gustlik Napisano 27 Lipca 2017 Share Napisano 27 Lipca 2017 Kolega ma krzywo hamulec wylotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kathor Napisano 27 Lipca 2017 Autor Share Napisano 27 Lipca 2017 Kolega ma krzywo hamulec wylotowy oops Poprawione, Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kathor Napisano 27 Lipca 2017 Autor Share Napisano 27 Lipca 2017 Pierwsze podejście o koloru bazowego. Swoją drogą słoiczek XF-15 w ogóle nie oddaje koloru po wyschnięciu. chyba za mocno pokryłem podkład.... na razie tylko dodatkowe osłony dla testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankrider Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Bardzo ładnie pomalowane, wystarczy ewentualnie lekko pocieniować, ale też bez szaleństw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 No ładnie no jednolicie. Spotter mówi o ty, że już na tym etapie powinno być cieniowanie uzyskane poprzez niedokładne/niejednorodne pokrywanie farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 I jeszcze dla pewności - oba otwarte włazy w kolorze bazowym również od środka? Wnętrze dostało matt white. Właz d-cy bazowym, włazy - boczne wieży - bazowym, lecz bywały też w kolorze wnętrza , - kierowcy i strzelca w kolorze wnętrza. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Przy ciemnej bazie faktycznie trzeba było już cieniować. Jasne że da się rozjaśnić, ale zawsze to jakiś bonus by był. A tak to można powiedzieć że farba zmarnowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kathor Napisano 28 Lipca 2017 Autor Share Napisano 28 Lipca 2017 OK. Kolejne podejście. Wciąż staram dogadać się z Aero. Myślę że powoli ale do przodu. Dzięki za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Spotter, będzie chyba za ciemno, prawda? Ja od siebie sugeruję rozjaśnić środki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kathor Napisano 29 Lipca 2017 Autor Share Napisano 29 Lipca 2017 Za ciemno nie. Ale zbyt regularnie jak dla mnie. Te cienie na dolnej części schurzenów są jak linijką odciął. Ja bym postaral się o różnorodność. No i za ostre przejścia kolorów. Malujesz całość, ale różnorodnie. Czyli kładziesz farbę wszędzie, ale nie wszędzie ta sama grubość. No i zacznij robić krechy pod przyszłe zacieki. A rozjaśniać nie ma co, bo to późniejszy etap. No i pytanie jaka ma być modulacja? Panelowa, centralna, odśrodkowa czy zenitowa? Ja preferuję zenitową. Więc wtedy rozjaśniasz tam gdzie do dociera słońce. Dzięki za cierpliwość i cenne uwagi. Zmyję i jeszcze raz... Tylko muszę się dogadać z Aero żeby cieńsze kreski chciał robić. Sent from my SM-G950F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kathor Napisano 31 Lipca 2017 Autor Share Napisano 31 Lipca 2017 Sukces albo śmierć, ujęcie trzecie. Podkład plus xf-15. Nie rozjaśniane jeszcze. Czy taki efekt mieści się w granicach oczekiwań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 kathor, a czy Tobie się to podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kathor Napisano 31 Lipca 2017 Autor Share Napisano 31 Lipca 2017 Mi nie. Bo nigdy nie widziałem zacieków który by były zygzakowate i zaczynały się w połowie. Chyba będzie do 4 razy sztuka. Jak mus to mus. Celuję (chciałbym celować) w ten efekt po pierwszym kolorze bazowym. Czyli jeśli dobrze rozumiem nie zygzakowac tylko krechy od góry do dołu tylko tak by nie zamalować całej powierzchni? Duże poziome płaszczyzny już można zygzakami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 1 Sierpnia 2017 Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Nie zrozumiałeś mojego pytania kathor Spotter również. Z innej strony tez podejdę do tematu: co w ogóle chcesz osiągnąć? co to za etap w malowaniu? i jaki miałby być następny etap w malowaniu? Oczywiście możemy mówić o gustach i guścikach i ze 30 razy będziesz zmywał farbę i ja kładł hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kathor Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Nie zrozumiałeś mojego pytania kathor Spotter również. Z innej strony tez podejdę do tematu: co w ogóle chcesz osiągnąć? co to za etap w malowaniu? i jaki miałby być następny etap w malowaniu? Oczywiście możemy mówić o gustach i guścikach i ze 30 razy będziesz zmywał farbę i ja kładł hehe Podobało mi się ze względu na to i udało mi się jako tako dogadać z aero. Efekt na zdjęciu to pierwsze krycie podkładu samą xf-15. Następnie miały iść rozjaśnienia i rozjaśnienia rozjaśnień Nie mam problemu ze zmywaniem/zamalowywaniem bo przynajmniej uczę się lepiej władać aero. Jako że poniekąd wzoruję się na pracy Spottera to staram się aby kolejne etapy przedstawione przeze mnie choć częściowo wyglądały podobnie do jego modelu. Zmniejszyłem odkurz, zwiększyłem precyzję a wamod i tamka nie są takie drogie Dziękuję wszystkim za zaglądanie do i komentowanie tego jakże ciekawego wątka o malowaniu jednego elementu n razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 1 Sierpnia 2017 Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Maluj jak chcesz, mi się osobiście podobała pierwsza wersja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 1 Sierpnia 2017 Share Napisano 1 Sierpnia 2017 W powyższym przykładzie trójwymiarowości bym się nie dopatrywał. Określiłbym to mianem wczesnej warstwy pod styrana farbę hehe Trójwymiarowość bryły uzyskujemy przez tzw modulację podkreślając bryły przejściami tonalnymi/panelami etc Spotter :P W tym co pisze Dumo jest wiele racji Dlatego pisałem, że jak będziesz chciał zadowolić wszystkich to będziesz zmywał farbę ze 100 razy i tyle samo malował... albo i więcej XD a i tak znajdzie się ktoś komu nie będzie coś pasowało i tak w kółko hehe Stąd padło moje pytanie: co chcesz osiągnąć? Jeżeli chcesz zrobić taki presheding zacieków to Spotter będzie najlepszą osobą do korygowania Twoich poczynań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kathor Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2017 To tyle na dziś. Jutro kryję to xf-15/Buff 50/50 od góry jakieś 30% Uwagi wciąż mile widziane. Bardzo dziękuję wszystkim za komentarze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Jeśli chcesz osiągnąć efekt jak u Spotter to teraz chyba jest to najbliżej ze wszystkich prób. Ja maluję nieco inaczej i nie będę nic doradzał bo gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść. Będę zatem śledził poczynania I życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kathor Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Witam ponownie Wydaje mi się że na chwilę obecną to szczyt moich możliwości. Rozjaśnienia flesh/deck tan 50/50 i mgiełka tego samego z dodatkiem białego odrobiny. Fotograf ze mnie też kiepski ale mam nadzieję ze widać jakiś efekt. Z góry dzięki za opinie. Jak nie strzelę sobie w łeb z rozpaczy to może jutro wreszcie popełnię tą samą techniką właściwą bryłę czołgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Nie spinaj sie, jest masa innych technik pozwalajacych uzyskac fajne efekty dla ktorych to bedzie doskonala baza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Sierpnia 2017 Share Napisano 3 Sierpnia 2017 Kontrast między kolorami jest bardzo mały i słaby. Nie chcę cię martwić, ale jak skończysz to raczej nic z tego widać nie będzie. Sorki że ci zaśmiecam, ale tu masz przykład. Zaraz po ukończeniu malowania I na gotowym modelu Jak widzisz przy ostrym CM na koniec jest już tylko zauważalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kathor Napisano 11 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2017 Tak tylko daję oznaki życia. Nie załąmuję się tylko z czasem ciężkawo, deadliny ścigają :( Myśle że ten pierwszy model pojadę ZL ale juz bez tych zacieków z ręki. Za mało skila jeszcze. Może jak zakupie H&S w niedalekiej (mam nadzieję) przyszłości. Więcej ruchu z mojej strony w weekend. Jeszcze raz dziękuję za wszystie cenne uwagi, szczególmie te negatywne. Człowiek uczy się całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kathor Napisano 13 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2017 Witam ponownie, Tyle udało mi się wyrzeźbić dziś. Schürzeny podpięte tylko na sucho Oczywiście nie mogło się odvyć bez jakiejś awarii. Urwałem jedno z mocowań górnych osłon :( Do tego sie za dużo mazneło aero przy rozjaśnianiu dzwi włazu bocznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Sierpnia 2017 Share Napisano 14 Sierpnia 2017 Dużo lepszy efekt modulacji. leć z tematem dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi