sebastianm Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Po pomalowaniu Dunkelgelb pactry aerografem wyszło coś takiego: Po pomalowaniu odpowiednikiem Model Mastera wyszło takie coś: Co może być przyczyną tej chropowatości? Malowałem Panzerjager I farbą Pactra RAL8020 i nic takiego się nie pojawiało? dokladnie to samo spotkalo mnie dzisiaj malujac surfecere 500. rozcienczalem oryginalnym rozcienczalnikiem w stosunku 1:1. po lekturze wnosze ze to niewlasciwa proporcja. W jakich proporcjach Wy rozcienczacie surfecera? czy te proporcje sa takie same dla pozostalych (1000, 1200)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HEER Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 gryzu - MA-2000, posiada niby filtr odwadniający ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzu Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 HEER masz dość dobry sprzęt więc trochę to dziwne. Na dodatek posiadasz odwadniacz/odolejacz. Ale w jakiej sytuacji on tak rosi Od samego startu, czy podczas dłuższej sesji malarskiej Tak jak pisałem wcześniej, u mnie podczas dłuższej sesji malarskiej, jak jest dość ciepły zaczyna mi pompować 'parę' jako namiastkę odwadniacza mam filtr paliwa od malucha ...działa do momentu gdy nie nagrzeje się lodówkowiec, potem para skrapla mi się za filtrem i jest pchana dalej ... w taki sposób aero staje się pistoletem na wodę Może w przypadku profesjonalnego odwadniacza też tak się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HEER Napisano 3 Lipca 2009 Share Napisano 3 Lipca 2009 Tak gdzieś po 10 minutach zaczyna pluć wodą. Ale stało się to dopiero jak przyszły burze w ostatnich tygodniach i wilgotność powietrza mam w pokoju rzędu 72% (normalnie mam 60%) + otwarte okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 3 Lipca 2009 Share Napisano 3 Lipca 2009 Tak gdzieś po 10 minutach zaczyna pluć wodą. Ale stało się to dopiero jak przyszły burze w ostatnich tygodniach i wilgotność powietrza mam w pokoju rzędu 72% (normalnie mam 60%) + otwarte okno. Też czasami mam taki problem. Mimo to ze jest zamontowany ten odwadniacz to i tak woda przedostaje się do przewodu, dlatego zawsze przed malowaniem odkręcam aerograf włączam pompę i pozostawiam jakiś czas na biegu, co w efekcie wydmu:bip:e wodę zalęgającą w przewodzie i jest ok. A no i opróżniam dość często ten pojemnik gdzie zbiera się woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 4 Lipca 2009 Share Napisano 4 Lipca 2009 Ja troche z innej beczki, pomalowałem jeden kolor kamo, i chciałem drugi przygotowałem szablony i przykleiłem kuleczkami blu tacka, po odklejeniu Blu tack zostawił ślady.. jest jakiś sposób się ich pozbycia z farby akrylowej ? czy jedyny sposób na te ślady to zabezpieczenie koloru sido ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 4 Lipca 2009 Autor Share Napisano 4 Lipca 2009 Spróbuj kulką blutacka podociśkać to miejsce gdzie został ślad - może pozbiera to co pozostało. Długo był przyklejony do modelu? Na akrylach Vallejo nie zostawia śladu, nawet po paru dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 4 Lipca 2009 Share Napisano 4 Lipca 2009 Na pactrach takie coś się zdarza - ale wystarczy leciutko powalczyć z resztkami paznokciem i same odchodzą, przynajmniej z moim blu tackiem tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 4 Lipca 2009 Share Napisano 4 Lipca 2009 tyle ze to takie tluste slady zostaly, moze dlatego ze troche ten blu tack juz ma.. wytarlem woda i zeszlo, wiec chyba jest po problemie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 4 Lipca 2009 Share Napisano 4 Lipca 2009 Aaa, myślałem, że zostały Ci resztki samego blu tacka ;) Te tłuste ślady raczej są niegroźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Malował ktoś kiedykolwiek ogień aerografem? Macie jakieś wskazówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 5 Lipca 2009 Autor Share Napisano 5 Lipca 2009 Odezwij się do Messer'a - rzuć okiem na jego Kenwortha (wybaczcie truckerzy jak źle napisałem) który zdobył Grand Prix Modelwork II ZKM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzu Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Faktycznie, bardzo ładny ten Kenworth. Ja bym poradził podglądnąć Mike Lavallee (drugi link z google i mamy ładny filmik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Nie wiem czy to właściwy dział, ale dzisiaj nadeszła ta chwila, że malowałem pierwszy raz w życiu aerografem ( EW 770). Na początku ręka drżała, ale później wyszło moim zdaniem całkiem całkiem ( Zrobiłem KW 2, niedługo będzie w galerii). Jednak mam pytanie. Robić wash, czy zostawić to cieniowanie jakie zrobiłem aerografem? Boję się, że wash wszystko zakryje to, co uzyskałem za pomocą aero. PS: Nie wiem jak aero jednofunkcyjne ale ale dwufunkcyjność to bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolll Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Aerografem malujesz? Jakimi farbami? Tak aerografem (tylko pojazdy figurki pędzlem) Do aerografu używam Model Masterów a do pędzla Humbroli i Valleho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Może ktoś pomoże. Jaka może być przyczyna tego, że (moim zdaniem0 po przykręceniu prawie do końca wychylenia igły w EW770, farba i tak wylatuje w dużej ilości? Czy jest to kwestia rozrzedzenia farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 A wsunąłeś igłę do końca przy skręcaniu aero? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati95 Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Super Toturial! Wiele się dowiedziałem się o malowaniu aerografem, ponieważ jestem początkującym modelarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 A wsunąłeś igłę do końca przy skręcaniu aero? Nie rozumiem. Jak do końca. Końcówka igły jest wsunięta do dyszy i wystaje na około 1,5-2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 To spróbuj jeszcze ją troszkę wysunąć... może to coś da Też mam EW-770, ale nie mam takiego problemu.... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 To spróbuj jeszcze ją troszkę wysunąć... może to coś da Też mam EW-770, ale nie mam takiego problemu.... Spróbuję. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 Wysunięcie jej spowoduje po prostu przeciek, tak jakbyś odsunął spust. Nie wyżarło Ci gdzieś dyszy? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 Nie wyżarło Ci gdzieś dyszy? Chyba nie. Z resztą musiałbym wpierw zobaczyć zdjęcie wyżartej dyszy, żeby porównać. Wyciekw farby też nie mam przy korpusie dyszy. O dyszę dbam, czyszczę ją delikatnie. Gwintu nie ukręciłem, ma uszczelkę. Sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 12 Lutego 2010 Share Napisano 12 Lutego 2010 witam Czy ma ktos moze te fotki z posta na pierwszej stronie: Wysłany: Sob Lip 05 2008, 14:26 przez Lucas HS : "Opiszę malowanie podkładem. .... " Poniewaz glupi fotosik wszystko ukryl. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Witam Ponieważ nigdy jeszcze nie stosowałem wolę zapytać Mam zamiar użyc któregoś z specyfików do maskowania http://www.masterhobby.pl/product_info.php?products_id=6421 lub http://www.masterhobby.pl/product_info.php?products_id=6420 Malowanie aerografem o Pactrami.Mam spodziewać się problemów z którymś z nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi