temir 2 Napisano 6 Sierpnia 2017 Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Witam! Ochotniczy udział w szeregach "Brygadach Męczenników Al ACE'" zobowiązuje to też na kolejną ofiarę zabawy pt. "Zróbmy sobie czołg" wybrałem tytułowego paskudnika - jeden z nowszych wypustów tego producenta. Tytułem wprowadzenia: Przez wiele lat jedynym dostępnym na rynku modelem tego pojazdu był żywiczny zestaw czeskiego producenta "Planet Models" - drogi i niemiłosiernie uproszczony . Onegdaj na pewnym "znanym portalu aukcyjnym" w przypływie niczym nieuzasadnionego entuzjazmu miałem nieszczęście nabyć wytwór enigmatycznego producenta z upadającej krainy kryjącego się pod nazwą "ЮМТК" . Z braku lepszego określenia to cóś imitowało nieudolnie wtrysk a rzeczywistości było kawałkiem białego tworzywa, za formę mającą bryłę nieumiejętnie ulepioną z plasteliny . Pokusę stanowiły naklejki przedstawiające pojazdy z walk w kilku postsowieckich republikach a nawet pojazd w barwach Kuwejtu! Niestety poziom ich wykonania był adekwatny do całej reszty . Obecnie niemal równocześnie pojawiły się w sprzedaży produkty "ACE" oraz "Trumpetera" - każdy w dwu wersjach: wczesnej i późnej produkcji. "ACE" tym razem zaskakuje bardzo dobrym odwzorowaniem i dużą ilością części natomiast wyrób żółtych braci jest miejscami nieco uproszczony ale bez szkody dla detalu i jest też tańszy od konkurenta. O modelu: Jako że zestaw "ACE" pojawił się w sprzedaży wcześniej od swojego chińskiego konkurenta to też on wpadł w moje posiadanie. Już jego wstępne oględziny utwierdziły mnie w przekonaniu iż mierząc się z nim upragnionej palmy męczeńskiej tym razem nie zdobędę . Model -choć jeszcze daleko mu do naszego "IBG"- w stosunku do poprzednich wypustów tego producenta to niebotyczny skok jakościowy ! O detalach wspomniałem -głównie dotyczy to elementów podwozia: bardzo drobiazgowo odwzorowane. Brak jest nadlewek ale wystąpiły tu i ówdzie jamy skurczowe, na szczęście łatwe do usunięcia. Podział technologiczny modelu i skomplikowane detale podwozia mogą sprawić nieco trudności w montażu początkującym modelarzom. W modelu można wykonać otwarte boczne włazy przedziału desantowego oraz włazy kierowcy i dowódcy. Opony- gumowe ale z doskonałym bieżnikiem ! Kalkomanie dla czterech wersji oznakowania, tym razem brak elementów fototrawionych. Ku memu rozczarowaniu model ulepiłem praktycznie bez wkładu własnego (nie licząc liny holowniczej) i przeróbek : C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Sierpnia 2017 Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Dobry temat. Leży w szafie u mnie. I fakt, nowe wypusty Ace dużo obiecują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 6 Sierpnia 2017 Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Ku memu rozczarowaniu model ulepiłem praktycznie bez wkładu własnego (nie licząc liny holowniczej) i przeróbek :Pozdrawiam! A to peszek , transporter prezentuje się świetnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 6 Sierpnia 2017 Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Dobry zakup. Też mam go w szafie, podobnie jak wersje Late i Zhalo-S. Nie zmieniasz poręczy na kadłubie na druciki? Pozdrawiam i podglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Witam! Nie zmieniasz poręczy na kadłubie na druciki? Po oskrobaniu są całkiem niczego sobie , na a po prawdzie to z lenistwa ... Pozdrawiam i podglądam. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 8 Sierpnia 2017 Share Napisano 8 Sierpnia 2017 Na walki z ACE zawsze chętnie patrzę. Faktycznie wygląda to przyzwoicie. Powodzenia, choć najgorsze - złożenie "tego" w jedną całość masz już za sobą. Dalej samo przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 14 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2017 Witam! Kolejna odsłona dramatu a w niej wkracza do akcji surfejser "Gunze 1200" : C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 14 Sierpnia 2017 Share Napisano 14 Sierpnia 2017 Kurde, w szarzyźnie wygląda zacnie. Ace się wyrabia. Detale ostre, wszystko wyraźne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Sierpnia 2017 Share Napisano 14 Sierpnia 2017 Z dalsza to można go za Trumpka wziąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 14 Sierpnia 2017 Share Napisano 14 Sierpnia 2017 Ekstra..super Ci idzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Sierpnia 2017 Share Napisano 15 Sierpnia 2017 Oponki i detale robia robote. Wyglada zacnie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 25 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: Kurde, w szarzyźnie wygląda zacnie. Ace się wyrabia. Detale ostre, wszystko wyraźne... W porównaniu ze starszymi wypustami to teraz inna liga . Pierwsza . A teraz skromna aktualizacja wątku: ...czyli kolejna odsłona dramatu (po raz kolejny Afganistan )a w niej pojawia się kolor podstawowy barwy uzupełniające Sidolux kalki a na koniec łosz : ...i to na razie tyle przed wejściem na dłużej w strefę cienia . C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi