temir 2 Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 Witam! Ochotniczy udział w szeregach "Brygadach Męczenników Al ACE'" zobowiązuje to też na kolejną ofiarę zabawy pt. "Zróbmy sobie czołg" wybrałem tytułowego paskudnika - jeden z nowszych wypustów tego producenta. Tytułem wprowadzenia: Przez wiele lat jedynym dostępnym na rynku modelem tego pojazdu był żywiczny zestaw czeskiego producenta "Planet Models" - drogi i niemiłosiernie uproszczony . Onegdaj na pewnym "znanym portalu aukcyjnym" w przypływie niczym nieuzasadnionego entuzjazmu miałem nieszczęście nabyć wytwór enigmatycznego producenta z upadającej krainy kryjącego się pod nazwą "ЮМТК" . Z braku lepszego określenia to cóś imitowało nieudolnie wtrysk a rzeczywistości było kawałkiem białego tworzywa, za formę mającą bryłę nieumiejętnie ulepioną z plasteliny . Pokusę stanowiły naklejki przedstawiające pojazdy z walk w kilku postsowieckich republikach a nawet pojazd w barwach Kuwejtu! Niestety poziom ich wykonania był adekwatny do całej reszty . Obecnie niemal równocześnie pojawiły się w sprzedaży produkty "ACE" oraz "Trumpetera" - każdy w dwu wersjach: wczesnej i późnej produkcji. "ACE" tym razem zaskakuje bardzo dobrym odwzorowaniem i dużą ilością części natomiast wyrób żółtych braci jest miejscami nieco uproszczony ale bez szkody dla detalu i jest też tańszy od konkurenta. O modelu: Jako że zestaw "ACE" pojawił się w sprzedaży wcześniej od swojego chińskiego konkurenta to też on wpadł w moje posiadanie. Już jego wstępne oględziny utwierdziły mnie w przekonaniu iż mierząc się z nim upragnionej palmy męczeńskiej tym razem nie zdobędę . Model -choć jeszcze daleko mu do naszego "IBG"- w stosunku do poprzednich wypustów tego producenta to niebotyczny skok jakościowy ! O detalach wspomniałem -głównie dotyczy to elementów podwozia: bardzo drobiazgowo odwzorowane. Brak jest nadlewek ale wystąpiły tu i ówdzie jamy skurczowe, na szczęście łatwe do usunięcia. Podział technologiczny modelu i skomplikowane detale podwozia mogą sprawić nieco trudności w montażu początkującym modelarzom. W modelu można wykonać otwarte boczne włazy przedziału desantowego oraz włazy kierowcy i dowódcy. Opony- gumowe ale z doskonałym bieżnikiem ! Kalkomanie dla czterech wersji oznakowania, tym razem brak elementów fototrawionych. Ku memu rozczarowaniu model ulepiłem praktycznie bez wkładu własnego (nie licząc liny holowniczej) i przeróbek : C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj
Mikele Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 Dobry temat. Leży w szafie u mnie. I fakt, nowe wypusty Ace dużo obiecują. Cytuj
Rack Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 Ku memu rozczarowaniu model ulepiłem praktycznie bez wkładu własnego (nie licząc liny holowniczej) i przeróbek :Pozdrawiam! A to peszek , transporter prezentuje się świetnie . Cytuj
SAW Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 Dobry zakup. Też mam go w szafie, podobnie jak wersje Late i Zhalo-S. Nie zmieniasz poręczy na kadłubie na druciki? Pozdrawiam i podglądam. Cytuj
temir 2 Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Napisano 6 Sierpnia 2017 Witam! Nie zmieniasz poręczy na kadłubie na druciki? Po oskrobaniu są całkiem niczego sobie , na a po prawdzie to z lenistwa ... Pozdrawiam i podglądam. Pozdrawiam! Cytuj
Gerd Napisano 8 Sierpnia 2017 Napisano 8 Sierpnia 2017 Na walki z ACE zawsze chętnie patrzę. Faktycznie wygląda to przyzwoicie. Powodzenia, choć najgorsze - złożenie "tego" w jedną całość masz już za sobą. Dalej samo przyjemne. Cytuj
temir 2 Napisano 14 Sierpnia 2017 Autor Napisano 14 Sierpnia 2017 Witam! Kolejna odsłona dramatu a w niej wkracza do akcji surfejser "Gunze 1200" : C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj
Panzer4 Napisano 14 Sierpnia 2017 Napisano 14 Sierpnia 2017 Kurde, w szarzyźnie wygląda zacnie. Ace się wyrabia. Detale ostre, wszystko wyraźne... Cytuj
bazylms Napisano 14 Sierpnia 2017 Napisano 14 Sierpnia 2017 Z dalsza to można go za Trumpka wziąść. Cytuj
spiton Napisano 15 Sierpnia 2017 Napisano 15 Sierpnia 2017 Oponki i detale robia robote. Wyglada zacnie !!! Cytuj
temir 2 Napisano 25 Sierpnia 2017 Autor Napisano 25 Sierpnia 2017 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: Kurde, w szarzyźnie wygląda zacnie. Ace się wyrabia. Detale ostre, wszystko wyraźne... W porównaniu ze starszymi wypustami to teraz inna liga . Pierwsza . A teraz skromna aktualizacja wątku: ...czyli kolejna odsłona dramatu (po raz kolejny Afganistan )a w niej pojawia się kolor podstawowy barwy uzupełniające Sidolux kalki a na koniec łosz : ...i to na razie tyle przed wejściem na dłużej w strefę cienia . C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi