeróbkami w postaci jakiś tam paseczków z hipsu. Wiem, wiem. Brukam śfientego tygrysa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 6 Lipca 2017 Share Napisano 6 Lipca 2017 I jeszcze hamulec wylotowy zły! Powtarzasz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Jezusiu jak mnie ten pojazd psychicznie męczy... Robię go zdecydowanie z wewnętrznym fuj. Jeżeli ktoś się zastanawia nad zakupem tego goowna to napiszę wprost - NIE, NIE I JESZCZE RAZ NIE. Tak toto wygląda na tą chwilę... PS. Mam jeszcze Tygrysa z Dragona (6253) ale pójdzie do ludzi i/albo zostanie wymieniony na Królewskiego (wolę zrobić jednego z 4 KT z Gdańska) albo na Panterę (będzie powstańcza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Sentymentalnych modeli nie wyciąga się z pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 A ja trzymam kciuki za ciebie Rafał. Ja sobie takie dwa gnioty zrobiłem w lotnictwie i wiem jak to jest. Hinda ze cztery albo pięc razy z pudła wyciągałem. To mnie przekonało że więcej gniotów nie kupuję. Jednak jest szkoda rozgrzebany model zostawić, więc działaj. Zawsze sobie możesz drugi przyjemny rozgrzebać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Ja bym zamknął kadłub i skupił się na zewnętrzu, tak jak pisałem wcześniej. Jeśli jednak brniesz w wykonanie wnętrza, to na ostatnim zdjęciu widać świetną robotę oprócz tych czterech drucianych, prostokątnych ramek na prawym przodzie sponsona ( to mi nie pasuje do Twojej perfekcji wykonania )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2017 Ja bym zamknął kadłub i skupił się na zewnętrzu, tak jak pisałem wcześniej.Jeśli jednak brniesz w wykonanie wnętrza, to na ostatnim zdjęciu widać świetną robotę oprócz tych czterech drucianych, prostokątnych ramek na prawym przodzie sponsona ( to mi nie pasuje do Twojej perfekcji wykonania )... Jak jest z "wnętrzem" to robię. Te ramki to dorobione trzymacze na skrzynki do MG z miedzianej blaszki 0.2. Masz rację. Nie są piękne ale nie będę się nad nimi tasował - po prostu miały tam być. W nim jest więcej chyba części, które są fantazją niż podobnych do oryginału. Jak chciałbym się bawić w Tygrysa z prawidłowym wnętrzem (a wiem, że nigdy nie będę) to kupiłbym wyrób RFM. Model robię bo mam wewnętrzną i moralną (jakby to nie zabrzmiało) potrzebę go skończenia pomimo braku większej przyjemności w sklejaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2017 Wiem. Też wypiję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi